Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 811 til 48 820 av totalt 50 379 spørsmål


#Økologi og atferd

ekorn unger

Vi fant en liten ekorn unge. Hva skal vi mate den med? er det noe spesielt vi må vite om??

C.S. (07.06.2007)

Svar:

Hei!
Ekornungene kan ha forlatt bolet på denne tiden, og da er antagelig foreldrene i nærheten. Det er nok best å la ungen være der dere fant den.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette?

Vi har et fuglepar i kassa vår, som vi aldri har sett før. Hannen er rød på hele brystet og svart med 2 hvite flekker på hodet. Hunnen er grå/lysebrun på brystet, men i stjerten er det orange/grå farger. De har nå fått unger og begge er optatt med å samle mat. Hannen synger så fint. Håper på svar. Vennlig hilsen

K. (10.06.2007)

Svar:

Det høres ut som om du har fått rødstjerten i kassa di. Du kan se et bilde av en hann her: http://cyberbirding.no/photo/p_phoenicurus_01.php. Les mer om norsk utbredelse og økologi her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=147

Frode Falkenberg (11.06.2007)


#Diverse

Har fugler drøvel?

Jeg spurte tidligere om fugler har drøvel, men tror ikke jeg fikk svar på det. Kan dere hjelpe meg med å finne ut av det?

A. (08.06.2007)

Svar:

Etter et lite søk på internett fant vi ut at fugler ikke skal ha drøvel: http://www.madandmoonly.com/doctormatt/misc/uvula.htm

Frode Falkenberg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Vipeunge

Hva spiser en/to vipeunge(r)?
Hvordan greier de seg sammen med mennesker?
Er det så forvirrende med menesker rundt seg at de nekter å spise?

E.T. (10.06.2007)

Svar:

Hei Endre,

Når vipeungene er nyklekket spiser de små insekter som de plukker fra bakken (mygglarver, biller, edderkopper og lignende). Etterhvert som de blir litt større, kanskje en drøy uke gamle, begynner de å spise mer meitemark. Voksne vipe er eksperter på å finne meitemark og meitemark er favorittføden til de voksne.

Viper er ganske robuste når det gjelder å tolerere mennesker, men det er viktig å hold avstand til vipepar med unger. Hvis man går for nær dem vil foreldrene gi ungene beskjed om å legge seg ned i vegetasjonen og trykke/gjemme seg til faren er over. Vipeungene er veldig sårbare når de er små. De må spise mye for å vokse forbi den første sårbare perioden, og siden vipene ikke mater ungene sine, må ungene jakte selv allerede fra når de er nyklekket. De første 10-14 dagene klarer ungene heller ikke å regulere kroppstemperaturen selv så de trenger å varmes hyppig av vipemor. Hvis de blir liggende å trykke for lenge, får de ikke spist og hvis det er litt kaldt i været kan de da fort fryse i hjel.

Gaute Bø Grønstøl (11.06.2007)


Rauskjore

Hei, ved hytten vår i Hedalen i Valdres ser vi av og til en artig, pen og nysgjerrig fugl som jeg ikke klarer å finne i en vanlig fuglebok. Lokalt kalles den visst for Rauskjore. Den er litt større enn en trost, med en liten topp på hodet, og noe rustrødt på brystet. Den er uredd og man kan av og til ha to-tre stykker rundt seg, den sitter og følger inetessert med i hva man gjør... Har ikke sett denne fuglen noen andre steder heller. Kan du hjelpe meg med navn på denne?

I.L. (11.06.2007)

Svar:

Du har nok stiftet bekjentskap med lavskrika! En artig krabat som gjerne lever i familiegrupper. Se bilde av den her: http://cyberbirding.no/photo/p_infaustus_02.php. Les mer om den norske utbredelsa o.l. her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=111.

Frode Falkenberg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

hakkespetten

hvor mange egg legger hakkespette?

N.N (10.06.2007)

Svar:

Det finnes 8 hakkespettarter i Norge. De legger varierende antall egg, fra 3-6 egg hos svartspett (den største) til 7-13 egg hos vendehals (kull med 14 egg påvit i Sverige).

Roar Solheim (10.06.2007)


#Diverse

rakkelhane

når orrhanen parer seg med en røy blir det rakkelhane når det blir en hann.hva sjer viss det blir en hunn??kn jeg få et bilde?

N.N (10.06.2007)

Svar:

Hunnfuglen som er avkom etter orrhane og røy, kalles rakkelhøne. Har desverre ikke bilde av denne fuglen, da dee fleste slike blir oversett i naturen og av jegere. Men det finnes skinnlagte rakkelhøner, bl. a. ved Zoologisk museum i Oslo.

Roar Solheim (10.06.2007)


#Diverse

vannsalamander

Hei....vi har funnet en liten vannsalamander,og den er nå døpt Bernt,og bor i et stort norges glass...med gress,vann,og litt steiner....Men hva kan vi gi den til mat?
Er det vanlig å finne di sånn rundt omkring

C. (09.06.2007)

Svar:

Liten vannsalamander er temmelig alminnelig mange steder i sør-Norge. De spiser bl. a. mygglarver og andre små vanninsekter. Dere kan holde dem i vann opptil et par uker, men deretter bør dere slippe dem ut igjen i dammen hvor dere fant dem.

Roar Solheim (10.06.2007)


#Økologi og atferd

????

kvifor eter fugler augene opp fyrst på døde fisker?

N.N (09.06.2007)

Svar:

Sannsynligvis fordi øynene er det letteste å hakke løs fra en død fisk. Fuglene tar det lettest tilgjengelige først, deretter går de løs på den delen av maten som krever mer arbeid.

Roar Solheim (10.06.2007)


#Fuglekasser

kattugle kasse

hvor mange cm skal det være fra taket til hull på den kassen?

N.N (10.06.2007)

Svar:

Avstanden fra taket til hullet er ikke vesentlig, men kan være ca 10-15 cm. Fra hullet (som bør være ca 12 cm i diameter) kan det være ca 40 cm til bunnen av kassa.

Roar Solheim (10.06.2007)

««første 48 811 - 48 820 av 50 379 siste»»