Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 480 til 48 489 av totalt 49 931 spørsmål


#Økologi og atferd

natt

ka gjør kjøttmeisen midt på natten?og de ander fuglene?????????????????????

F. (20.05.2007)

Svar:

Hei!
Om natta vil kjøttmeisene forholde seg i ro, og de overnatter i forskjellige hulrom, f.eks fuglekasser. De fleste fuglearter forholder seg i ro om natta, men noen arter er mest aktive i denne perioden, f.eks. de fleste ugleartene og nattravnene.

Tore Reinsborg (23.05.2007)


#Økologi og atferd

Manisk gråtros

Vi har en ganske manisk gråtrost utenfor her. Den har forsøkt å komme inn i huset vårt i mange timer. Den prøver flere ulike vinduer og flyr på gjentatte ganger. Noen ganger sitter den i treet utenfor her og ser ut som den vil ha kontakt. Hakker litt på vinduet og sånn. Jeg er redd den skal skade seg...

U.S. (18.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er mye som tyder på at den ser sitt eget speilbilde i vinduene deres, og tror det er en artsfrende den enten vil jage bort eller evt. kurtisere. Sannsynligvis vil denne adferden opphøre snart.

Tore Reinsborg (23.05.2007)


#Diverse

Norden

Hvor mange fuglearter er det sett i Norden????????????????????

S. (17.05.2007)

Svar:

Hei!
Vi kjenner ikke til at det er laget en spesifikk artsoversikt for Norden. Du må antagelig kryssjekke artslistene for de respektive landene, inkl. Færøyene og Åland for å finne ut av dette.

Tore Reinsborg (23.05.2007)


#Diverse

Kaje rede med unger i Pipa!! Hjelp!

Hvem skal jeg kontakte som kan hente de ut? Naboen truer med å fyre i ovnen,og da Dør de jo!! Husvert gjør ikke noe! Tror at man kan få tak i de i gjennopm en ventil luke! Være så snill å svar meg fort?!!

D.R. (17.05.2007)

Svar:

Hei!
Hvis du ser på §3 i viltloven, vil du se at egg og unger av alle arter fugl i utgangspunktet er fredet mot ødeleggelse. Det finnes en skadefellingsforskrift, men i forhold til kaie er det kommunen (ikke grunneier/rettighetshaver) som kan gi tillatelse til felling (se nettsted under). Hvis du diskuterer dette med husverten og leietaker får vi håpe kaiene får være i fred til hekkesesongen er over.
http://www.lovdata.no/for/sf/md/td-19970901-1000-002.html

Tore Reinsborg (23.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

vipe vs toppand

hva er størst vipe eller topp and?

A.L. (16.05.2007)

Svar:

Hei!
Lengden på toppanda er noe større enn på vipa, men vingespennet er omtrent det samme.

Tore Reinsborg (23.05.2007)


#Økologi og atferd

Ugle på hytta

En ugle har slått seg til under et takutstikk over terassen på hytta mi og lagt tre egg. Sannsynligvis dreier det seg om en kattugle. Ugla har nok sett på kledningen som jeg holder på å sette opp under takutstikket som et perfekt rugekasse. Problemet er at hytta brukes hver helg, og "rugekassen" er veldig nær der både voksne og barn ferdes når vi er der. Har dere noen forslag om hvordan vi kan forholde oss?

L.K.M. (23.05.2007)

Svar:

Det beste er å la uglene være mest mulig i fred. Når ungene er så store at dere begynner å høre tiggerop fra reiret, og hunnfuglen evt. er ute, så må dere følge med på om den er agressiv og vil forsvare ungene. I så fall bør ikke barn gå alene nær reiret. Men de fleste kattuglene er ikke så pågående, så da vil dere kunne ferdes trygt nær reiret. Problemet er bare aktuellt 1-2 helger, like før ungene hopper ut av reiret. De forlater reiret før de kan fly, og sprer seg ut i busker og trær et stykke vekk fra selve reiret. Hvis uglene da sjenees av deres nærvær, vil de selv flytte seg lenger unna.

Roar Solheim (23.05.2007)


#Diverse

måkekoloni

Der vi bor er det en koloni med måker som hekker .
det er flere hundre måker bare noen få meter fra huset vi bor i.
Det har blitt et stort problem, for hus, veranda og biler blir dusjet med måkeskit fra mars til september.
I år har vi plukket egg i håp om at de ville sky, men det ser smått ut.
Er det noe vi kan gjøre?
Hvor lenge er det lov å plukke egg? Er det noen bestemt dato?

L.D. (18.05.2007)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du finne informasjon vedrørende eggsanking og tidsrom det er tillatt (varierer fra art til art og hvor i landet det er snakk om). Merk at det kun er grunneier som kan sanke egg.
http://www.lovdata.no/for/sf/md/td-20070201-0112-0.html#6

Tore Reinsborg (23.05.2007)


#Økologi og atferd

andunge

Hen jeg har funnet en forlatt andunge i hagen ...tar gjerne vare på den ,da vi bor i skogen.. hva kan jeg fore den med hva slaks stell skal den ha?kan den leve opp i fangenskap eller bør jeg kontakte noen som kan dette ?

J.H. (16.05.2007)

Svar:

Hei!
Det beste vil nok være å la andungen være der dere har funnet den. Resten av kullet er sikkert i nærheten og andemora vil lokke på ungen(e) som da forhåpentligvis vil komme i kontakt med resten av kullet.

Tore Reinsborg (23.05.2007)


#Diverse

nett ved ball lek

hei.
I vår barnehage skal vi sette opp et stort nett 20 m langt og 5 m høyte for å unngå at baller kommer over gjerdet og ned i bekken. Er det noen maskeavstander som dere anbefaler for at det ikke skal sette seg fast småfugler, skjærer i nettet? Barnehagen ligger i tettbygd strøk i Nedre Eiker KOmmune ved Drammen. Svar snarest, eller ring 32879550

M.R. (16.05.2007)

Svar:

Hei!
Det beste vil nok være å bruke ganske grovmaskede nett som vises godt. Videre er det en fordel at tauverket er stivt slik at fugl ikke vikler seg inn det.

Tore Reinsborg (23.05.2007)


#Økologi og atferd

Befrukter en hanfugl flere egg i gangen?

Kan hanen kunne befrukte flere egg i gangen, eller må den befrukte ett og ett egg i gangen for å få kyllinger?

Ø.K. (23.05.2007)

Svar:

Et spørsmål jeg ikke vet svaret til. Hos fugler hvor paret holder sammen gjennom hekkesesongen, parrer fuglene seg flere ganger om dagen i leggetiden (og fuglene legger vanligvis bare ett egg per dag). Hos småfugler kan hunnen ofte stikke vekk og bli parret av en annen hann, og i mange småfuglkull er ungene halvsøsken med ulike fedre. Det betyr at hos disse artene så befruktes ett og ett egg med separate parringer. Hos hønsefugl med leiksystem ser det ut til at én parring er nok for å befrukte alle eggene. Da oppbevarer hunnen spermiene i ytre del av egglederen, og eggene befruktes ved starten av utviklingen av hvert egg.

Roar Solheim (23.05.2007)

««første 48 480 - 48 489 av 49 931 siste»»