Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 296 til 48 305 av totalt 49 798 spørsmål


#Diverse

Fåglar i Kirkenes och på hurtigruten

Jag bor i Södra Sverige. Vecka 26 åker jag till kirkenes,och vecka 27 hurtigrutenSöderut till Bergen . Jag vill se så många fåglar som möjligt särskilt de jag ine ser här Blåhals och simsnäppa o Lunde Några tipsinför resan? Finns någon som mn kan kontakta i Kirkenes?

R.R. (27.05.2007)

Svar:

Hei!
Både svømmesnipe og blåstrupe hekker i nærheten av Kirkenes, så disse artene vil du antagelig kunne oppleve der. Lunden må du nok et stykke unna Kirkenes for å oppleve, men er du heldig kan du kanskje se de fra hurtigruta på turen mellom Kirkenes og Bodø. Under er nettstedet til NOF avd. Finnmark, og her er en liste med navn og telefonnummer til en rekke lokalkjente personer:

http://www.geocities.com/egnter/finndex.htm

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Hei! Jeg bor på vestlandet (Stord), og i dag så jeg en fugl jeg ikke tidligere har sett. Den var grå/svart og hvit, og hadde en "hodestjert". Den var litt mindre enn en skjor - eller like stor - og hadde svarte vinger på oversiden og hvite på undersiden. Den hadde også ganske store vinger i forhold til kroppen. Jeg har aldri sett en slik fugl før, lurte på om dere kunne svare meg?

M. (27.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er mye i din beskrivelse som tyder på at du har sett en vipe. På nettstedet under kan du se bilde av en vipe:

http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=219

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Økologi og atferd

Undulat som slikker på alt

Undulaten min Truls har alltid hatt en slags fetisj når det kommer til blanke ting, sånn som speil, lamper og smykker. dette er noe han alltid har gjort, og jeg lurer bare på om dette er helt normalt, kanskje et territorium ting? Litt bekymret...:S

N.S.H. (26.05.2007)

Svar:

Hei!
Når det gjelder spørsmål om undulater, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

svale?

har funnet en svale , en liten fugl som trolig har blitt angrepet av en katt. har et sår på vingen men ingen brudd , hva spiser de å så lurer jeg på om de kan se ut som små rovfugler? for er litt usikker på om det er en svale eller en liten rovfugl unge, våk eller en annen liten type, nebbet er buet nedover å er veldig skarpt å med veldig skarpe klør, fikk den ikke av fingern på et kvarter ca, den bare hang der å klemte hardere hele tiden. brun svart i farge....

C. (26.05.2007)

Svar:

Hei!
Det er ikke godt å si hvilken fugl du har funnet. Det kan være en ugleunge (f.eks. hornugle eller kattugle) som har forlatt reiret, og da vil foreldrefuglene være i nærheten. Disse blir fôret med smågnagere og småfugler.

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Økologi og atferd

Sjøfugler

Hvilken plass i Norden er det flest sjøfugler og hvilken plass i verden er det flest sjøfugler???????????????????????????????

S. (25.05.2007)

Svar:

Hei!
I Norden finnes de største sjøfuglkoloniene på Island, samt øygruppen Røst og Svalbard i Norge. Verdens største sjøfuglkolonier ligger på øygrupper i og rundt Arktisk og Antarktis.

Tore Reinsborg (31.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fuglelåt

Hei!
Jeg er en pensjonist som bor ved Flisa i Solør. Nærmere bestemt ved Nergrenda tett inntil Gloma. Ved mitt hus som ligger inntil et jordbruksareale er det en smal skogstripe av løvtrær mellom nevnte areal og Gloma.
Natt til 29. mai ved 24-tiden da jeg skulle legge meg ble jeg var en for meg ukjent lyd. Min første assosiasjon var lyden av en stein som slås mot stålis. Jeg vet ikke om noen bedre måte å beskrive den på.To til tre "slag" i sekundet. Med relativt korte pauser gjentok dette seg til jeg i alle fall sovnet etter ca. 1/2 time.
Dagen etter fortsatte lydene, nå med noe mer variasjon. Av og til synes jeg det kom noen få lyder som kunne minne om en vendehals, men med svakere intensitet. Dette kan jo være en annen fugl i samme sted.
Lyden kommer fra et sted drøye 100 m fra huset og har nå vedvart frem til idag 31/5. Fuglen sitter mest sannsynlig inne i en bjørk og jeg har ikke fått et glimt av den i det hele tatt, selv med kikkert(7x50). Derimot har jeg registrert diverse andre fugler i toppen av samme tre mens den ukjente fuglen har sunget.
Jeg tror det må være en rovfugl, mest sannsynlig en ugle av et eller annet slag. Sangen er nemlig ganske kraftig og skiller seg tydelig fra all annen fyglesang i området.

Klarer du på grunnlag av disse sparsomme opplysningene å gi meg et hint om hva slags fugl dette kan være. Jeg kan litt om fugler og fuglelåter, men dette finner jeg ikke ut av. Noe som irriterer meg en smule.

Med vennlig hilsen

Jan Edvardsen
fuglevenn

J.E. (31.05.2007)

Svar:

Dette var ikke helt lett. Slik du beskriver lyden, så kunne det høres ut til å være en vaktel. Men vaktler sitter ute på åpne enger, og ikke oppe i trær. Spørsmålet er om det kan være noe mer eksotisk som har dukket opp. Jeg har formidlet din observasjon til fuglefolket i Hedmark, og forhåpentligvis er det noen som har tid til å ta kontakt og reise ned for å lytte etter fuglen allerede i kveld 31.5.

Roar Solheim (31.05.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kolibri

Hei. Ute ved kysten, i en bratt gress-skråning, så jeg i skumringen en fugl som hang helt stille i luften. Har aldri sett noe lignende før. Den satt på bakken, fløy opp ca en meter, og hang der HELT stille. Kunne vri litt på seg. så landet den igjen. Dette gjentok den mange ganger. Ca størrelse med litt større enn en gråspurv. Vanskelig med farger, siden det var så mørkt. Men noe hvitt ved halen, når den hang i luften. Noen tips?

N.N (31.05.2007)

Svar:

Det er vanskelig å si sikkert, men det mest sannsynlige er en piplerke, trolig heipiplerke. Når det er litt vind, kan de henge på vinden slik du beskriver. Når heipiplerka synger, flyr den opp og daler så ned mens den henger på vinden på denne måten.

Roar Solheim (31.05.2007)


#Fuglekasser

Spettmeis

Hei! Lurer på hvor lenge spettmeisunger oppholder seg i reiret (evt. i fuglekassen), før de tar til vingen og forlater det for godt? Og om spettmeisen har flere enn ett kull pr. sesong?

G. (30.05.2007)

Svar:

Spettmeisungene holder seg i kassen 14-16 dager etter at de er klekket. Spettmeisen er vanligvis tidlig ute, og legger gjerne egg før f. eks. kjøttmeisene. De kan nok rekke å ha to kull på en sesong, men jeg har ikke opplevd dette i egne fuglekasser hittil.

Roar Solheim (31.05.2007)


blåmeis

går det ann att blåmeisen lager reir i ein fuglekasse som er laget av stær

F. (30.05.2007)

Svar:

Går ut i fra at du mener en fuglekasse laget FOR stær (og ikke AV stær?). Ja, det kan den gjøre, selv om det er mer vanlig at kjøttmeis hekker i stærkasser. Kjøttmeisen er ikke så kresen med hensyn til størrelse på inngangshullet, mens blåmeisen nok oftest vil ha et inngangshull som ikke er mer enn opptil 32 mm.

Roar Solheim (31.05.2007)


#Fuglekasser

spurveugle

går ikke spurve ugla i samme type fuglekasse som stæren?

N.N (30.05.2007)

Svar:

Spurveugla hekker i spettehull med inngangsdiameter ca 4,5-5 cm, og derfor benytter den ofte stærkasser. Men den hekker sjeldent i vanlige stærkasser. For å få spurveugla som hekkefugl må nemlig kassene ha tykk front, minst 6-7 cm, slik at inngangshullet blir som en tunnel innover (lik et ekte hakkespetthull). Hvis kassa i tillegg har flis i bunnen, kan spurveugla komme og hekke der. Vanlige stærkasser av bord benytter spurveugla ofte høst og vinter til å lagre byttedyr i. Mus og småfugler blir lagt pent oppå hverandre, og i ekstreme tilfeller kan det ligge mer enn hundre byttedyr i en kasse! Godt å ha og ty til dersom mattilgangen svikter utover vinteren.

Roar Solheim (31.05.2007)

««første 48 296 - 48 305 av 49 798 siste»»