Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 874 til 48 883 av totalt 49 951 spørsmål


Sjuk fugl?

For ei veke sidan dukka det opp ein grønnfink på foringsstaden min som var veldig "oppblåst" og pjuskete. Han var tydeleg forkomen, og den siste dagen eg såg han sat han rett og slett og sov midt i blandt dei andre fuglane. (han enda naturleg nok opp som ein dunge med fjør i løpet av dagen)

Tenkte først at dette var eit eingongstilfelle, men idag har det kome to fuglartil med akkurat same symptom, ein bjørkefink og den andre er eg ikkje sikker på kva er. Dei er så oppblåste at dei ser ut som dei er mykje større enn sine artsfrendar, dei ser dunete ut som små fuglungar, og har "pukkelrygg." Dei skil seg ut fordi dei blir sitjande lenge på foringsstaden, et litt og så kviler dei, og så et dei igjen. No er eg bekymra for at det kan vera noko smittsomt, og lurer på om eg bør avslutta foringa så ikkje fleire fuglar evt vert smitta.

H.M.R. (10.02.2007)

Svar:

Det høres ut som om fuglene kan være smittet av salmonella, en sykdom som ofte tar livet av småfugler. Hvis du har forbrett, bør du ta det ned og rengjøre det. Det beste er å fore frø fra frøautomater, og opphengt fett (kokosnøtt og meiseboller), slik at fuglene ikke kan skite ned på sin egen mat. Fuglene kan også ha blitt smittet på annet sted enn din forplass.

Roar Solheim (11.02.2007)


#Fugleforing

Gråsisik

Jeg har foret småfugler nå i mange år, og det er første vinteren jeg har hatt mange gråsisik på brettet. Til og begynne med var de bare på bakken men nå er de også oppe på brettet. Jeg har foret med villfrøblanding og havregryn og noe kokos og det ser det ut som de liker. Men det har vært en som har vært veldig rund men sett noe pjuskete ut på fjærene bak, har sittet ofte på brettet men dag lå den med bena i været. Hvor vanlig er det å ha gråsisik på brettet på Nes H og hva kan årsaken være at det falt om?

L. (10.02.2007)

Svar:

Gråsisik er ikke uvanlig som brettgjest, selv om de sjelden er faste gjester hver dag lik meiser og grønnfink. Ofte kan det være en hel flokk som besøker forplassen. De klarer ikke å knekke solsikkefrø, men plukker gjerne mindre matsmuler. Havregryn og løshakkede kokosbiter er snadder. Den er vanlig over det meste av landet. Den fuglen som døde, har nok vært syk. Kanksje kan det være salmonella (som ofte tar livet av småfugler), men også andre sykdommer kan ta livet av småfugler.

Roar Solheim (11.02.2007)


Snipe midt i Oslo i minus 15 grader!

Vi var en tur på byen en lørdag i februar, og da så vi noe som vi mildt sagt synes var rart. Midt i Oslo, i Storgata, støtte vi på en fugl vi tror var en snipe. Den virket veldig forkommen, klarte ikke å fly, bare presset seg inn mot veggen og så ut til å synge på siste verset. Hvordan er det mulig å møte på en slik en midt på vinteren i Oslo? Er ikke dette en trekkfugl som skulle vært et helt annet sted på denne årstiden?

E.L. (10.02.2007)

Svar:

Den vadefuglen som oftest forsøker å overvintre når det er snøbart, er rugda. Den er litt større enn en trost, og har langt, tynt og rett nebb. Hvis det faller snø og blir kaldt, vil mange av rugdene sulte ihjel. De søker næring (virvelløse smådyr) på bakken, og finner ingen ting å spise når snøen dekker marka. Av og til kan de klare å finne smådyr helt i strandkanten. Jeg tipper at dere har sett en forkommen rugde. De fleste rugdene har likevel trukket sørover før høsten var slutt.

Roar Solheim (11.02.2007)


#Sykdom og skader

tilbakestående dyr?

Kan dyr/fugler være tilbakestående? Det har vært en artig debatt om det hjemme etter at jeg sa at jeg hadde en mongoloid måke ved båten min i fjor sommer:)
Dør de ut, eller kan dyr leve som tilbakestående?

H. (11.02.2007)

Svar:

Et interessant spørsmål, og vanskelig å svare på. Det er mulig at unger av fugl og pattedyr kan bli født med hjerneskade eller redusert mental kapasitet i forhold til hva som er vanlig for arten, men det er neppe sannsynlig at de lever særlig lenge. Tilbakestående dyr vil som regel ikke være raske nok til å unngå rovdyr, og vil fort bli plukket ut og spist. Derfor ser du ikke mentalt tilbakestående dyr ute i naturen. Fugler kan få hjerneskade som voksne på grunn av miljøgifter som bly og DDT. Da dør de ganske raskt. I fangenskap er Downs syndrom påvist hos sjimpanse, men jeg kjenner ikke til at det er påvist hos viltlevende sjimpanser.

Roar Solheim (11.02.2007)


#Fugleforing

Syk sisik

For et par dager siden fant jeg en død brunsisik i hagen. Den hadde ingen synlige skader så jeg går ut fra at den har dødd en naturlig død. Men jeg har lagt merke til at det er spesielt en gråsisik i flokken som gjester området som virker litt forkommen. Den holder vingene litt slapt og virker litt tiltaksløs. Det ser av og til ut som den hoster også, og når den forflytter seg må den av og til støtte seg på vingen. Den har forøvrig ingen problemer med å fly. Er dette tegn på at fuglen er syk?

Ellers så har jeg lagt merke til at det blir mye mer rot under fôrautomatene (bruker rør) nå i vinter, spesielt etter at det kom mye sisik. Hva kan være grunnen til dette? Det brukes solsikkefrø som fôr i automatene.

Og hva er den beste måten å rengjøre en fôringsplass på? Det er enten mur eller jord under automatene, avhengig av plassering.

M. (09.02.2007)

Svar:

Sisiken er åpenbart ikke frisk. Den kan ha flydd mot et vindu og være fortumlet, og den kan også være syk av salmonella. Da vil den trolig dø til slutt. Sisikene foretrekker å plukke frø og matsmuler på bakken under forautomatene, så det blir alltid masse spor etter dem når de har besøkt forplassen. Det er fuglebrett og frørør som bør rengjøres - selve underlaget på bakken er det gjerne vanskeligere å gjøre noe med. Fei eller rak unna mat- og frøskallrester på barmark.

Roar Solheim (09.02.2007)


Sort fugl med gult/orange nebb

Hei!Vi har lagt ut mat til fuglene i år,og i det siste har det kommet en fugl vi ikke kjenner igjen.Den er i størrelse mellom
spurv og kråke,ganske rund,helt svart og har et gult/orange nebb.Er også ganske tam/rolig.Ikke så lettskremt som småfuglene.Noen ide om hva slags fugl dette kan være?Takk!
MVH
Hilde og Tore Henning

H. (09.02.2007)

Svar:

Hallo,
Dere har nok fått besøk av en svarttrost hann, en eldre fugl med helt ferdig farget nebb! Den trenger nok litt ekstra omsorg nå i snøen og kulda. Brødsmuler på bakken, og frukt er flotte saker. Halve epler spiddet på greinene kan være svært attraktivt. Overmodne pærer er også flott. Husk på å legge ut nye hver morgen dersom det er kuldegrader, for stivfrossen frukt er ikke lett å spise for en fugl!

Roar Solheim (09.02.2007)


#Diverse

Fuglesang

Hvilken fugl i Norge er best til å synge, og hvilken fugl i verden er best til å synge????

S. (09.02.2007)

Svar:

Det var et vanskelig spørsmål! "Best" kan tolkes på ulike måter, både som "vakrest" og "mest komplisert sang". I den siste gruppen kommer nok nattergal, myrsanger og kanskje gulsanger, som alle er gode hermere og kraftige sangere. I den første gruppen vil forskjellige folk ha ulike oppfatninger. Kanskje er det spurvefugler med klare, rene sangstrofer som kan settes høyest. Holder personlig en knapp på både svarttrost, munk og nattergal!

Roar Solheim (09.02.2007)


#Fuglekasser

Hei..

Jeg har laget uglekasse på skolen til Katteugla og vet ikke hvor jeg kan henge den. Hvor liker Katteugla seg best?

K.S. (09.02.2007)

Svar:

Kattugla liker seg i skog. Den jakter inne i skog eller i skogkanter mot dyrket mark, parker o.l. Kassa kan du henge 4-5 meter over bakken. Den kan henge åpent, men det bør være noen tette graner/bartrær i nærheten som uglene kan gjemme seg vekk i om dagen. Husk på å fylle tørr, morken treflis i et 10-15 cm tykt lag i bunnen av kassa. Kattuglene kan du få i kasse i kystnære strøk fra Østfold til Trondheimsfjorden, og nordover på Østlandet til omkring Mjøsa (men i innlandet er den ikke spesiellt tallrik). Hvis du henger ut kassa innen utgangen av februar, kan du få kattugla som leieboer allerede i år!

Roar Solheim (09.02.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

kan dvergpapegøye snakke?

N.N (02.02.2007)

Svar:

Hei!
Vi kjenner ikke til at dvergpapegøyer kan læres opp til å snakke. Via nettstedet under kan du kanskje få svar:

http://forum.dyrenett.no/forum/showthread.php?p=601650

Tore Reinsborg (08.02.2007)


#Økologi og atferd

rødstrupe

hei!!!! er det vanlig når rødstrupen leter etter mat på bakken så bøyer den med hodet mens den løper?

K. (05.02.2007)

Svar:

Hei!
Når rødstrupen løper rundt på bakken, er det for å lete etter mat. Det at den bøyer med hodet, er muligens for å se etter næringsemner den kan spise.

Tore Reinsborg (08.02.2007)

««første 48 874 - 48 883 av 49 951 siste»»