Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 7 279 spørsmål


#Økologi og atferd

Storlom

Har hytte nær vannkanten ved innsjø som er ca 3 km lang. Langt inni villmarka,, svært lite folk her. Observert storlom i nesten 25 år, svømmer ofte veldig nær oss. Vi vet hvor hekkeplassen er. Et gjedderikt vann. Vi tror vi flere ganger har sett at lomen har unger på ryggen? Kan det stemme? Her er flere sorter ender, gjess, traner, fiskeørn osv. Observerer og bruker oppslagsverk flittig. Vi vet det er storlom, altså 😉.

I.H. (11.04.2025)

Svar:

Tror kanskje lommene noen ganger kan la ungene kravle opp på ryggen. Dette er i alle fall vanlig å se hos dykkerne (selv om de ikke er nært beslektet med lommer).

Roar Solheim (11.04.2025)


#Økologi og atferd

Hva betyr rødstrupens søkende kontakt?

Jeg har en rødstrupe som kommer når jeg plystrer på den, da setter den sen nesten ved hendene mine og kvitrer. Den får også bestandig frø eller andre smuler å spise. Men det virker ikke som om det er bare maten den kommer for. Den sitter om ser på meg når jeg snakker til den, kvitrer av hjertens lyst. Har en del meiser, de er svært sky og bare henter mat og tør ikke nærme seg når jeg er der. Søker rødstrupene nærkontakt, eller hva er det som gjør at den ser ut som om den vil ha selskap. Synger helt fantastisk ut for vinduet om jeg er inne og ikke har sett og snakket til den feks på morgenen. Mest koselige og rareste fuglene jeg har møtt👍

R.J. (09.04.2025)

Svar:

Rødstruper venner seg raskt til at vi mennesker ofte roter i hagebed o.l. Da kan de finne insekter og småkryp. Derfor kan de være svært tillitsfulle og nærgående. Funksjonelt opptrer vi i slike sammenhenger som villsvin, for de roter også opp skogbunnen. Dette er nok både rødstrupe og svarttrost tilpasset å utnytte. I mangel av villsvin er et menneske ofte en god erstatning.

Roar Solheim (10.04.2025)


#Økologi og atferd

Bare stærmor ruger?

var så heldig å få stær i to "leiligheter" i år -etterar en stær prøvde true seg inn i meisekassa og en fil måtte til for å gjøre hullet større. Men ser bare ut til at hunnen ruger hannen er lenge borte og er bare innom døra for å levere mat. er det bare kona som ligger på egg?

O. (10.04.2025)

Svar:

Hunnene ruger nok mest hos de fleste spurvefugler, men hannene kan hos noen arter også delta i rugingen. Trodde kanskje at stærhanner kunne ruge noe, men her kan det nok også være variasjoner.

Roar Solheim (10.04.2025)


#Økologi og atferd

Hvor mye mat spiser en Havørn?

Jeg bruker å se havørnen ta fisk fra sjarker og fiskebåter her jeg bor. Hvor mye spiser en havørn om dagen, og hvor ofte?

P. (05.04.2025)

Svar:

Det har jeg dessverre ikke tall og mål for, selv om slike data trolig finnes.

Roar Solheim (08.04.2025)


#Økologi og atferd

Hvordan kan jeg holde fugler unna?

Er det en lukt eller farge fugler reagerer negativt på?

A. (08.04.2025)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite - vi har ikke noen klare informasjoner om slik unnvikelsesadferd og hva som kan utløse den.

Roar Solheim (08.04.2025)


#Økologi og atferd

Svaner på dypt vann

Hva gjør svaner på dypt vann? Spiser de plankton
?

R.V. (08.04.2025)

Svar:

Nei, de spiser kun så dypt som de kan strekke halsen ned, slik at de når sjøgress på bunnen av vannet.

Roar Solheim (08.04.2025)


#Økologi og atferd

Kråkespråk

Jeg observerte et kråkepar sittende i et tre, hvor den ene kråka lagde lyder jeg aldri har hørt før. Det nærmeste jeg kommer en beskrivelse er at det hørtes ut som den «hakket tenner», mulig «hakket nebb» blir mer korrekt i denne sammenheng. Samtidig som den lagde disse lydene så bøyde den halefjærene ned og under seg. Hva betyr denne atferden? Er det relatert til parring eller noe annet?

C. (05.04.2025)

Svar:

Dette er bare en av mange litt uvanlige lyder kråker kan lage. Hva de eksakt formidler, vet jeg dessverre ikke, men det er nok ofte om våren en kan høre slike klikkelyder fra kråkene, så kanskje er det en del av kråkenes vår"sang".

Roar Solheim (05.04.2025)


#Økologi og atferd

Revirkamp?

Observerte to rødstruper i kamp til den ene falt død om. Er dette normal småfugladferd?

J.E.I. (05.04.2025)

Svar:

Både ja og nei. Rødstruper er territorielle og jager gjerne vekk konkurrenter, men det er nok sjeldent at det ender med døden for en av dem.

Roar Solheim (05.04.2025)


#Økologi og atferd

Jordugle

Trekker jordugler ut av landet på vinteren?

K. (04.04.2025)

Svar:

De fleste gjør nok det, men enkelte kan overvintre når de finner god tilgang på smågnagere.

Roar Solheim (05.04.2025)


#Økologi og atferd

Fugl som snur seg i luften og flyr på ryggen

Så en fugl som fløy vanlig for deretter å snu seg på ryggen. Dette gjorde fuglen flere ganger. For hver gang den fløy på ryggen, så dalte den, før den fløy normalt igjen. Hvilke fugleart gjør dette?

J. (03.04.2025)

Svar:

Ravn og kråkefugler kan gjøre dette, men det er gjerne blant ravner en oftest ser slik oppførsel.

Roar Solheim (04.04.2025)

1 - 10 av 7 279 siste»»