Forslag til mat ved fôringsplassen
Solsikkefrø er mange arters favoritt på fôringsplassen. Dompap (bildet) er veldig glad i dem.
Epler er populære hos blant annet troster (svarttrost på bildet), rødstrupe og munk.
Ulike fuglearter har ulike typer favorittmat. Når man tilbyr flere typer mat kan man forvente en variert artssammensetning på fuglebrettet. Klikk på saken å få en oversikt over hva de forskjellige artene liker å spise.
Kvalitet på maten
Det er viktig å kontrollere kvaliteten på maten du gir til fuglene. Om frøblandinger eller brød er mugne må det ikke gis til fuglene, men heller kastes. Grunnen er at brødmuggsopp kan utvikles på slike produkter, og den kan være dødelig for fuglene. Hvitt brød, som loff, bør heller ikke gis i for store mengder da det kan gi fuglene diare. I bunn og grunn gjelder de samme matreglene som for oss mennesker - tilby fuglene et variert kosthold.
Forskjellige typer mat
Frø- og kornbasert
- Solsikkefrø (meiser og finker)
- Havre (troster, rødstrupe, spurver, duer)
- Hirsefrø (sisiker, svartmeis)
- Helkornhvete og hvetegrøpp (finker, spurver)
- Brødsmuler og kakerester (spurver, stær, svarttrost)
Fett
- Usaltet spekk (meiser, spetter, nøtteskrike, trekryper)
- Meisebolle (meiser, munk, rødstrupe, stær, svarttrost, grønnsisik)
Frukt og nøtter
- Epler og bær (troster, sidensvans, munk, rødstrupe)
- Jordnøtter (meiser, finker, stjertmeis)
- Kokte, kalde poteter (nøtteskrike)