Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 7 137 spørsmål


#Økologi og atferd

Om kanadagjess og grågjess kan fly sammen i plog

Kan kanadagjess og grågjess fly i plog sammen? Jeg ser dem ofte sammen på bakken, men de trekker kanskje ulike steder?

A.F. (30.09.2024)

Svar:

Tror det kanskje er mer uvanlig, men enkeltindivider kan kanskje fly i flokk med andre arter dersom de ikke har artsfrender å fly sammen med.

Roar Solheim (30.09.2024)


#Økologi og atferd

Isolerer spurven vinterbolig

I det siste nå i høst har vi oppservert spurv med fjær eller dun i nebbet. Jeg lurer da på om spurten isolerer en plass for å ha som "varmebu" eller soveplass til vintern.

H.P. (29.09.2024)

Svar:

Det er nok heller reirbygging for sen hekking som foregår.

Roar Solheim (30.09.2024)


#Økologi og atferd

Stein i kråsen på tiur og annen hønsefugl

Hvor ofte må tiur fylle på med ny stein til kråsen. Hvor mye stein er det i kråsen og kan fuglen skille mellom ulik hardhet på steinene
Har dere noen gang hørt om at det i Sverige legges ut kråsstein til storfugl.

N.N (27.09.2024)

Svar:

Et interessant spørsmål som jeg dessverre ikke har svar på. Det ser ut til at skogshønsene kan plukke små kvarts-steinbiter på veiene, og de er jo temmelig harde.

Roar Solheim (30.09.2024)


#Økologi og atferd

Horndykker og hettemåke

Som biologilærer har jeg satt elevene til å se på populasjonsvekst og forvaltning av bl.a Horndykker. I handlingsplanen fra Miljødirektoratet står det at Horndykkeren bruker reirene til hettemåke. Der kommer ikke frem om dette er gamle reir som hettemåken har forlatt eller om det er en konkurranse mellom disse artene. Noen som kan svare meg på det?

T.B.K. (27.09.2024)

Svar:

Tror dette faktisk er litt unøyaktig. Horndykkere bygger vanligvis reir selv, men kan gjerne hekke i en hettemåkekoloni fordi måkene gir dem beskyttelse gjennom sitt felles reirforsvar. Dermed KAN det kanskje hende at en horndykker kan legge egg oppå et hettemåkereir, men dette er nok et unntak.

Roar Solheim (30.09.2024)


#Økologi og atferd

Jordugle oppførsel

Hei! Jeg var på hardangervidda for en liten stund siden. Når det begynte å mørkne tok jeg meg en tur ut og da kom en jordugle flyvende. Jeg forventet at ugla skulle fly forbi meg, men den begynte å fly i sirkel rundt meg. Den fløy fram og tilbake ved siden av meg og stirret på meg. Den lagde også noen små lyder. Jeg har sett ugler flere ganger, men har aldri opplevd noe lignende. Hvorfor oppførte den seg sånn? Takk for svar på forhånd :)

N.N (26.09.2024)

Svar:

Trolig nysgjerrig på hva for slags dyr du var!

Roar Solheim (30.09.2024)


#Økologi og atferd

Redd ekorn?

Filmet et ekorn som virket redd. Filmet den en stund. Gikk videre en ca 20min tur og når jeg kom tilbake stod ekornet på samme plass og virket redd. Kan den ha noen unger i nærheten,?

J. (24.09.2024)

Svar:

Virker mer sannsynlig at dyret sitter lenge stille dersom det f. eks. har nesten blitt tatt av en hønsehauk.

Roar Solheim (24.09.2024)


#Økologi og atferd

fossekall

Hvor fort kan en fossekall fly?

C. (23.09.2024)

Svar:

Det har vi dessverre ikke opplysninger om.

Roar Solheim (23.09.2024)


#Økologi og atferd

Gråspurven

Ser gråspurven godt, eller hører den godt? Plutselig flyr alle fra matbrettet, da tror jeg er rovfugl eller en katt er i syn, men ingen ting dukker opp. Småfuglene kommer sakte tilbake til matfatet. Med hilsen Svein Olsen

N.N (22.09.2024)

Svar:

Fuglene reagerer samlet dersom EN av dem blir skremt og flyr opp, da følger resten av flokken automatisk med. Ofte er det en som kan ha sett en rovfugl fyke forbi i det fjerne, men en slik felles reaksjon kan også bli utløst av at ett individ reagerer mer nervøst enn de andre.

Roar Solheim (22.09.2024)


#Økologi og atferd

Ørneangrep

Hei
Har sett på Tv i både Norge og Sverige om denne angripende kongeørnen ( Dovre og litt nord ), og det finns ulike teorien om hva dette dreier seg om
Min teori : Dette er en ung kongeørn (født i år)som er blitt veldig sulten og ikke har nok erfaring om vekt / annet på sitt bytte. Som da feiler totalt , angriper mennesker
Enig ?

Hilsen naturinteressert pensjonist
Kristian

N.N (18.09.2024)

Svar:

Dette er nok feil tolkning. Dette er utvilsomt en fugl som har blitt håndtert og fostret opp av mennesker, og som forventer å bli matet når den lander på et menneske! Et tragisk eksempel på hva som kan skje når ville dyr blir preget på mennesker. Hadde den vært ute for å "angripe" mennesker som potensiell mat, ville fuglen ha forårsaket langt verre kloskader på de den forsøkte å lande på. Også et godt eksempel på hvorfor det ikke er lov for hvem som helst å "ta seg av" eller "hjelpe" ville dyr i Norge - det KAN ende fatalt for dyret når nærhet til mennesker mistolkes som angrep. Resultatet er ofte at dyret blir avlivet.

Roar Solheim (18.09.2024)


#Økologi og atferd

Kan katter drepe skjærer?

Kan katter drepe skjærer eller er skjærene for store? Jeg forer en liten gjeng på ca fire skjærer som jeg har blitt begeistret for, men ofte står de på plenen utenfor borettslaget. Jeg er redd for at katter skal ta dem. Jeg håper skjærene er for store i størrelse til at katter tar dem

N.N (14.09.2024)

Svar:

Katter kan nok teoretisk ta skjærer, men jeg tror nok skjærer vanligvis er såpass påpasselige at katter ikke får sjansen til dette. Skjærene vil mobbe katter når de ser dem og forsøke å jage dem vekk.

Roar Solheim (15.09.2024)

1 - 10 av 7 137 siste»»