Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 880 til 4 889 av totalt 7 027 spørsmål


#Økologi og atferd

Rovfugl druknet kråke

I nordsjø i Telemark ble jeg forrige helg (midt i august) vitne til at en lys brun rovfugl jaktet ei kråke i lufta. Etter litt fikk den tak i den og dro den ned i vannet. Der ble rovfuglen sittende på vannet. Det viste seg at den hadde kråka i klørne og druknet den. Etter en stund lettet rovfuglen med kråka i klørne og la den på bakken. Det virket som om rovfuglen ikke var stort større enn kråka. Hvilken rovfugl kan det ha vært?

I.B. (26.08.2012)

Det er mest sannsynlig at du har sett en hønsehauk som tok kråka. Det er slett ikke uvanlig at hønsehauk slår kråke over vann, med det resultat at begge fugler havner i vannet. Hauken blir da sittende oppå kråka, og ro eller svømme seg i land. Kråka drukner vanligvis av å være under hauken i vannet! Har selv sett dette en gang.

Roar Solheim (26.08.2012)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hei, vi har noen låvesvaler oppunder taket på vår hytte, lurer på følgende: lever låvesvaler kun i flokker eller kan de overleve enkeltvis eller par? er de svært sted- og familebundne eller kan enkeltindivider knytte seg til nye flokker på nye steder?

N.N (14.08.2012)

Låvesvaler kan hekke i mindre grupper, men de kan også plassere reirene enkeltvis. Under trekket og i Afrika om vinteren holder de seg som regel sammen i større flokker.

Roar Solheim (21.08.2012)


#Økologi og atferd

Måker

Det store samtaleemnet i bygda har vært måkenes oppførsel. Vi har ikke sett noe lingende før: Måkene samler seg i fjellsiden (hundrevis)eller på bergene, pluteselig letter de som på signal (nesten som når en ørn er i sikte), flyr en runde eller to (ikke ut på havet for å fange småsild eller for å fange mark på jordene) for og så å fly tilbake til samme plass. Dette forkommer flere steder i samme kommune (Lebesby kommune, Finnmark) Har dere hørt om slik adferd før, og i så fall hva kan det bety?

H.A.Ø. (14.08.2012)

Det spørs om dette er snakk om krykkjer, siden stedet er Lebesby. Det kan være at ungfuglene nå har blitt flyvedyktige, og at de dermed opptrer i flokk rundt omkring. Dette er ABSOLUTT IKKE noe værtegn, men hvorfor de samler seg, hvor og når, kan jeg ikke gi deg noe klart svar på.

Roar Solheim (21.08.2012)


#Økologi og atferd

Svane alder

Hvor gamle blir svaner - hva kan man si gjennomsnittsalderen til svaner er dersom livsvilkårene forøvrig er gode?

L. (18.08.2012)

En svane kan bli 20-30 år gammel. Eldste kjente knoppsvane i Sverige ble minst 24 år gammel.

Roar Solheim (21.08.2012)


#Økologi og atferd

Andunger som blir adoptert

Under skriver dere at det av og til hender hos andefugler at unger kan bli adoptert, hvordan skjer dette?

K. (21.08.2012)

Det vet jeg ikke. Hos ærfugler kan enkelte hunner forsøke å kapre til seg andre unger, men hvordan det faktisk foregår har jeg ikke sett nøye beskrevet.

Roar Solheim (21.08.2012)


#Økologi og atferd

Innimellom slipper lederfuglen seg tilbake, slik at en ny må overta rollen som "drahjelp".

Grågås plog,har lest litt ang. dette.
Men hvordan blir lederfuglen valgt ut og hvem sier at neste mann skal dra i feltet i en plog,er det på grunn av at de skjønner at de sparer 20% luftmotstand?

O.N. (21.08.2012)

De "velges" ikke ut, det er mer tilfeldig hvem som havner i teten. Fuglene merker nok forskjellen i at det er lettere å fly bak en annen fugl, og etter en stund kan en "lederfugl" slippe seg bakover for å la den neste fly fremst.

Roar Solheim (21.08.2012)


#Økologi og atferd

kråka

hvordan spiser kråka?
hvordan fanger kråka mat?

svar inne ffredag hvis dere kan takk:

S. (21.08.2012)

Kråker er altetere og spiser nesten hva det skal være. Plukker opp det meste fra bakken.

Roar Solheim (21.08.2012)


#Økologi og atferd

Tårnseiler

I dag er det stille oppunder takskjegget og det betyr at de siste tårnseilerungene er ute av redet. Vi har diskutert hvor mange kull de har hatt i år siden vi glemte å notere når de kom.De hekker på samme sted hvert år.Kan det være mulig at dette er kull nr.3? Og når flyr de vanligvis sørover?

L. (18.08.2012)

Tårnseilerne har bare ett kull i året, og på Sørlandet pleier fuglene å forsvinne omkring 20. august. Men vi har hatt tårnseilerunge i fuglekasse i Hedmark sent i september, så noen kan tydeligvis være sene.

Roar Solheim (19.08.2012)


#Økologi og atferd

låvesvaler

kan låvesvaler spise veps?

N.N (13.08.2012)

Neppe.- det er det nok bare bietere som gjør.

Roar Solheim (13.08.2012)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Hei, har det vært registrert at blåmeisen har flere enn to kull per år?

N.N (12.08.2012)

Ikke som jeg kjenner til, men kanskje på mer sydlige breddegrader. Det er likevel nokså usannsynlig, siden meisene har store kull. Tre kull i året ville sannsynligvis tappe dem for mye for krefter og ressurser, så de ikke ville overleve vinteren.

Roar Solheim (13.08.2012)

««første 4 880 - 4 889 av 7 027 siste»»