Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 460 til 48 469 av totalt 49 931 spørsmål


#Økologi og atferd

Vandrefalk

hei.
Tidligere hørte man ofte at fugler som vandrefalken var utsatt for miljøgifter som spesielt gikk utover styrken på eggskallet. Hvordan er dette nå? Ser dere noe forbedringer iforhold til denne problematikken ?

Hva er den høyeste målte hastigheten til vandrefalk, hvilke utstyr bruker man til å finne det ut ??

B.S. (26.05.2007)

Svar:

Etter at DDT ble forbudt som insektgift i jordbruket, begynte situasjonen å bedre seg for vandrefalken fra slutten av 1980-tallet. I tillegg ble det satt ut ungfugler født i fangenskap, i prosjekt Vandrefalk som startet i Sverige, og ble utvidet til sørøst-Norge. I dag har ikke vandrefalken problemer med eggeskallfortynning, og bestanden er fremdeles i vekst. Arten kommer hvert år tilbake til gamle hekkeplasser hvor den hekket før 1945. Vandrefalken er målt i stup til mer enn 400 km/t, målt ved slipp av tam fugl fra varmluftsballong sammen med fallskjermhopper!

Miljøgiftene skaper fremdeles store problemer for fugl, men i dag er det bl. a. polarmåkene i våre arktiske områder som rammes. De voksne fuglene dør under hekketiden på grunn av høye verdier av PCB i kroppen. Stoffet er bundet til fuglens fett, og når de voksne begynner å tære på dette fettet under den krevende ungeperioden, så frigis miljøgiftene og ødelegger fuglenshjerne, nervesystem og indre organer.

Mange tropiske fuglearter har sannsynligvis også store problemer med miljøgifter i land hvor kontroll og regelverk for bruk er langt mer slepphendt enn i Europa.

Roar Solheim (26.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

and

såg et par i leksdalsvannet. sma ca halve av en stokkand,litt mindre, sort med gule fjær på hodet, hva er dette

S.G. (25.05.2007)

Svar:

Det høres ut som om du har sett horndykker. Det er en vannfugl på samme måte som endene, men tilhører en annen gruppe fugler som heter lappedykkere. På Leksdalsvatnet finnes trolig norges største bestand av arten , med 40-50 par. Her ser du et bilde av et horndykkerpar fra Melhus i Sør-Trøndelag nå i mai: http://cyberbirding.uib.no/photo/p_auritus_02.php

Horndykkeren ble kategorisert som en truet art i Norge på den nye rødlista for truete fuglearter. Derfor ønsker nå Norsk Ornitologisk Forening alle observasjoner av horndykker i hekketiden. Les mer her: http://www.birdlife.no/aktiviteter/nyheter/?id=184 (bildet på saken er tatt på Leksdalsvatnet).

Frode Falkenberg (25.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

sjelden fugel som slår seg på brystet

hvilken fugel er det som hører ut som den slår seg på brystet.

R.Ø.K. (25.05.2007)

Svar:

Hei!
Det nærmeste av forslag på arter som kan høres ut slik, er jordugle og hornugle. Under spillflukten slår de vingene mot hverandre, og dette kan tenkes å høres ut som om noen slår seg på brystet. Også vipa danner mye lyd med vingene under spillflukten.

Tore Reinsborg (25.05.2007)


#Fuglekasser

kjøttmeis

kor lang tid tar det før kjøttmeisen merker fuglekassen eg har hengt opp? eg har hengt den i eit gran tre inni skogen.

F. (25.05.2007)

Svar:

Hei!
Kjøttmeisa kan i løpet av bare noen dager (kanskje timer) oppdage fuglekassen. Nå er kjøttmeisa kommet langt i hekkesyklusen for sitt første kull, men i og med at kjøttmeisa ofte har to kull kan det hende du får den i kassen allerede i år.

Tore Reinsborg (25.05.2007)


#Økologi og atferd

fugleegg

eg fant eit stær egg nede på bakken det var heilt lyse blått ka synest du eg skal gjere med det????????????

D. (25.05.2007)

Svar:

Hei!
Stæregg som ligger på bakken kan du gjøre hva du vil med, da disse ikke vil bli klekt.

Tore Reinsborg (25.05.2007)


#Økologi og atferd

Måkeunger

Jeg har en liten gråmåkeunge nede på badet som jeg da passer, det er varmt og godt der inne, ca 30 grader. Den er fortsatt liten, jeg vet den spiser mark, og den slags ting, men er det noe annet jeg kan tilby en gråmåkeunge til å spise? Jeg skal passe den til den er ferdig med flyvelæring.
Og drikker gråmåkene noe?

V. (24.05.2007)

Svar:

Hei!
Det beste du kan gjøre nå, er å sette ut måkeungen der du fant den. Når man finner måkeunger kan de virke forlatt, men foreldrene vil nesten alltid være i nærheten.

Tore Reinsborg (25.05.2007)


Kjøttmeis

Hei, vi har en fuglekasse med 8 stk egg fra kjøttmeis, nå har jeg ikke sett foreldrene på 4 dager, er det ofte slik at foreldrene bare forsvinner, kassen henger 4 meter oppi et eiketre, det var første gang jeg var oppi idag for å sjekke.

R. (24.05.2007)

Svar:

Det er ikke ofte at foreldrefuglene forsvinner fra et reir, men hvis én av dem dør (flyr mot et vindu, blir påkjørt, tatt av en katt, en hauk eller lignende), så vil som regel den andre fuglen oppgi reiret. den søker da etter en ny make et annet sted, og starter kanskje et nytt kull før sommeren er kommet for langt.

Roar Solheim (24.05.2007)


norges nasjonal fugl

hei jeg lurer på hva som er norges nasjonal fugl?

N.N (24.05.2007)

Svar:

Norges nasjonalfugl er fossekallen!

Roar Solheim (24.05.2007)


#Fuglekasser

stør

eg har ein stær heima som har lagt egg i ein fuglekasse og før var det 5 egg oppi no er det bare fire og koffor er det lenge siden den har vert i fuglekassen???????

S. (24.05.2007)

Svar:

Hei!
Det kan ha vært en eggsamler på besøk i kassen din, og det er også mulig at den kan ha gitt opp hekkeforsøket. På denne tiden vil mange stær ha unger, og de som har egg vil normalt sett ha kommet langt i rugeperioden.

Tore Reinsborg (24.05.2007)


#Økologi og atferd

sjøfuglens fjær

hvorfor blir ikke sjøfuglens fjær våte når den dykker?

S. (24.05.2007)

Svar:

Hei!
Fjærene blir ikke gjennomvåte da de er impregnert (vokset) av et vannavstøtende middel som gjør at vannet ikke trenger inn til det isolerende dunlaget.

Tore Reinsborg (24.05.2007)

««første 48 460 - 48 469 av 49 931 siste»»