Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 764 til 48 773 av totalt 49 926 spørsmål «forrige neste»
Salmonella
Finnes det en behandling for salmonella som villfuglene får?.
H.F. (13.03.2007)
Svar:
Hei!
Ville fugler vil ikke bli behandlet for salmonella. Antallet fugler som får denne sykdommen er såpass høyt, at det er utenkelig å iverksette eventuelle behandlingstiltak.Tore Reinsborg (13.03.2007)
fuglers mage
hva er navnet på fuglenes mage og hvilke oppgave har ver av dem?
C. (12.03.2007)
Svar:
Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre.Tore Reinsborg (12.03.2007)
Havørn
Hvor vanlig er det med havørn på Sørlandet? For to år siden observerte vi en havørn ved hytta vår nær Lyngør. Det samme skjedde ifjor. Er havørn begynt å hekke her nede eller er det bare streiffugl. Min 86 år gamle mor sier at havørn ikke var uvanlig å se på Risørkanten da hun var ung.
A.J. (12.03.2007)
Svar:
Hei!
Havørna har i de senere år utvidet sitt utbredelsesområde sørover i landet, og hekker nå i hvertfall i Rogaland og Vest-Agder. Trolig også i Aust-Agder og Telemark. Det er følgelig ikke utenkelig at de kan hekke i nærheten av hytta deres.Tore Reinsborg (12.03.2007)
Fuglekasse
Hei,
hvor kan jeg få kjøpt fuglekasser i plast?
N.N (12.03.2007)
Svar:
Hei!
Fuglekasser i plast selges ikke etter det vi kjenner til. Plastkasser er ikke særlig egnet som kassemateriale i og med at det rett og slett vil bli for varmt i dem i solskinn. Via nettstedet under kan forskjellige fuglekasser kjøpes:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!ruofo!xfuka!&VS=liste&VL=TTore Reinsborg (12.03.2007)
Duer på loftet
Hei,
Vi bor i et gammelt hus i Drøbak. Det er lite duer i nærmiljøet generelt, men vi har en helt flokk på loftet. Vi lurer på hva som er beste måten å få dem ut på. Vi har forsøkt å skremme dem ut for å tette igjen glippene de kommer inn, men de har jo alltid egg som de er lite villige til å forlate. Noen råd? Det er pene duer - mest sannsynlig skogsduer.
Y. (12.03.2007)
Svar:
Hei!
Hvis dere ikke vil ha duene på loftet, er eneste løsning å tette hullene hvor de kommer inn. Den beste tiden å gjøre dette på, er på senhøsten. Dette fordi duer kan ha flere kull og legge egg fra tidlig vår og gjennom hele sommeren. Det er nok byduer som hekker på loftet deres.Tore Reinsborg (12.03.2007)
Befruktning hos høner
Vi er uenige om hvor mange egg som blir befruktet under parring hos høns. Vil tro dette har med hvor mange egg som er modne, men ca hvor mange?
På forhånd takk for svaret
H.H. (11.03.2007)
Svar:
Hei!
En verpehøne legger i gjennomsnitt et egg om dagen. Hun legger egget uansett om det er befruktet eller ikke. Verpehøner holdes som regel ikke sammen med haner, og derfor er egg som du kjøper i butikken ikke befruktet. Siden egget ikke er befruktet, vil det ikke være kylling i egget.
For at egget skal bli befruktet holder det ikke at hanen bare er tilstede i hønsehuset. Hønen og hanen må pare seg for at en befruktning skal skje.
Egget befruktes mens det er inne i høna, før eggeskallet avleires, og befruktningen kan skje mange dager etter at høna og hanen paret seg. Den første fasen av fosterutviklinga starter i egglederen, der det befruktede egget deler seg. Etter 21 dager klekkes en kylling (du kan lese mer om dette og om fjørfe generelt i Fjørfeboka, skrevet av Marlene F. Bagley).
Hilsen
Fagsenteret for Fjørfe
Tone Beate Hansen, fagkonsulentTore Reinsborg (12.03.2007)
Hvilken gås er det ?
Vi har siste uken fått besøk i hagen av en stor og stolt gås - hvit, oransje nebb, brunt hode og stort brunt parti på ryggen. Vi bor like ved en innsjø (islagt nå).
Er dette en villfugl som har kommet for tidlig , eller er det en rømt tamgås. Noen har tipset oss om at det kan være en Dansk Landgås...?
J.T. (10.03.2007)
Svar:
Hei!
Det er mye i din beskrivelse som tyder på at dere har sett en tamgås eller tamand, da ingen viltlevende gjess eller ender i Norge passer til beskrivelsen.Tore Reinsborg (12.03.2007)
Insekter
Hvordan klarer insekter å overleve vinteren her nord?
N.N (10.03.2007)
Svar:
Hei!
De fleste insekter lever i meget kort tid, og de aller fleste dør før vinteren kommer. Hos flere insekter er det bare larvestadiet (ofte i vann) eller egg som overvintrer. Maurene overvintrer som utvokste individer i tette klumper dypt inne i en maurtuene og hos veps og humler vil de kommende dronningene overvintre i sprekker på hus og trær e.l., hvor de sitter helt inaktive på frostfrie steder hele vinteren. Enkelte insekter utvikler frostvæske som gjør at de faktisk kan være aktive på snøen (f.eks snølopper). Du kan høre mer om hvordan insekter takler vinteren på lydklippet under:
http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/51483Tore Reinsborg (12.03.2007)
jaktfalk om vinteren..?
Hei!
Jeg fikk nettopp et spml her, som jeg egentlig skulle vært i stand til å svare på selv, men er litt usikker.. Jeg mener jaktfalken er en trekkfugl..? Sjefen (reindriftsagronomen) mener sikkert at han så en jaktfalk da han var ute på fjellet i helga,- like utenfor Røros...
Hilsen Camilla
C.K. (12.03.2007)
Svar:
Sjefen kan nok ha rett i at han har sett en jaktfalk. Voksenfugler holder seg gjerne i nærheten av hekkeplassene også utenfor hekkesesongen. Ungfuglene har en tendens til å trekke bort om vinteren.
Frode Falkenberg (12.03.2007)
Spettmeis
Hei
Jeg lurer på om SPETTMEIS er vanlig i Tromsøområdet eller om det er tilfeldige individer som kommer forbi?
E.K.J. (11.03.2007)
Svar:
Spettmeisa finnes ikke som hekkefugl i Troms. Observasjoner av arten så langt nord kan dreie seg om østlige spettmeiser av underartene asiatica. Disse er sjeldne i Norge, og om du har sett spettmeis i Troms, så ønsker NOF gjerne en beskjed om det. Har du bilder, så hadde det vært fint om du kunne lagt de ved, i tillegg til dato, område og kommune for observasjonen.
Frode Falkenberg (12.03.2007)