Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 022 til 49 031 av totalt 50 330 spørsmål


#Økologi og atferd

Stær

Hvor mange prosent av stærungene overlever det fyrste året?Hva råvfugler er det som mest Stær

N.N (24.04.2007)

Svar:

Hei!
Hvis en ser bort fra egg som ikke klektes og unger som dødde som reirunger, var dødeligheten første år (fra 1. august) 48% i et engelsk studie. Det vil si at 52% overlevde fram til neste sommer. Overlevelsen vil imidlertid kunne variere fra sted til sted, og fra vinter til vinter. Det er flere arter rovfugl som kan ta stær, og blant de vanligste kan nevnes spurvehauk og dvergfalk.

Tore Reinsborg (25.04.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvem fugl lager lyd med vingene? Vi er i havområdene utenfor bodø

N.N (24.04.2007)

Svar:

Hei!
Mange fuglearter kan lage ulike lyder ved hjelp av vingene, så det blir vanskelig for oss å finne en bestemt art. Langs kysten finnes også enkeltbekkasin (også kalt mekregauk), og denne lager en spesiell lyd (mekring) ved hjelp av vibrerende stjertfjær under fluktspillet. Kan det være denne lyden dere har hørt?

Tore Reinsborg (25.04.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hva er en emu?

N.N (24.04.2007)

Svar:

Hei!
Emu er en australsk strutsefugl som ikke kan fly.

Tore Reinsborg (25.04.2007)


#Fuglekasser

stær

kor lang tid bruker steren med rugingen til ungene kommer ut????????

F. (24.04.2007)

Svar:

Hei!
Det tar 11-14 dager fra rugingen starter til ungene klekker.

Tore Reinsborg (25.04.2007)


#Økologi og atferd

Fôring av svaner

Hei!!

Jeg bor i Stavanger (Hafrsfjord) og vi har fått et stort problem med svane ekskrementer i nærområdet vårt fordi en gruppe pensjonister gir dem mat hver dag hele året. Det er så stort problem at vi i dag ikke kan bruke deler av strendene langs fjorden. Svanene har også blitt pågående fordi de tror at alle forbipasserende vil gi dem mat. Har svanene godt av denne maten/matingen, jeg tror de gir dem brød og risnøtter?? Vi har i velforeningen tenkt å ta dette opp med de som gir dem mat, dette er fjerde gan!! Det hadde vært greit å komme med noe konkret, som om at det er skadelig for svaner å spise brødmat...etc. har du et sted jeg kan lese litt mer om dette?

Håper på snarlig tilbakemelding...badesesongen er snart i gang :o)

Mvh

Kristin Folkstad (som synes svaner er flotte)

K.F. (24.04.2007)

Svar:

Hei!
Vi har ingen dokumentasjon på at det er skadelig for svaner å spise brød.

Tore Reinsborg (25.04.2007)


#Økologi og atferd

Bokfinkproblem

Kjære fuglevenn!
I ei uke har en bokfink banket på vinduene i huset vårt,mest på stuevinduet( Den sitter på løse vindussprosser). Antar at det er hunnen som gjør dette(ikke sikker) Har prøvd å sette et sterkt lys mot vinduet. En hann har vært i nærheten av og til.
Hvorfor i all verden gjør den dette?

P.B.P. (24.04.2007)

Svar:

Hei!
Denne hakkingen på vinduet kan komme av at den ser sitt eget speilbilde i vinduet, og at den betrakter speilbildet som en rival.

Tore Reinsborg (24.04.2007)


#Økologi og atferd

hvorfor dør fuglene ut

hvilket fugler er det som blir mest utryddet?
hvorfor er de de som blir utrydet?

G.H. (24.04.2007)

Svar:

Hei!
De artene som står i stor fare for å bli utryddet, er bl.a. de som krever store sammenhengende leveområder uten forstyrrelser og de artene som lever i habitater som det er lite igjen av og som de er avhengige av for å overleve. Videre vil mange arter kunne bli truet som en følge av kunstig varmere klima på jorda.

Tore Reinsborg (24.04.2007)


#Økologi og atferd

jeg trenger fakta om øret til fuglen

jeg er på skolen og har arbeidsprogram. jeg skal finne fakta om øret til fuglen fisken og slangen

C. (24.04.2007)

Svar:

Hei!
Fugler har en meget velutviklet hørsel, og ugler er trolig de som hører best av alle. F.eks. kan en lappugle høre bevegelsene til en mus under en halv meter med snø. Fugler har ikke noe ytre øre, og den utvendige øreåpningen er dekket av spesielle fjær som mangler bistråler, sannsynligvis for at lydpassasjen ikke skal hindres. Det indre øret er i oppbygging veldig likt det indre øret hos pattedyrene. Lyden blir i det indre øret registrert av tynne følehår som leder signalene via nerver til hjernen. Disse følehårene sitter mye tettere hos fugler enn hos pattedyr. Pga. dette kan fuglene antagelig skille mellom lyder som forekommer med meget korte tidsintervall. Således er fuglene i bedre stand til å ta i mot mer sammensatt informasjon fra f.eks. fuglesang enn det vi er, siden de kan dele opp sangen i mindre deler. Uglene har i tillegg en skalle-anatomi (øregangene sitter asynkront plassert på kraniet), samt et fjærslør som bidrar til å forbedre hørselen.

Tore Reinsborg (24.04.2007)


#Økologi og atferd

Gråmåken

hvorfor har gråmåken en rød flekk under nebbet sitt?

N.N (23.04.2007)

Svar:

Hei!
Den røde flekken på undernebbet hos gråmåken blir ofte pekket på av gråmåkeungene. Denne nebbpekkingen, gjør at voksenfuglene gulper opp mat til ungene. Det er trolig i sammenheng med dette at den røde flekken har blitt utviklet. Den voksne hunnen kan i forbindelse med parbindingen også få hannen til å gulpe opp mat ved nebbpekking.

Tore Reinsborg (24.04.2007)


#Økologi og atferd

stær

koffor jobber stæren med reiret om morningen men ikkje på kvelden????????????

K. (23.04.2007)

Svar:

Hei!
Stæren, og de fleste fuglearter forøvrig, er mest aktiv i forhold til reirbygging om morgenen. På dagtid øker aktiviteten på smådyr som stæren lever av, og da er de mest opptatt med å skaffe seg næring.

Tore Reinsborg (24.04.2007)

««første 49 022 - 49 031 av 50 330 siste»»