Hopp til hovedinnhold

Art: Stokkand (Anas platyrhynchos)

© Frode Falkenberg
Stokkand. Hann

Andre navn

  • Mallard på engelsk
  • Gråand på dansk
  • Stokkönd på islandsk
  • Suoidnesuorsi på nordsamisk
  • Gräsand på svensk
  • Stockente på tysk

Om stokkand

Kjennetegn: Hun og han er ulike men begge har gult nebb og i deler av året et blått parti på vingene. Hannen har grønt hode, hvit ring rundt halsen og brunt bryst. Hunnen er brunspraglet.

Utbredelse: Stokkanda er den mest tallrike av gressendene i Norge. Arten er meget tilpasningsdyktig, og finnes over hele landet men mer sjelden mot nord og i fjellstrøk.

Leveområde: Stokkanda samler seg ofte i store mengder i parker og andre steder hvor folk fôrer fuglene vinterstid. I særlig grad har stokkanda dradd nytte av menneskelig aktivitet, og størst tettheter finnes i bynære områder og jordbrukslandskap med grunne innsjøer. Vegetasjonsrike vann synes å være foretrukket, særlig med snelle- og starrvegetasjon. Utenom hekketiden finnes stokkanda ofte i grunne saltvannsområder, men den hekker utelukkende i ferskvann.

Forflytninger: En del av de fuglene som overvintrer i Norge kommer langveis fra, ringfunn til både Finland og Sverige forekommer. Utstrakt ringmerking i Bergen vinterstid har imidlertid vist at ihvertfall de bergenske fuglene flytter lite på seg; de aller fleste gjenfunnene er lokale.

Systematikk

KategoriVitenskapelig navnNorsk navn
KlasseFugler
OrdenAndefugler
FamilieAndefamilien
Slekt 
Art
Anas platyrhynchos
Stokkand