Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 794 til 48 803 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Insekter
Hvordan klarer insekter å overleve vinteren her nord?
N.N (10.03.2007)
Svar:
Hei!
De fleste insekter lever i meget kort tid, og de aller fleste dør før vinteren kommer. Hos flere insekter er det bare larvestadiet (ofte i vann) eller egg som overvintrer. Maurene overvintrer som utvokste individer i tette klumper dypt inne i en maurtuene og hos veps og humler vil de kommende dronningene overvintre i sprekker på hus og trær e.l., hvor de sitter helt inaktive på frostfrie steder hele vinteren. Enkelte insekter utvikler frostvæske som gjør at de faktisk kan være aktive på snøen (f.eks snølopper). Du kan høre mer om hvordan insekter takler vinteren på lydklippet under:
http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/51483Tore Reinsborg (12.03.2007)
jaktfalk om vinteren..?
Hei!
Jeg fikk nettopp et spml her, som jeg egentlig skulle vært i stand til å svare på selv, men er litt usikker.. Jeg mener jaktfalken er en trekkfugl..? Sjefen (reindriftsagronomen) mener sikkert at han så en jaktfalk da han var ute på fjellet i helga,- like utenfor Røros...
Hilsen Camilla
C.K. (12.03.2007)
Svar:
Sjefen kan nok ha rett i at han har sett en jaktfalk. Voksenfugler holder seg gjerne i nærheten av hekkeplassene også utenfor hekkesesongen. Ungfuglene har en tendens til å trekke bort om vinteren.
Frode Falkenberg (12.03.2007)
Spettmeis
Hei
Jeg lurer på om SPETTMEIS er vanlig i Tromsøområdet eller om det er tilfeldige individer som kommer forbi?
E.K.J. (11.03.2007)
Svar:
Spettmeisa finnes ikke som hekkefugl i Troms. Observasjoner av arten så langt nord kan dreie seg om østlige spettmeiser av underartene asiatica. Disse er sjeldne i Norge, og om du har sett spettmeis i Troms, så ønsker NOF gjerne en beskjed om det. Har du bilder, så hadde det vært fint om du kunne lagt de ved, i tillegg til dato, område og kommune for observasjonen.
Frode Falkenberg (12.03.2007)
Undulat
Hei vi har hatt to undulater hjemme hos oss i ca. ett år.
De var søsken, en hann og en hunn.
Alt var helt bra med dem til igår kveld.De kvitret og hadde det helt fint. Ikke noe tegn ti l sykdom eller noe. Men idag morges når vi tok bort pleddet fra buret så vi at hannen bare lå nederst på buret uten å røret seg i det hele tatt.Mens hunnen hun bare satt på en pinne på kanten.Da vi undersøkte hannen nærmere så var han helt død.
Det var mat i matskålen,rent vann i vannskåen, og buret var oxo rent. Vi renset buret regelmessig.Hannen var bare litt over ett år.Lurer på om dere kan vite noe om hva som kan ha skjedd??
M. (09.03.2007)
Svar:
Hei!
Det beste er nok at du stiller disse spørsmålene til en veterinær. Dyrenett.no har en egen spalte der veterinærer svarer på spørsmål om kjæledyr: http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.Tore Reinsborg (12.03.2007)
Beostær
Jeg og søstra mi har tenkt å få en beostær.. men vi lurer på en del ting:
1. Hvor får man tak i det?
2. kan man hente egg i skogen og bruke rugemaskin?
3. Hvordan oppfostrer vi den?
4. Skal den leve fritt eller i bur?
5. Hvor legger de egg?
6. Når er rugeperioden dems?
7. Hvor gammel kan en beostær bli?
8. Hva skal den spise?
9. Hvor kan vi finne mer fakta om beostæren, noen linker?
takk på forskudd!
K. (08.03.2007)
Svar:
Hei!
Beostæren er en art som lever i det sørlige Asia, og kan her til lands kun skaffes via zoologiske forretninger. Disse vil kunne gi tips om hvordan man skal stelle og evt. avle på disse fuglene. På nettstedet under vil du finne noe informasjon, samt se et bilde av arten:
http://da.wikipedia.org/wiki/Beost%C3%A6rTore Reinsborg (09.03.2007)
HVOR OPPHOLDER FUGLENE SEG OM NATTA?
Dette gjelder våre vanligste vinterfugler på fuglebrettet.
Sitter de og sover på greiner i busker og trær? Har lest at de bruker fuglekasser til soverom.
M.S. (09.03.2007)
Svar:
Hei!
Meisene overnatter som regel i forskjellige hulrom, enten i trær eller i bygninger og fuglekasser. Lufte-ventiler på hus kan f.eks. brukes hvis de kommer inn. Finker og troster overnatter i trær, kratt og buskas hvor de føler seg trygge for farer som måtte lure.Tore Reinsborg (09.03.2007)
MAT TIL FUGLENE.
Det er svart tidligere at havregryn er en sort fuglemat vi
kan gi til fuglene.
Jeg har hørt at havregryn er skadelig , det sveller opp magen til fuglene. Er dette riktig?
M.S. (08.03.2007)
Svar:
Hei!
Havregryn skal ikke være direkte skadelig for fuglene, og er anbefalt som fuglefôr i flere litteraturkilder. Anbefalt fôr for forskjellige arter kan finnes på nettstedet under:
http://miljolare.no/aktiviteter/land/natur/ln9/mat.phpTore Reinsborg (08.03.2007)
Trofaste skjærer
Hei,danner skjærer livslange parforhold? Er de trofaste med hverandre? Når bygger skjærer reir? Hvilke fuglearter som kan være vanlige i parker og kirkegårder i Oslo er kjent for å danne livslange parforhold og være trofaste med hverandre?
O. (08.03.2007)
Svar:
Hei!
Skjærer kan danne livslange parforhold, men hvorvidt de er "trofaste" i forhold til hverandre kan være mer usikkert. Hos flere spurvefuglarter er det funnet avkom (blant egne) som er et resultat av "utenomekteskapelige" parringer. Det er i forbindelse med dette ofte hannene som har vært ute på "vift". Skjærene kan begynne å bygge på reir allerede i januar, men full byggeaktivitet blir det først i mars. Flere arter kan danne livslange parforhold, og i nevnte områder kan eksempelvis kråke, skjære, svarttrost og meisene nevnes.Tore Reinsborg (08.03.2007)
død fugl
Hei! Oppdaget en døende gråsisik under foringsplassen min i går, så ut til at den var borte i går kveld, men etter mer snøsmelting så jeg den lå der død i dag morges. Skal man rapportere mht fugleinfluensa?
R. (08.03.2007)
Svar:
Hei!
Det er nok ikke fugleinfluensa som har forårsaket gråsisikens død. Det er mye som tyder på at den kan være et offer for salmonella. Fuglebrett er en av smittekildene for denne sykdommen. Etter å ha vært i kontakt med fuglen eller fuglebrett er det viktig med god håndhygiene, da barn kan bli smittet og få mage/tarmbesvær hvis de blir smittet.Tore Reinsborg (08.03.2007)
FUGLEFORING
Hvor lenge bør vi gi fuglene mat ? Kan man fore dem hele året?
Jeg har hørt at når våren kommer skal fuglene finne maten selv. Når høsten kommer kan vi begynne å gi dem mat igjen.
M.S. (08.03.2007)
Svar:
Hei!
Du kan godt fortsette å fôre fuglene en stund til, da mars faktisk kan være den hardeste måneden for småfuglene enkelte vintre. Utover i april, vil fuglene begynne å spre seg ut i respektive hekketerritorier og i denne måneden kan det være naturlig å avslutte vinterfôringa.Tore Reinsborg (08.03.2007)