Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 50 811 til 50 811 av totalt 50 811 spørsmål «forrige
Kattugle
Vi har kattugle i lofta, hva skal vi gjøre?
Vi ingen peiling hvor kommer hun inne
J. (02.04.2025)
Svar:
Må du gjøre noe med det? Hvis ugla flyr inn og ut, så er den vel kanskje ikke til noe problem?
Roar Solheim (02.04.2025)
Andunger i byen?
Hei!
Jeg jobber i en barnehage som ligger langs Akerselva i Oslo, og barna syntes det er veldig stas å se på endene som holder til her i elva. Vi har derimot aldri sett noe til andungene! Er det slik at endene reiser litt vekk fra den travle delen av Akerselva for å få ungene sine i roligere omgivelser? Hvor isåfall er det de drar?
Vennlig hilsen,
Nysgjerrig barnehagelærer
N.N (02.04.2025)
Svar:
Det KAN hende at stokkendene langs elva heller vil hekke slik at ungene kan føres til mer stillestående vann, men dette vet jeg ikke sikkert. Mange andekull mislykkes, og det kan hende at andene nær dere er i denne kategorien.
Roar Solheim (02.04.2025)
Kråke vennskap
Har observert i 1 år at det er 3 voksne kråker som er ilag. Er dette normal kråke oppførsel? Er det tredje hjulet på vogna er det bare at de er sosiale?
N.N (02.04.2025)
Svar:
Trolig bare sosiale, men vanskelig å vite uten å kunne bestemme kjønn og alder, noe en dessverre ikke klarer bare ved å se på kråker.
Roar Solheim (02.04.2025)
Er dette lyden av en kattugle?
Jeg hørte denne lyden ved midnatt denne uken her i sørenden av Steinsetfjorden på 700 m.o.h. Jeg har observert kattugle her i området kun en gang tidligere. Jeg har presentert lyden for Even Dehli og Geir Høitomt, som begge antok at det var kattugle, men lyden er i såfall noe atypisk for arten.
Dårlig opptak, det høres noen korte skrik/rop ved 11sekunder, og deretter ett lengre ved 16 og 22 sekunder.
Det hadde vært veldig interessant å få bekreftet hva dette er.
P.A.M. (02.04.2025)
Svar:
Dette høres ikke ut som det jeg kjenner av kattuglelyder, og lyden får meg mer til å tenke pattedyr. men jeg har ingen ide om hva dette kan være, dessverre.
Roar Solheim (02.04.2025)
Skjærefjær
Det er et par skjærer som har redet utenfor vinduet mitt, kan jeg trygt samle fjærene deres eller er sjansen for fugleinfluensa for høy? Jeg samlet 2 fjær som de hadde lagt fra seg også vasket jeg de med håndsåpe i vasken nøye. Jeg er veldig glad i skjærer som er en av grunnene til at jeg er så begeistret for å samle fjærene deres samt at jeg også har hatt lyst til å begynne å samle på fjær lenge. Fjærene var bare litt skitne ettersom at de lå på bakken, jeg vasket de så snart som jeg kom inn. Fugleparet virker sunt og friskt. De flyr frem of tilbake fra redet sitt flere ganger om dagen, jeg pleier å observere de fra sengen, det er skjempe morsomt å kunne se på.
K. (02.04.2025)
Svar:
Du kan trygt samle fuglefjær. Hvis du vasker fjær med såpevann må du skylle godt med varmt vann til all såpe er skyllet bort. Tørk fjærene mellom tørkepapir, og deretter med varmluft fra en hårføner. Da blir de som nye!
Roar Solheim (02.04.2025)
Fuglerett
Hei! Kven kan ein melde til dersom ein opplever at reir vert fjerna ulovleg? Og finns det eit konkret regelverk kring felling av tre i hekketid - der ein ikkje har oversikt om det finns reir i treet? Opplever dessverre at tre vert fellt til alle årets tider.
V. (02.04.2025)
Svar:
Ta kontakt med Statens Naturoppsyn - de er de nærmeste til å besvare dette.
Roar Solheim (02.04.2025)
Sjelden observasjon
Hei dere,
I formiddag så jeg en fugl jeg aldri før har sett. Den hadde en markant krone og en vakker synging. For meg opplevdes den uvanlig i størrelsen, da den var noe mindre enn trost-størrelse, men større enn de vanlige småfuglene. Etter å ha latt seg observere langs bakken på 2-3 meters avstand i noen minutter, fløy den rett opp i lufta, tok en liten sirkelbevegelse og ble «stående» 5-6 meter over hodene våre mens den sang ganske kraftig ned mot oss. Etter å ha fått tips om at det kan være snakk om topplerke har jeg studert bilder og for meg er det ikke tvil om at det er en topplerke jeg har sett. Kan dere ut ifra bildene bekrefte dette?
Observasjonen ble gjort onsdag 02. April 2025 kl 13.00 bak sanddynene på Ogna i Rogaland.
T.K. (02.04.2025)
Svar:
Bildet er ikke godt pga motlyset, men mistenker sanglerke her.
Roar Solheim (02.04.2025)
«Englevinger» på vadefugl
Så på fb at and, gås kan på bl.a. «englevinger» om en forer dem med brødmat. Er dette tilfellet? Hvor skadelig er det eventuelt og gjelder dette også for tam gås og and?
Om det ikke er brød/kosthold, hva er det som forårsaker dette?
Kan det fikses opp i, og hva er det i praksis som skjer når fuglene har/får dette?
Håper spørsmålet gir mening da jeg ikke har hørt om fenomenet før og min erfaring med å fore fugl er mine søte små som bor i fjøset. Og titingen som får solsikkefrø.
A.H. (02.04.2025)
Svar:
Jeg vet dessverre ikke hva "englevinger er eller betegner. Noen kanadagjess har blitt klekket med noe som kalles "vippvinge", en misdannelse som skyldes genetikk og innebærer at håndleddet ser ut til å være vridd utover. Disse fuglene klarer ikke å fly, og er dødsdømte når vinteren kommer. Skyldes visstnok innavl.
Roar Solheim (02.04.2025)
Nattergal
Finnes det Nattergal i Aremark?
T.F. (02.04.2025)
Svar:
Det tror jeg nok er en mulighet.
Roar Solheim (02.04.2025)
Nattsyn
Har tjelden nattesyn?
P.H. (02.04.2025)
Svar:
Den ser nok ikke i stummende mørke, men HVOR mye den ser i svakt nattelys vet vi dessverre lite om.
Roar Solheim (02.04.2025)