Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 707 til 48 716 av totalt 49 779 spørsmål


Sort fugl med gult/orange nebb

Hei!Vi har lagt ut mat til fuglene i år,og i det siste har det kommet en fugl vi ikke kjenner igjen.Den er i størrelse mellom
spurv og kråke,ganske rund,helt svart og har et gult/orange nebb.Er også ganske tam/rolig.Ikke så lettskremt som småfuglene.Noen ide om hva slags fugl dette kan være?Takk!
MVH
Hilde og Tore Henning

H. (09.02.2007)

Svar:

Hallo,
Dere har nok fått besøk av en svarttrost hann, en eldre fugl med helt ferdig farget nebb! Den trenger nok litt ekstra omsorg nå i snøen og kulda. Brødsmuler på bakken, og frukt er flotte saker. Halve epler spiddet på greinene kan være svært attraktivt. Overmodne pærer er også flott. Husk på å legge ut nye hver morgen dersom det er kuldegrader, for stivfrossen frukt er ikke lett å spise for en fugl!

Roar Solheim (09.02.2007)


#Diverse

Fuglesang

Hvilken fugl i Norge er best til å synge, og hvilken fugl i verden er best til å synge????

S. (09.02.2007)

Svar:

Det var et vanskelig spørsmål! "Best" kan tolkes på ulike måter, både som "vakrest" og "mest komplisert sang". I den siste gruppen kommer nok nattergal, myrsanger og kanskje gulsanger, som alle er gode hermere og kraftige sangere. I den første gruppen vil forskjellige folk ha ulike oppfatninger. Kanskje er det spurvefugler med klare, rene sangstrofer som kan settes høyest. Holder personlig en knapp på både svarttrost, munk og nattergal!

Roar Solheim (09.02.2007)


#Fuglekasser

Hei..

Jeg har laget uglekasse på skolen til Katteugla og vet ikke hvor jeg kan henge den. Hvor liker Katteugla seg best?

K.S. (09.02.2007)

Svar:

Kattugla liker seg i skog. Den jakter inne i skog eller i skogkanter mot dyrket mark, parker o.l. Kassa kan du henge 4-5 meter over bakken. Den kan henge åpent, men det bør være noen tette graner/bartrær i nærheten som uglene kan gjemme seg vekk i om dagen. Husk på å fylle tørr, morken treflis i et 10-15 cm tykt lag i bunnen av kassa. Kattuglene kan du få i kasse i kystnære strøk fra Østfold til Trondheimsfjorden, og nordover på Østlandet til omkring Mjøsa (men i innlandet er den ikke spesiellt tallrik). Hvis du henger ut kassa innen utgangen av februar, kan du få kattugla som leieboer allerede i år!

Roar Solheim (09.02.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

kan dvergpapegøye snakke?

N.N (02.02.2007)

Svar:

Hei!
Vi kjenner ikke til at dvergpapegøyer kan læres opp til å snakke. Via nettstedet under kan du kanskje få svar:

http://forum.dyrenett.no/forum/showthread.php?p=601650

Tore Reinsborg (08.02.2007)


#Økologi og atferd

rødstrupe

hei!!!! er det vanlig når rødstrupen leter etter mat på bakken så bøyer den med hodet mens den løper?

K. (05.02.2007)

Svar:

Hei!
Når rødstrupen løper rundt på bakken, er det for å lete etter mat. Det at den bøyer med hodet, er muligens for å se etter næringsemner den kan spise.

Tore Reinsborg (08.02.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skarv?

Kan det være riktig at jeg så en skarv øverst i Akerselva i forrige uke? Er det skarv her i Oslo?

G.R.J. (08.02.2007)

Svar:

Hei!
Det overvintrer skarv i Oslo-området, men det store flertallet registstreres i fjorden. Det er observert storskarv langs vassdrag som Isielven, Vøyenenga og Vorma ved Vormsund i Akershus i vinter. At den kan forefinnes i Akerselva er følgelig ikke utenkelig.

Tore Reinsborg (08.02.2007)


#Økologi og atferd

Varangerfjorden

Finnes det mange stellerender og praktærfugler i Varangerfjorden både om vinteren og om sommeren. Hvor mange finnes det??????

S. (07.02.2007)

Svar:

Hei!
Stellerendene ankommer Varangerfjorden i oktober og trekker østover mot hekkeområdene igjen i første halvdel av mai. Antallene har siden 1980 variert mellom 4000 og 13000 inivider. Praktærfugler finnes i Varangerfjorden i perioden november til mai og antallet når en topp like før de trekker tilbake mot hekkeområdene i begynnelsen av mai. Det er da registrert opptil 1030 individer her. Både stellerand og praktærfugl vil være et sjeldent syn i Varangerområdet om sommeren, da de ikke hekker her.

Tore Reinsborg (07.02.2007)


#Økologi og atferd

hørsel hos fugler

Hvor er fuglens ører plassert og har de god hørsel?

T. (07.02.2007)

Svar:

Hei!
Fugler har en meget velutviklet hørsel, og ugler er trolig de som hører best av alle. F.eks. kan en lappugle høre bevegelsene til en mus under en halv meter med snø. Øregangen sitter på hver side bak øyet. Fugler har ikke noe ytre øre, og den utvendige øreåpningen er dekket av spesielle fjær som mangler bistråler, sannsynligvis for at lydpassasjen ikke skal hindres. Det indre øret er i oppbygging veldig likt det indre øret hos pattedyrene. Lyden blir i det indre øret registrert av tynne følehår som leder signalene via nerver til hjernen. Disse følehårene sitter mye tettere hos fugler enn hos pattedyr. Pga. dette kan fuglene antagelig skille mellom lyder som forekommer med meget korte tidsintervall. Således er fuglene i bedre stand til å ta i mot mer sammensatt informasjon fra f.eks. fuglesang enn det vi er, siden de kan dele opp sangen i mindre deler. Uglene har i tillegg en skalle-anatomi (øregangene sitter asynkront plassert på kraniet), samt et fjærslør som bidrar til å forbedre hørselen.

Tore Reinsborg (07.02.2007)


#Fugleforing

Foring.

Hei.Dere skriver at vi ikke skal fore slik at fuglene kan skite i maten.Er da vanlige fuglehus og brett egnet til foring ?

Hilsen Sunniva

N.N (07.02.2007)

Svar:

Hei!
Det er åpenbart at åpne fuglebrett vil føre til at det vil samle seg en del ekskrementer på brettet. Hvis man har slike brett bør brettet med jevnlige mellomrom rengjøres. Det vil også være fordelaktig å bore noen dreneringshull i det slik at ikke vann blander ut ekskrementene ytterligere med maten. På nettstedet under vil du finne tips om bygging av fuglebrett. Bruker du foringsautomat vil problemer med fugleekskrementer være adkillig mindre. Det kan imidlertid samles en del fuglekskrementer under slike, og det kan anbefales å rengjøre bakken under disse også med jevne mellomrom.

http://miljolare.no/aktiviteter/land/natur/ln9/fuglebrett.php

Tore Reinsborg (07.02.2007)


#Økologi og atferd

Spettmeis.

Hei. Har hørt at spettmeisen kan angripe mennesker. Er den spesielt aggressiv.? Hvilke ugletyper har vi på Vestlandet?(hordaland)

Hilsen Jan

N.N (05.02.2007)

Svar:

Hei!
Meiser generelt kan være hissige, og de kan bl.a. trykke hardt i reiret uten å fly av egg eller unger. De kan også frese mot den som kikker inn i en fuglekasse. Men vi har ikke hørt om at verken spettmeis eller andre meiser har gått til direkte angrep på mennesker. Av ugler som forekommer regelmessig på Vestlandet kan vi nevne hubro, kattugle, hornugle og jordugle. Perleugla er nok den vanligste ugla sett landet under ett, men på Vestlandet (Hordaland) er den relativt uvanlig. Også spurveugla og haukugla er langt mer uvanlig på Vestlandet enn på Østlandet og i Trøndelag.

Tore Reinsborg (06.02.2007)

««første 48 707 - 48 716 av 49 779 siste»»