Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 91 til 100 av totalt 7 138 spørsmål


#Økologi og atferd

Ørn tok måseunge

Hei! Jeg var å gikk tur med hunden min, da jeg hørte mye fugleskrik. 3 meter over meg kommer det en ørn flyvende med en måseunge fast i klørne. Måsene og kråkene stuper ned mot ørnen, før den setter seg ned i fjellveggen. Antar at den satt seg ned for å spise måseungen. Er dette vanlig? Har aldri sett at en ørn har tatt en måseunge før.

N.N (12.07.2024)

Svar:

Ja, havørn tar nok en del måkeunger.

Roar Solheim (12.07.2024)


#Økologi og atferd

Hornugleunger

Har Hornugle bak huset som har unge som tigger etter etter mat. Vi ser mor eller far flyvende til og fra området stadig vekk. Har hørt ungen nå i 1,5 mnd. Når pleier ungene å bli selvstendige og forlater området? Bor i Akershus.

A.S. (10.07.2024)

Svar:

Trolig i løpet av august.

Roar Solheim (11.07.2024)


#Økologi og atferd

Grønnfink

Hei!
For ca. En måned siden til nå har det vert to grønnfinker som sitter ved et spesifikt vindu i annen etasje. Fuglene driver å sitter på ramma på vinduet eller flyr og hakker på vinduet. Det er som oftest på morgenen eller på dagen, ikke kvelden. Vi flyttet hit i februar, og de begynte med dette nå i midten av juni. Er det noen grunn til at fuglene gjør dette?

N. (08.07.2024)

Svar:

Som regel gjør fugler dette fordi de reagerer på sitt eget speilbilde, og tror det er en rival. Fuglen på opptaket er en voksen hann, så kanskje ser den seg selv som en rival.

Roar Solheim (08.07.2024)


#Økologi og atferd

Kan en hettemåke fly over 100 km/t?

Fra Naturvernforbundet: Hvor mange timer brukte en hettemåke å flyge 399 kilometer fra Lista til Vejby Strand i Danmark?
Tre timer?
Seks timer?
Tolv timer ?
Vi vet svaret fordi en av de ti hettemåkene som ble pålimt en GPS-logger ved Mosvatnet i vår, valgte å legge ut på en lang reise. Reisen skjedde 1.juni, altså midt i hekkesesongen. Hvorfor hettemåka ikke stiftet familie på Måkeholmen vet vi ikke. Det kan hende den har gjort et forsøk, men av ukjente grunner gitt opp og i stedet lagt ut på langtur.
Hettemåka ble logget på Brusand kl 17.26. En time seinere, kl 18.30, dukket den opp på Lista og fortsatte ferden over Skagerak. Kl. 21.29 dukket den opp på Vejby strand, nord på Skjælland. Da har du allerede regnet ut at det rette svaret er tre timer.
Danmarksfareren er en av ti hettemåker som Sindre Molværsmyr i NINA fanget og GPS-merket ved Mosvatnet i begynnelsen av mai.
Er det vanlig at fugler flyr så fort?

N.N (08.07.2024)

Svar:

Nei, det gjør den nok ikke. Har ikke sjekket disse tidene/avstandene, men så høy hastighet er det nesten ingen fugler som benytter under langflyving, selv ikke tårnseilere.

Roar Solheim (08.07.2024)


#Økologi og atferd

Tjeld

Hei , hvis tjelden mislykkes med avkommet/eggene, legger de nye egg samme år?Eller venter de til «neste år?

L.M.6. (07.07.2024)

Svar:

Det KAN de gjøre, men det avhenger av hvor tidlig eller sent i hekkesesongen de mister første kull.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Økologi og atferd

Måler på jordet

Hei. Bor i et landbrusområde nord for Oslo , her er det et jorde hvor graset nettopp er slått og presset i rundballer, nå kommer måker i store flokker hver dag og spiser et eller annet, bare på det ene jordet, dette har ikke skjedd før, hva kan det være de spiser ? Vet det er mye jordråtter og brunsnegle der, eller kan det være spesielle vekster.?

B.T.H. (07.07.2024)

Svar:

De spiser mark og insekter, og korn der det ligger igjen slikt.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Økologi og atferd

Kråketing

Kan kråker samle seg og ta livet av en annen kråke?

A. (07.07.2024)

Svar:

Ja, men tror det er sjeldent at de faktisk dreper en annen kråke, selv om dette ser ut til å skje nå og da blant kråkefugler.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Økologi og atferd

Jord på/utenfor hullet på fuglekassen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvorfor skjer dette. Ser ut som fugler har samlet jord på fuglekasse. Lierne i Trøndelag.

R.K. (05.07.2024)

Svar:

Dette er det spettmeissom har gjort. Den murer igjen lyssprekker

Roar Solheim (05.07.2024)


#Økologi og atferd

Mobbing måke - måke

Hei. Var i Hamar i går og parkerte nede ved Mjøsa. Da jeg skulle hente bilen var det masse støy fra 30-40 måker. De mobbet alle en måke på bakken. Trolig var måken som ble mobbet en ung fugl. Noen stupbombet ned mot den stakkakar fuglen, andre gikk på bakken og hakket mot ryggen og bakenden. Ungfuglen gikk med en vinge litt ut fra kroppen og så ut til å ha flere blødninger på ryggen. Jeg gikk bort til den mobbe de fuglen, den reagerte lite, men alle de endre fløy unna. Ungfuglen ble stående, gikk noen skritt mot Mjøsa. Jeg lot som jeg gikk, ventet bak svingen i 5 min, da begynte flokken å angripe igjen. Ungfuglen sto rolig og gjorde ikke noe for å unngå angrepene. Jeg gikk tilbake og klappet og bråkete. Angriperne ble borte igjen, men Ungfuglen ble stående. Ventet 5 min igjen og nå kom ikke angriperne tilbake mens jeg var der. Snakket med noen kommunalt ansatte, spurte om de kunne hente den og la en veterinær se på den, men svaret var "hmm" Jeg er jeger har skutt mange dyr, storfugl os

E.L. (05.07.2024)

Svar:

Slik "mobbing" eller angrep på skadde eller "unormale" individer skjer hos mange fugler og pattedyr som lever i flokk. Uvisst om hva som ligger bak, men det KAN ha sammenheng med en overlevelsesmekanisme for å fjerne syke individer som kanskje kan være til skade for de andre. Sosiale dyrearter kan også være empatiske og hjelpe skadde individer, så denne oppførselen er ikke nødvendigvis enkel å tolke.

Roar Solheim (05.07.2024)


#Økologi og atferd

Kan trosten ha skremt bort kråke og skjære?

Det bor mange fine fugler i gaten vår: gråspurv, blåmeis, kjøttmeis, svarttrost, duer og gråtrost. Men også mindre hyggelige fugler, som kråke og skjære, som vi har sett ta levende fugleunger (til voldsomme protester fra resten av småfuglene).

Men: for et par måneder siden jaget jeg en innpåsliten kråke ut av hagen. Og en gråtrost «tok over» for meg og jaget den videre avgårde. Etter dette har jeg ikke sett en eneste kråke i gaten. Skjærene er også borte. I dag så jeg to gråtroster jage bort tre måker.

Kan virkelig den lille gråtrosten sørge for trygge forhold for alle småfuglene på denne måten? Eller er det tilfeldig? Trosten er for øvrig påfallende «snill» med de små fuglene, med tanke på hvor sint den er på de store «rovfuglene».

J.B. (03.07.2024)

Svar:

Flere gråtroster går ofte sammen om å mobbe og jage vekk kråkefugler, som gjerne tar små trostunger. Trostene bombarderer fiender med dritt, og hvis de treffer, kan det være dødelig for fugler som får fjærene tilklistret av trosteskit (de mister flyveevnen).

Roar Solheim (03.07.2024)

««første 91 - 100 av 7 138 siste»»