Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 til 10 av totalt 50 167 spørsmål neste»
Spurvehauk.
Hei! Nå er jeg godt igang med fôring av fugler og den senere tid har jeg oppdaget mye aktivitet av spurvehauk. Det er nok en familie da jeg har sett 3 samtidig. Så spørsmålet mitt er om det finnes noen måte å hjelpe haukene gjennom vinteren? Hva man eventuelt kan legge ut til mat og hva som er beste måten? Tenkt litt på musfelle i garasjen og legge ut mus til mat. Så har jeg god aktivitet av både skjære og kråke og regner med de også vil forsyne seg av mus. Noen gode råd?
Mvh Jøran Moastuen.
J.M. (23.12.2024)
Svar:
Uvisst hvor lett det er p venne en spurvehauk til at det kan ligge døde mus fast tilgjengelig ett sted. Hønsehauk kommer gjerne på slike åteplasser, så det kan hende at det også vil fungere for en spurvehauk. Men her vil lett kråkefuglene stikke av sted med matbitene også.
Roar Solheim (23.12.2024)
Skjære
Hvor langt og kan en skjære strekke hals for å få tak i mat og hva er minimum diameter på åpningen den trenger.
R.W.K. (23.12.2024)
Svar:
Har dessverre ikke mål for det du her spør om.
Roar Solheim (23.12.2024)
Er dette hønsehauk?
N.N (22.12.2024)
Svar:
Nei, dette er en spurvehauk.
Roar Solheim (22.12.2024)
Ingen fugler å mate iår.
Jeg bruker samme sted og matingsmåte som ifjor. Fuglehus med vegger i plastglass. Hønsenetting rundt for å holde katter bort. Begynte å mate for 3 uker siden. Har ikke vært en fugl så langt. Noen tips?
S.B. (22.12.2024)
Svar:
Dessverre ikke mulig å foreslå noe som kan få fuglene plutselig til å dukke opp. Det KAN tenkes at snøfri bakke er noe av årsaken.
Roar Solheim (22.12.2024)
Albino på foringsbrettet
Fikk i dag besøk av en albino, lurer på hvilken fugl ? Har aldri før sett noe slikt her
I.H. (22.12.2024)
Svar:
Ikke albino, men en såkalt leucistisk spurvefugl (umulig å se hvilken art). Dette er fugler hvor fjærene ikke tar opp fargestoff under utvekst - og en annen genfeil enn albino.
Roar Solheim (22.12.2024)
Kubamyggsmett?
To fugler landet på grein utenfor vinduet mitt nær svartdalsparken i Konows gate 90 i dag kl. 12. Google identifiserte fuglen som kubamyggsmett. Legger ved litt utydelig bilde. De så ut som størrelse mindre enn blåmeis. Jeg lurer på hva jeg kan fore dem med siden Google forteller at den ikke vanligvis oppholder seg i Norge og at den kanskje ikke spiser det vanlige meisforet jeg har hengende ute.
Vennlig hilsen Lisbeth
L.M. (22.12.2024)
Svar:
Dette er stjertmeiser. De kan gjerne hakke på meiseboller. Du må ikke stole på Google for å identifisere norske fugler når du får opp et forslag som KUBAmyggsmett!!!
Roar Solheim (22.12.2024)
Parringstid for byduer
Det er 22. desember og jeg observerte akkurat to byduer som kysset og parret seg på balkongen her i Oslo. Er ikke dette veldig tidlig? Når er normalt parringstid for byduer?
K. (22.12.2024)
Svar:
Byduene kan trolig hekke gjennom hele året, siden de holder til i byer hvor de ofte kan finne oppvarmede hekkeplasser.
Roar Solheim (22.12.2024)
Fuglelyd
Hører en fugl som lager lyd om morgenen, til forveksling lik bjeffing fra hundevalp.
Trodde naboenbhadde fått en valp, men lyden kom fra toppen av en busk.
K.B. (21.12.2024)
Svar:
Dessverre litt vanskelig å finne ut hva dette kan være, bare ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (21.12.2024)
Fasan på E6, Berger/Romerike
Observerte fasan på E6 ved Berger i formiddag. Er det vill bestand på nedre Romerike?
R. (20.12.2024)
Svar:
Alle fasaner i Norge kommer fra oppdrett og utsetting, men siden de kan overleve ute i snøfattige vintre og hekke i Norge, kan nok mange av de du ser være klekket i vill tilstand.
Roar Solheim (20.12.2024)
Størrelse på spor
Omtrent hvor store er fotsporene til orrfugl og storfugl? Ser det er spor i snøen her, men vet ikke hvilken art.
V. (09.12.2024)
Svar:
Har dessverre ikke konkrete spormål, men mål på fugl gir ca 9 cm fra midten av foten til tupp av lengste tå hos en tiur, og 4,5 cm på tilsvarende mål hos jerpe. Orrfugl vil ligge midt i mellom, ryper omtrent som jerpe. Røy litt mindre enn tiur, og kan kanskje være vanskelig å skille fra orrfugl.
Roar Solheim (20.12.2024)