Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 043 til 49 052 av totalt 50 306 spørsmål


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor mange år kan en kjøttmeis bli ?

J. (15.04.2007)

Svar:

Hei!
Den høyeste kjente alder på en kjøttmeis ringmerket i Norge, er 10 år og 6 måneder. Høyste kjente alder på kjøttmeis i Europa, var et individ som ble minst 15 år.

Tore Reinsborg (17.04.2007)


#Fugleforing

Fugleforing i barnehage

Hva må vi ta hensyn til dersom vi vil arbeide med fugleforing i barnehagen?

Er det trygt nå for tiden å fore fugler i barnehagen? Vil du anbefale dette eller fraråde?

M. (17.04.2007)

Svar:

Fugleforing og oppsetting av fuglekasser er kjempefine aktiviteter for barn og unge. Hvis det er fugleinfluensa som gjør deg betenkt, så er dette ikke noe å bekymre seg over ved foring av viltlevende spurvefugler. All erfaring hittil peker mot at fugleinfluensaen primært er et problem som spres internt i fjærfenæringen. Men spurvefugler kan av og til bli smittet av salmonella (som gir oss kraftig magesyke). Derfor bør foringen skje med frø i frøautomater hvor fuglene ikke kan skite ned i eget matfat. Heng også opp meiseboller og halve kokosnøtter - de gir ikke de samme problemene med ekskrementer. Gammeldagse forbrett bør av samme grunn unngås. Vanlig renslighet med håndvask etter å ha håndtert forautomater og fuglekasser er en helt grei forhåndsregel som sikrer mot eventuell salmonellasmitte.
Kos dere med fuglene!

Roar Solheim (17.04.2007)


#Økologi og atferd

Kattugle

Sjekket en av kattuglekassene mine denne helgen. Til min store overaskelse lå kattuglen oppi kassen da jeg lukket opp lokket. Vanligvis pleier de alltid å fly ut av kassen mens jeg klatrer opp i treet. Den var rolig og beveget seg nesten ikke, jeg kunne se at den myste med øynene. Er det vanlig at kattuglen ligger inne i kassen ved inspeksjon eller kan dette være en syk kattugle?

S. (16.04.2007)

Svar:

De fleste kattugler flyr ut av reiret hvis du krafser på treet ugla hekker i (enten det er et naturhull eller en fuglekasse). Noen blir liggende og trykke, og hvis du da tar av lokket på fuglekassa, vil kattugla myse med øynene i et forsøk på å unngå at du ser den - en helt vanlig reaksjon hos ugler. Kattuglene trykker generellt hardere jo nærmere de er klekking av eggene. Kattugler kan forlate reiret hvis de sjekkes tidlig i rugeperioden, så det er gjerne best å vente til 2-3 uker ut i rugetiden. I Sør-Norge langs kysten passer det ofte i overgangen april-mai å sjekke kattuglekassene.

Roar Solheim (16.04.2007)


#Økologi og atferd

Måser (Måker

Hei!

Har eit par måser som kvart år MÅ slå seg ned på ein stor stein 30 meter i frå huset vårt,det er no for so vidt greit nok. Men i hekketida vert dei veldig agressive forståeleg nok. Det fører til at me kan nesten ikkje syne oss utom døra før dei kjem stupande og skrikande. Dette vert svært frustrerande for oss og i og med at me tilbring tida vår mykje ute,og det er ikkje noko kjekt for små ungar når dei kjem stupande. Så i første omgang lurte eg på om det er ein måte ein kunne løysa dette "fredeleg" på?? Illeluktande middel på steinen? Ting oppå steinen som irriterar?
Ein skal sjølvsagt ikkje tukle med naturen,men når det vert ei slik "belastning" tykkjer eg ein må gjera nåko.

A. (15.04.2007)

Svar:

Hei!
Når måkene først har begynt å benytte en hekkeplass, vil de ofte vende tilbake til denne plassen år etter år, særlig hvis tidligere hekkinger har vært vellykket. Det beste er nok å akseptere fuglenes tilstedeværelse. Måkene gjør dessuten bare skinnangrep på mennesker.

Tore Reinsborg (16.04.2007)


#Økologi og atferd

hønse egg

hvor lang tid tar det før et egg blir til en kylling. Hvilken tempratur skal det ha.

S. (15.04.2007)

Svar:

Hei!
Det ca. 21 dager fra egget legges til det klekkes. For at egget skal utvikles må temperaturen overstige ca 25 grader, hvilket den gjør med god margin når høna ruger.

Tore Reinsborg (16.04.2007)


#Økologi og atferd

Hekking

Når legger grågåsa egg på vestlandet??

Ø. (13.04.2007)

Svar:

Hei!
I Bergensområdet, dvs. langs kysten fra Bømlo i sør til Fedje i nord, går grågåsa til hekking i april. Ungene klekker gjerne rundt 1. mai. Disse tidspunktene gjelder trolig for resten av Vestlandet også.

Tore Reinsborg (16.04.2007)


Hvilken art?

Var ute etter rådyr idag og kom over en del eksemplarer av en haukeaktig fugl. Når jeg kom hjem og så på bildene så det ut som en krysning av hauk og svale, kropp som en hauk og hode som en svale. Fuglen var rimelig stor, fløy vinglete, opp ned og akrobatisk. Har gått igjennom de fuglebøkene jeg har men finner den ikke noe sted. Det var 6-7 av dem, alle var like.

Her er en link med bilde av en av dem:

http://s62.photobucket.com/albums/h112/ragitforfaen/?action=view&current=fugl1jpg.jpg

Takk for hjelpa!

Hilsen Torgeir Havn

T.H. (14.04.2007)

Svar:

Du har sett fluktspillet til vipene! Bildet er svært skarpt og godt, og viser den typiske profilen til vipa. Denne vadefuglen har ganske store, runde ytre deler av vingene, og har et veldig spesielt fluktmønster nå om våren - som du sier, svært akrobatisk.

Roar Solheim (14.04.2007)


#Økologi og atferd

Egglegging?

hei! jeg lurte på når kjøttmeisen la egg? april eller mai... ? kan de få to kull per år?

H. (14.04.2007)

Svar:

Det kommer an på hvor i landet kjøttmeisene holder til. På Sør- og Vestlandet med tidlig snøbare områder kan kjøttmeisene legge egg allerede i slutten av april, mens de i innlandet og høyere mot fjellet nok ikke legger før langt ut i mai. I vår kommer de trolig til å legge tidlig i hele Sør-Norge, fordi våren er tidlig. De kjøttmeisene som starter først med eggleggingen, kan nok klare å legge to kull og å fostre opp begge ungekullene.

Roar Solheim (14.04.2007)


Nasjonalfugl

Hei.
Jeg går i syvende klasse i barneskolen og har en prosjektoppgave om Egypt. jeg skal blant annet finne ut hva som er den egyptiske nasjonalfuglen. jeg har lest i leksikon og på nettet men kan ikke finne det ut så nå er dere den siste utveien for meg: vet dere hva som er Egypts nasjonalfugl?

L.A. (10.04.2007)

Svar:

Hvis du leter på denne hjemmesiden:
http://www.camacdonald.com/birding/CountryIndex.htm
finner du en oversikt over verdens land og hvilke fugler noen av dem har valgt som nasjonalfugl. Egypt ser ikke ut til å ha valgt seg en egen nasjonalfugl ennå.

Roar Solheim (14.04.2007)


#Diverse

Gråspurv vs. Stær

kan stæren og dens valg av redeplass,være en av årsakene til Gråspurvens tilbakegang.færre hekkeplasser p.g.a meneskets nye krav å måter vi bygger og lever på.Økt levestandard mindre toleranse for gratis losjerende som akkuratt Gråspurven er med bråk rett utfor soveromsvinduet.nei,kanskje litt for enkelt,men personlig tror jeg, vi må ta en en god del av "æren" for dette,mer enn både katten og stæren.trist er det.til slutt,finnes det noe svar,hva tenker dere lærde om denne tilsynelatende "mystiske" gåten? hilsen urolig fuglevenn!

F. (13.04.2007)

Svar:

Både stær og gråspurv har gått tilbake i antall. Gråspurven trives fremdeles utrolig godt på gårder hvor det holdes hester, men færre gårdsbruk kan være medvirkende til en generell nedgang hos gråspurven. Stæren vet vi mindre om hvorfor går ned, men det kan være flere årsaker. Et viktig problem er at store stærflokker på overvintring i Europeiske byer har blitt utsatt for regelrett bekjempelse/utryddelse (fordi det blir støy og fugledrit etter de store flokkene når de samles på soveplasser i parker!) - tragisk men sant. Endringer i jordbruksområder kan også bety færre steder hvor stæren kan søke næring.

Roar Solheim (14.04.2007)

««første 49 043 - 49 052 av 50 306 siste»»