Kurskrav
Man avgjør selv hvilket kurs det passer å starte med i forhold til hvilken tid på året det er. Her følger en kort innledning til hva du må gjøre for å få godkjent fugleskolen.
Alle registreringer er å finne på din side på fuglevennen.no. Kursholder vil bruke disse sidene som grunnlag for godkjenning av kursene. Når alle kursene er godkjent sender kursholder bekreftelse til NOF, og alle får en overraskelse fra NOF og ett års gratis abonnement på bladet Fuglevennen.
Kurs 1: Høst og vinter
Fugler ved foringsplassen
Tema for dette kurset er fugler ved foringsplassen. For at kurset skal godkjennes må du ha fulgt fuglene ved foringsplassen i tre uker, og minst ha registrert det du ser en gang i uka. Du kan selvsagt registrere fuglene så ofte du vil, og også i lengre periode enn det selve kurset krever. Du registrerer artene du ser. Du noterer det høyeste antallet av hver art som besøker foringsplassen samtidig. Du kan velge å registrere uken samlet, eller dine observasjoner fra en og samme dag. Husk også å notere hva du mater med og hvordan værforhold (snødekke og temperatur) det er. Om du har fotoapparat er det ekstra fint om du laster opp bilder av fuglene (og området). Du må også delta på tre fugleskolesamlinger.Kurs 2: Vår og sommer
I kurs 2 er det trekkfuglene og fuglekasser som står i fokus.
Trekkfugler
I løpet av de tre samlingene som du må delta på skal du lære om trekkfuglarter. Prøv å finne noen av disse når de kommer tilbake om våren. Dato for ankomst registreres.
Fuglekasser
Andre del av kurset dreier seg om fuglekasser. Du må lage (eller kjøpe) en fuglekasse som du henger opp i god tid før fuglene etablerer seg (seinest i løpet av mars). Allerede i april bør du sjekke om det er noen som har etablert seg i kassen. Besøk kassen jevnlig (ukentlig) gjennom våren, og noter hva som har skjedd ved hvert besøk. Du følger fuglekassen gjennom minst en fugl sin hekkesesong, og registrerer det du finner i databasen.
Kurs 3: Hele året
Lær mer om fuglene
I løpet av kurs 3 må du også delta på tre samlinger. Nå skal du notere fugler som du observerer på tre turer i skog og mark. Det kan være tilfeldige observasjoner fra forskjellige steder. Ta gjerne bilder og legg de inn samtidig som du registrerer dine observasjoner. Skriv også en tekst om din favorittfugl og hvorfor du valgte denne fuglen. Lever teksten til kursholder på en samling.