Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 453 til 48 462 av totalt 50 005 spørsmål


#Diverse

hakkespett

kan der gi meg et bilde av et valigt hakkespett hull som den har reir i??

N.N (08.06.2007)

Svar:

Du kan se en gråspett i hullet sitt på denne siden: http://cyberbirding.no/photo/p_canus_02.php

Frode Falkenberg (08.06.2007)


#Økologi og atferd

kjøttmeis

koffor synger kjøttmeisen?

K. (07.06.2007)

Svar:

Hei!
Kjøttmeisen synger for å hevde sitt territorium mot andre kjøttmeiser. Om vinteren og tidlig på våren kan også sangen ha som funksjon å tiltrekke seg en make.

Tore Reinsborg (07.06.2007)


#Trekkfugler

Spørsmål:

Hvilke fugler kommer tilbake til Norge om våren?

N.N (06.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er mange arter som kommer til Norge i løpet av våren, og som forlater landet igjen om høsten. Dette inkluderer i særlig grad insektspesialistene som kun finner næring her til lands i sommerhalvåret. Blant disse finner vi mange arter sangere, fluesnappere, svaler, tårnseiler, piplerker, erler og trostefugler.

Tore Reinsborg (07.06.2007)


#Økologi og atferd

Er Blåmeisen brutal?

Hender det at Blåmeisen er så brutal at de dytter ut de svakeste av reiret? Fant nemelig tre små unger på gresset under reiret, som ikke var flyvedyktige...Det samme skjedde i fjor.Blåmeisen har nemelig laget reir opp under gessimsen.

N.N (07.06.2007)

Svar:

Hos alle fugler er det konkurranse mellom ungene om å få mest mulig av foret som foreldrene kommer med. Hos noen rovfugler prøver de største ungene å ta livet av de minste for å redusere denne konkurransen. I et småfuglrede vil det alltid bli en del "knuffing" mellom ungene i forsøket på å gape høyest og å strekke seg nærmest foreldrefuglen som kommer med mat. Hvis reiret ligger slik til at unger kan trille ut, så kan det rett og slett være det som har skjedd - noen av ungene har blitt dyttet slik at de har falt ut fra reiret. I en fuglekasse/et spettehull skjer ikke dette.

Roar Solheim (07.06.2007)


#Diverse

Hauk silhuetter

Skulle hatt silhuetter av ein hauk, kor kan ein få kjøpt slike?

O. (07.06.2007)

Svar:

Ta kontakt med NOF´s firma Natur og Miljø,
http://www.naturogfritid.no/
eller ring dem på 38 39 35 75. De finnes haukesilhuetter.

Roar Solheim (07.06.2007)


#Økologi og atferd

fugler

hva spiser fugler

N.N (05.06.2007)

Svar:

Hei!
Fugler spiser mye forskjellig, og det vil være avhengig av arten hva de spiser. Noe er spesialiserte på fisk (f.eks fiskender), andre er spesialiserte på smågnagere (f.eks. ugler), noen på kongler (f.eks korsnebber), noen på insekter/insektlarver (sangere) osv., mens andre kan spise et stort spekter av næringsemner (f.eks kråkefugler).

Tore Reinsborg (06.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fuglenavn på norsk

Hei.
Jeg lurer på hva den karibiske fuglen Sandpipe bird heter på norsk.

B.R. (06.06.2007)

Svar:

Hei!
Sandpipers er en fellesbetegnelse på vadefugler som kalles småsniper (f.eks myrsnipa tilhører denne gruppen). Disse hekker i tempererte og arktiske strøk, men overvintrer ofte i tropiske strøk (inkl. Karibien).

Tore Reinsborg (06.06.2007)


#Økologi og atferd

Struts

Er det sant at strutsen dreper flere mennesker enn haier ? Hilsen klasse 4b

M.M..T..O.T.M. (05.06.2007)

Svar:

Hei! Hvert år forekommer haiangrep rundt omkring i verden, men på langt nær alle er dødelige. I perioden 1990-95 er det registrert 40 dødsfall som følge av haiangrep. I Afrika er det 1-2 dødsfall pr. år som følge av strutseangrep. Strutsen angriper bare når den er stresset av mennesklige forstyrrelser, og kan da sparke og hakke ihjel et menneske.

Tore Reinsborg (06.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugl 2

Fuglen var litt større enn en meis, men ikke så stor som en trost. Tynnt nebb (ikke fink). Halvlange mørke bein(trost lengde?). Lys på brystet med spettet mørke partier, ekstra tett samling øverste del av brystet. Mørk øyenstripe.
Når det gjelder sangen er alt jeg hørte noen bestemte, enstavelses "støt" i samme tonehøyde, ca 1 sek mellom hvert (varsling?). Ingen annen sang. Fugler er en helt fersk hobby så det er nok endel å gå på når det gjelder å observere. Får etter søking i litteratur mye til å stemme med skjærpiplerke, men spesielt sangen/varslingen gjør meg usikker.

O. (05.06.2007)

Svar:

Hei!
Hvis du har sett fuglen ved kysten et sted, er det ikke utenkelig at du kan ha sett ei skjærpiplerke. Denne er jevnt utbredt langs kysten vår. Har du sett den langt fra sjøen, er det nok ikke ei skjærpiplerke du har sett, da den er bundet til kysten.

Tore Reinsborg (06.06.2007)


#Diverse

Hva spiser blåmeisunger?

Heisan. Jeg lurer på hva blåmeisunger spiser når de ennå ikke er flygedyktige?

N.N (06.06.2007)

Svar:

De blir foret med insekter og larver, mye larver av målere og andre sommerfugler som meisene plukker i bladverk på trær og busker.

Roar Solheim (06.06.2007)

««første 48 453 - 48 462 av 50 005 siste»»