Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 865 til 4 874 av totalt 7 022 spørsmål


#Økologi og atferd

Blåbær og trost

Hei.
Hvorfor er det bra for blåbær at trosten spiser dem?

N.N (10.09.2012)

Fordi trostene sprer frøene som er inne i bærene når de skiter dem ut.

Roar Solheim (11.09.2012)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei! Nå har jeg sett noe jeg ikke trodde skulle skje. En skjære drepte, plukket fjær av og åt kjøttet på en gulspurv fra mitt fuglebrett. Den holdt den med klørne som en rovfugl. Det er ellers forandringer i flokkene iår, ingen gråspurn og nesten ikke trost. Klima etc?

N.N (06.09.2012)

At skjære og kråke opptrer som rovfugler, er faktisk ikke uvanlig. Jeg har selv ern gang sett at en kråke lettet med en drept gråtrost i klørne, omtrent som en hauk!

Roar Solheim (06.09.2012)


#Økologi og atferd

næringskjede

spiser kjøttmeisene marmus, og hvis ikke, hva er det som spiser markmus?

N.N (04.09.2012)

Nei, kjøttmeis spiser nok IKKE markmus. Det gjør derimot de fleste ugler og rovfugler, samt kråkefugler.

Roar Solheim (04.09.2012)


#Økologi og atferd

Hevelse på kjøttmeis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva kan det være med denne kjøttmeisen? Den har en hevelse på halsen.

A.C.E. (03.09.2012)

Er ikke sikker på hva dette heter, men slike hevelser ser en ofte på en del kjøttmeiser. Noen kan klare seg, andre blir etter hvert så plaget av dette at de ender opp som spurvehaukmat på grunn av handicapet.

Roar Solheim (03.09.2012)


#Økologi og atferd

Stormfugler og ferskvann

Hei,

Hvordan får stormfugler i seg drikkevann? Har de rett og slett mulighet til å drikke saltvann, eller har de andre metoder for å slukke tørsten?

B. (03.09.2012)

Ja de drikker saltvann, og har egne kjertler for å skille ut saltet.

Roar Solheim (03.09.2012)


#Økologi og atferd

MÅKE TRAMPING

Jeg har som en annen alltid lurt på hvorfor måker og andre tramper iherdig på bakken,ser at svaret er at de vil skremme frem marken.jeg lurer på om det og kan være at de mykgjør bakken for lettere kjenne hvor marken er og letter kan se dens bevegelser i jorda.En annen teori jeg har er at trampingen gir signaler ned i jorden som gjør markene nysgjerrige.Har alsri sett en skremt mark før! så jeg tviler på om det er rett???

H.P. (27.08.2012)

Måkenes tramping i grunnt vann har helt klart en sammenheng med matsøk, men hvorvidt de lokker eller skremmer opp smådyr, eller gjør det lettere å kjenne hvor de er, vet jeg ikke om noen har undersøkt. Det viktigste er at metoden fungerer, og at den er knyttet til matsøk.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Økologi og atferd

Stokkand

hvorfor spiser stokkendene unge vannplanter, frø, bær, insekter, snegler, ormer og andre insekter?

H. (29.08.2012)

Alle fugler spiser NOE fordi de er sulte. Spørsmålet ditt er således ikke helt enkelt å besvare. Ulike arter har utviklet seg til å spise ulike fødetyper, og stokkendene spiser både vegetasjon og småkryp.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Økologi og atferd

Fugl som spiser rogn

Hvilken fugl er det som er veldig glad i rognebær?

N.N (27.08.2012)

De fleste troster, stær, sidensvans og også noen sangere. Nøtteskrike og nøttekråke kan også spise rognebær..

Roar Solheim (30.08.2012)


#Økologi og atferd

fuglekasser

spiser svart/hvitt fluesnapper så store innsekt som klegg?

K.S. (30.08.2012)

Det vet jeg ikke, men tror ikke det er spesielt vanlig. Tror den helst tar mindre insekter - dette stemmer bedre med jaktadferd og nebbstørrelse.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Økologi og atferd

Kråke og skjære.

Hei! I naturfag snakket vi om levedyktige avkom, og spøsmålet "kan kråke og skjære få forplantningsdyktige avkom?" opp. Det ble min lekse å finne det ut. Håper på raskt svar

Ø.S.R. (26.08.2012)

Kråke og skjære er ikke kjent å kunne krysse seg i naturen. Dersom en krysser dem kunstig, KAN det hende hybridavkommet ville være fruktbart. Orrhaner parrer seg av og til med røy (hunn av storfugl), og avkommet kalles rakkelhøns. Hannen (rakkelhanen) er IKKE steril, men kan i sin tur parre seg med en røy og få avkom. Fruktbarheten hos slike hybrider er imidlertid lavere enn hos utgangsartene, og slike krysninger forsvinner derfor gradvis. Hos mange ender og hønsefugler er det ganske ofte å finne hybrider mellom ulike arter.

Roar Solheim (26.08.2012)

««første 4 865 - 4 874 av 7 022 siste»»