Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 431 til 48 440 av totalt 50 005 spørsmål


#Økologi og atferd

Kråkeunge ..

Hjelp meg! Jeg oppdaget for 3-4 dager siden at det satt en kråkeunge i hagen. Foreldrene til kråken sitter i et tre i nabohagen, men de verken mater eller steller ungen sin. Det eneste de gjør er å jage vekk andre fugler. De beskytter han jo, men den sulter!! Jeg har gitt den brød og vann, men allikevel blir den svakere og svakere for hver dag som går. Den er alltid ute i hagen, og det begynner å samle seg fluer rundt den. Jeg orker ikke å se den tappes for krefter for så å dø! Den kan ikke fly men ser ut som om den er stor nok til å kunne lære det. Det eneste den orker å gjøre er å åpne nebbet når jeg kommer med mat og rett etter den har spist orker den å stå på bena. Det blir for dyrt å ta den til dyrlege. Hva skal jeg gjøre med den? Ps. Jeg har prøvd å overse den, men allikevel vil ikke foreldrene mate den. Håper på raskt svar. På forhånd takk. :)

N.N (09.06.2007)

Svar:

Hei!
Kråkefamilien vil bestå av flere unger som er spredt rundt i terrenget, og det er følgelig mange unger som skal ha mat. Det blir følgelig begrenset med foringer pr. unge. Mye av fôringa vil kunne foregå om natta/tidlig på morgenen, og mange slike fôringsbesøk kan bli oversett. Det er videre ikke sikkert foreldrefuglene våger seg frampå med mat når det er mennesker i nærheten (kråker er forsiktige fugler). Hvis kråkeungen er i nærheten i dagene framover kan dere bare "støttefôre" den, men mest sannsynlig vil den bli tatt hånd om etter beste evne av foreldrefuglene.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Spurvunge?

Hei, vi fant en spurvunge?(helt ny uten fjær) i oppkjørselen igår. Den må ha falt ut av redet eller er det mulig at den er blitt kastet ut? Den er tatt inn da vi ikke hadde hjerte til å bare la den ligge der i solsteiken. Den piper hele tiden og strekker hals etter mat. Den har fått fluer og meitemark. Hva skal vi gjøre videre. Hvis den lever så lenge hos oss.......leser at vi har gjort akkurat det vi ikke skal, og at den skulle bare ligge,men det var midt i solsteiken og vi hadde jo kjørt over den hvis vi hadde latt den ligge...
Skal vi levere den noe sted?

M. (09.06.2007)

Svar:

Hei!
Hvis dere vet hvor reiret er, kan dere legge den tilbake i reiret. Den vil ikke kunne overleve på egen hånd hvis den er fjærløs. Den kan ha blitt fraktet bort fra reiret av f.eks en kråke som så har mistet byttet sitt, men da kan det bli verre å finne reiret dens. Hvis dere ikke vet hvor reiret er, vil avlivning være den naturligste utgang. Det kan gjøres fort og effektivt ved å slå bakhodet hardt mot en hard gjenstand.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

kråker

hvorfor hakker kråker på vinduer?
det er en kråke som sitter å hakker på vinduet vårt vær morgen. vi blir vekt av at en kråke hakker på vinduet og samtidig sier den kra kra kra!! hvorfor det?

S. (08.06.2007)

Svar:

Hei!
Mange fugler har forskjellig adferd som det ikke bestandig er like lett å bli klok på, og kråkefuglene er blant fuglene det er vanskeligst å bli klok på. Det kan hende den ser sitt eget speilbilde i vinduet, og prøver å få kontakt med "artsfrenden"

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Fugleunge falt ut av redet

en liten fugleunge har falt ut av redet sit. Mammaen har bygget et rede under vinduskarmen vår. Nå sitter den lille fugleungen på terassen, og jeg vet ikke om det er dumt å løfte den opp igjen. Da må jeg løfte på karmen for å legge den i redet - skal jeg kanskje bruke et ark slik at jeg ikke tar direkte på den? Håper på snarlig svar. Må gjøre noe før natten, for da blir den vel tatt av andre dyr.

H.J. (08.06.2007)

Svar:

Hei!
Hvis fugleungen ikke er fjærkledt bør du prøve å legge den tilbake i reiret igjen, og det gjør ikke noe om du tar i den. Hvis fugleungen er stor og fjærkledt kan det hende at den har forlatt reiret frivillig, og da kan du bare la den være der den er.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

temme en skjære

hei, jeg fant en bitte liten skjæreunge, og leg lurer på hva jeg skal fore den opp med, og om det går an å temme den.
skjærer er jo relativt intelligente fugler, og det hadde vært veldig interessant å ha en slik bevinget venn å ta seg av.
på forhånd, takk.

O. (08.06.2007)

Svar:

Hei!
Skjæreungene vil kunne forlate reiret før de er flygedyktige, og da vil foreldrefuglene være like i nærheten. De følger med på en hver bevegelse som kan være en trussel mot ungene deres. Det beste er å la skjæreungene være i fred der man finner dem.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Spurv... eller lignende....

Hei, igår kjørte jeg på en landevei og så plutselig en liten fugl sitte midt i veibanen....jeg trodde jo at den ville fly når jeg nærmet meg men det gjorde den ikke, så jeg passet på å få den mellom hjulene.Fikk stopppet bilen og løp bort å hentet den... Den ser ut til å være litt "skjeiv" pga den ene vingen, og den ser veldig liten/ung ut. Str. med en liten spurv, men veldig militærgrønn i fjærene. Den har fått vann og fred og ro hos meg i ett døgn nå...Han hopper rundt i leiligheten min og det ser ut som han prøver å fly. Muligens en liten unge som hadde tenkt å forlate rede, men ikke akkurat klarte å fly enda.... Hvordan gjør jeg det best for fuglen? Hva kan jeg få ham til å spise? Har nettopp vært fosterfamilie for en undulat, så jeg har undulat frø...ser ikke ut til å ville spise det. Har kun fått i ham vann...Hva bør jeg gjøre? Hvor lenge må jeg regne med at det tar før den kan fly og jeg kan slippe ham ut igjen? Kan jeg slippe ham her jeg bor, eller bør jeg kjøre tilbake der jeg fant ham, når han har lært å fly? Veldig takknemlig for tips og gode råd.

M.L. (08.06.2007)

Svar:

Hei!
Mange fugleunger vil forlate reiret før de er flygedyktige, men foreldrene vil være i nærheten. Det beste du kan gjøre, er nok å sette den ut i nærheten (selvfølgelig ikke i vegbanen) av der du fant den, da den forhåpentligvis vil komme i kontakt med resten av kullet igjen.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

ekorn unger

Vi fant en liten ekorn unge. Hva skal vi mate den med? er det noe spesielt vi må vite om??

C.S. (07.06.2007)

Svar:

Hei!
Ekornungene kan ha forlatt bolet på denne tiden, og da er antagelig foreldrene i nærheten. Det er nok best å la ungen være der dere fant den.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette?

Vi har et fuglepar i kassa vår, som vi aldri har sett før. Hannen er rød på hele brystet og svart med 2 hvite flekker på hodet. Hunnen er grå/lysebrun på brystet, men i stjerten er det orange/grå farger. De har nå fått unger og begge er optatt med å samle mat. Hannen synger så fint. Håper på svar. Vennlig hilsen

K. (10.06.2007)

Svar:

Det høres ut som om du har fått rødstjerten i kassa di. Du kan se et bilde av en hann her: http://cyberbirding.no/photo/p_phoenicurus_01.php. Les mer om norsk utbredelse og økologi her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=147

Frode Falkenberg (11.06.2007)


#Diverse

Har fugler drøvel?

Jeg spurte tidligere om fugler har drøvel, men tror ikke jeg fikk svar på det. Kan dere hjelpe meg med å finne ut av det?

A. (08.06.2007)

Svar:

Etter et lite søk på internett fant vi ut at fugler ikke skal ha drøvel: http://www.madandmoonly.com/doctormatt/misc/uvula.htm

Frode Falkenberg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Vipeunge

Hva spiser en/to vipeunge(r)?
Hvordan greier de seg sammen med mennesker?
Er det så forvirrende med menesker rundt seg at de nekter å spise?

E.T. (10.06.2007)

Svar:

Hei Endre,

Når vipeungene er nyklekket spiser de små insekter som de plukker fra bakken (mygglarver, biller, edderkopper og lignende). Etterhvert som de blir litt større, kanskje en drøy uke gamle, begynner de å spise mer meitemark. Voksne vipe er eksperter på å finne meitemark og meitemark er favorittføden til de voksne.

Viper er ganske robuste når det gjelder å tolerere mennesker, men det er viktig å hold avstand til vipepar med unger. Hvis man går for nær dem vil foreldrene gi ungene beskjed om å legge seg ned i vegetasjonen og trykke/gjemme seg til faren er over. Vipeungene er veldig sårbare når de er små. De må spise mye for å vokse forbi den første sårbare perioden, og siden vipene ikke mater ungene sine, må ungene jakte selv allerede fra når de er nyklekket. De første 10-14 dagene klarer ungene heller ikke å regulere kroppstemperaturen selv så de trenger å varmes hyppig av vipemor. Hvis de blir liggende å trykke for lenge, får de ikke spist og hvis det er litt kaldt i været kan de da fort fryse i hjel.

Gaute Bø Grønstøl (11.06.2007)

««første 48 431 - 48 440 av 50 005 siste»»