Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 441 til 48 450 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
glente
hvor hekker glentene i norge og hvordan hekker de?
N.N (02.06.2007)
Svar:
Hei!
Glenten har ikke ruget i Norge siden slutten av 1800-tallet da det ble funnet noen reir i Østfold. Glenten hekker i trær, og benytter ofte gamle rovfugl- eller kråkereir som underlag for sitt eget byggverk som består av greiner, innvendig foret med allslags rask som ull, hår, halm, tørr gjødsel, papir og filler, foruten plantedeler og mose.Tore Reinsborg (04.06.2007)
kongeørn
hekker kongeørnen i kvinnesdal??
N.N (02.06.2007)
Svar:
Hei!
Kongeørna har en vid utbredelse i Norge, og det kan godt tenkes at den hekker på noen lokaliteter i Kvinesdal.Tore Reinsborg (04.06.2007)
tiur
hvor mange egg legger en røy?? hvordan har den reire sitt?
N.N (02.06.2007)
Svar:
Hei!
Stort sett legger røya 6-8 egg, men det er kjent at et kull besto av 11 egg. Reiret er en grunn fordypning på tørr bakke, med et sparsomt underlag av strå, tørt løv, barnåler og enkelte fjær fra røya.Tore Reinsborg (04.06.2007)
ørn
ka er det fjerde størsteørna i verden
S. (02.06.2007)
Svar:
Hei!
Det er ikke så lett å gi et entydig svar på dette, da det vil avhenge av hva man måler. Noen ørner har større tyngde enn andre, mens andre kan være lettere , men samtidig ha større vingespenn. Det vil også være variasjoner innen en art som kompliserer bildet.Tore Reinsborg (04.06.2007)
trost
hei, jeg spurte om trostungen..
jeg tror ikke det er stærunge, denne har 'vanlig' brun nebb. Han er mørk brun på ryggen og vingene, men lyse prikker, rett under nebbet ikke no mye er han litt gult/gull farge, brystet er mørk brunt og under nebbet er det litt mer stripe aktig og etterhvert som han kommer lengre ned blir det til prikker...(gult/gull prikker/striper)
A. (02.06.2007)
Svar:
Hei!
Det er basert på din beskrivelse antagelig en gråtrostunge du har sett.Tore Reinsborg (04.06.2007)
DUE
Har en due her i hagen som jeg ikke finner i noen fuglebok.Helt kritthvit hale .Lys grå vinger med sorte flekker og hvor ytre del er hvit med en sort kant ytterst.Hvit hals med grå flekker.Purpur flekk i nakken ned mot ryggen.Lyst hode med grå flekker.
O.R.V. (02.06.2007)
Svar:
Hei!
Det er antagelig en tamdue (bydue) du har sett, da disse forekommer i mange fargevarianter.Tore Reinsborg (04.06.2007)
Fugletrekk
Hvilken plass i Norge er det størst fugletrekk og hvilken plass i verden er det størst fugletrekk???????????????????????
S. (01.06.2007)
Svar:
Hei!
I Norge er området Lista-Jæren blant de stedene som det registreres flest fugler på trekk. Her registreres mye fugl, da disse områdene er det første landområdet fuglene møter etter å ha fløyet over Nordsjøen/Skagerak på vårtrekk. Motsatt ender mye fugl her da det blir det siste landområdet fuglene møter på høsttrekket. Også på Jomfruland, Telemark og Mølen, Vestfold registreres mye trekkende fugl i Norge.
De største trekkbevegelser av fugl foregår langs kystene av alle kontinentene i verden, og større ansamlinger vil skje på landtunger og øyer hvor det blir åpent hav i fortsettelsen av trekkruta.Tore Reinsborg (04.06.2007)
Måke egg
Hei=)
VI fant et måke egg og vi hvet ikke hva vi skal mate den med når den klekker og hvordan vi skal få den til å klekke?? Er det noe vi kan gjøre?
MVH...
N.N (01.06.2007)
Svar:
Hei!
Hvis dere har funnet et måkeegg utenfor reir er det høyst sannsynlig dødt.Tore Reinsborg (04.06.2007)
hvilken gås så jeg?
hei mitt navn er Jonny Dyrøy.
Bor i Risør.Var ute på svabergene ute ved kysten i går(31/5) og fisket. Da fikk jeg se en fugl forran meg på ca 15 m. avstand .denne fløy naturligvis..
Tror ikke det var en and,da den var for stor til det.Ca 50-60 cm sittende. flukten så heller ikke ut som den fra en and.trege vingeslag og sakte fart.rakk ikke å se fargen på bena,men nebbet var tydelig rødt(ikke orange)svart hode.hvit hals. resten av kropp hvit/svart.
Jeg har ikke veldig peiling på fugl,men jeg tror ikke dette var en vanlig gås.
Skal ta med kamera neste gang :)
Håper på svar.
MVH Jonny
J.D. (01.06.2007)
Svar:
Hei!
Det er mye i din beskrivelse som tyder på at du har sett ei gravand. Denne er større enn de fleste "ender", og het før fagergås. På nettstedet under kan du se bilde av ei gravand:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3169Tore Reinsborg (04.06.2007)
unger
hei, hva er det som gjør at fugleunger altid dør når man prøver å redde dem? selv om man vet at man gjør alt riktig...
R. (01.06.2007)
Svar:
Dette viser hvorfor man ikke bør ta inn fugleunger fra naturen - det ER vanskelig å fore dem opp riktig. Ikke bare skal de ha riktig og nok mat, men de må også ha det varmt nok. Som regel bør de ha en varmeflaske som holder temperaturen oppe. Inntil de får full fjærdrakt klarer ikke fugleunger å holde kroppstemperaturen oppe ved egen hjelp. Hvis det da blir kjølig, kan de fryse ihjel til tross for at de får nok mat. Fugleforeldrene forer ungene sine jevnlig hele dagen, og det er fulltis jobb å påta eg det samme ansvaret.
Roar Solheim (02.06.2007)