Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 237 til 48 246 av totalt 49 820 spørsmål


#Diverse

kattugle

Vel vitende om at ugla er en fredet fugl, har jeg nå en ugleunge boende i kjelleren. Den satt i hagen min en kveld, mens 3 sultne katter lusket rundt den og gledet seg til et herlig måltid. Det oppsto et dilemma mellom å la den være i fred, eller å ta den inn. Hadde jeg latt den sitte der, ville den antakelig blitt kattemat i løpet av kvelden, da det er svært mange katter i orådet. Men hvis jeg tok den inn, ville antakelig mora aldri ta den til seg igjen. Mora var imidlertid verken å se eller høre, og etter telefon med både viltnemnd og lensmann flyttet ugla inn i kjelleren. Vi har hatt ugler i hagen tidligere men de siste ukene har de ikke gitt lyd fra seg, selvom vi har sittet oppe i de sene nattetimer for å lytte etter dem. Ugla får kjøtt og vann noen ganger daglig, og har tilsynelatende klart seg bra de 4 dagene vi har hatt den. Likevel er den en vill fugl som trenger noe helt annet enn hva vi kan tilby, og jeg håper den etterhvert kan bli i stand til å klare seg på egenhånd. Den flyr litt, om enn litt klossete, og har foreløpig problemer med å navigere. Den skal jo lære seg både å fly og jakte, samtidig som den kanskje trenger kontakt med noen artsfrender om den skal lære å overleve ute. Jeg er svært i tvil om vi kan gi den noe som likner et godt ugleliv, og lurer på om dere har noen kontakter på området. Jeg er også i tvil om hvor ofte og hvor mye mat den skal ha. Har forsøkt å legge fram mat til den, men den spiser kun når jeg holder det fram for nebbet på den. Den drikker heller ikke selv, men åpner munnen når jeg kommer med en skje. Jeg er klar over at dere prinipielt ikke besvarer denne type spørsmål, men håper likevel dere kan gi meg noen gode råd.

I. (11.06.2007)

Svar:

Dette høres ut til å kunne være en kattugleunge. Den må fores med mer enn bare rent kjøtt - uglene trenger faktisk oppdelte byttedyr med pels, fjær og knokler slik at de kan danne gulpeboller i magen som så gulpes opp. Når ungen klarer å fly, bør den også være stor nok til selv å kunne rive i seg kjøttbiter fra f. eks. en død mus eller småfugl. Kattuglene forer ungene sine i 4-6 uker etter at de har begynt å fly, så dette tar litt tid. Men kattuglene trenger neppe særlig mye "veiledning" for å kunne lære å jakte. Du kan forsøke å trekke en kunstig mus (lag en av brunt tøy) i en snor langs gulv/bakke til ugla blir interessert og forsøker å ta den.

Roar Solheim (12.06.2007)


#Økologi og atferd

nattsyngende/lokkende fugl

hver kveld den siste uken har en fugl sunget fra ca. kl 2300 og utover. Det er ikke nattergal og natteravn for de har jeg vært innom å hørt på. Er det andre fugl som synger om kvelden? Den høres egentlig mer ut som en lokk. Det er bare en og "sangen" er litt ensom på en måte.

M.V. (11.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er flere arter fugl som synger hovedsaklig om natta, og på denne tiden av året er det lyst så lenge at flere "morgenfugler" også synger midt på natta. Vi må nok ha mer beskrivelse av lyden for å kunne gi noe forslag på art. En biotop-beskrivelse av hvor fuglen sang er også fordelaktig.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Svartbak/gråmåse

Hvor lenge er måsungene avhengige av måsemor for mating og beskyttelse?

V. (11.06.2007)

Svar:

Hei!
Etter klekking, vil nok måkeungene være avhengige av foreldrefuglene i ca 1 1/2 måned før de blir selvstendige.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Bråkete skjærer

Den siste uken har et par (muligens flere) skjærer bråket veldig i bakgården vår (gammel trehusbebyggelse i storbyen). Jeg kan ikke huske at jeg har opplevd så mye bråk fra skjærer før - er det noe spesielt med årstida? Etter det jeg kan høre, er det vanlig skjæreskvaller, men det virker uvant høyt og hyppig. De prater mest på for- og ettermiddagen, men til dels også om natten og morgenen. Er det bare det at vi kan ha fått et reir veldig nærme?

I.A. (11.06.2007)

Svar:

Hei!
Det at skjærene bråker veldig nå, tyder på at ungene nettopp har forlatt et reir i nærheten. De vil da varsle/bråke på alle potensielle farer som lurer mot ungene. Dette bråket, vil avta etterhvert som ungene blir mer selvstendige.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

måkeunger

når er måkeungene fyvedyktige, og hvis jeg flytter en måkeunge og reiret noen hundre meter vil da måkeforeldrene fortsatt ha noe med den å gjøre?
Der fugleungen er nå er det nemlig mange mennesker og det liker måkeforeldrene dårlig..

F. (10.06.2007)

Svar:

Hei!
Det tar ca. en måned fra måkeungen klekker til den blir flygedyktig. Du bør ikke flytte på verken reiret eller måkeungene, da måkeungene raskt vil forlate reiret etter klekkingen.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

fasan

hei min fasan harlagt 15 egg men den har ikke begynt år ruge på dem. de er bare 1 år gamle kan det ha noe å si??

N.N (10.06.2007)

Svar:

Hei!
Rugingen vil ikke starte før kullet er fullagt, men i og med at det nå har kommet 15 egg, vil nok rugingen være nært forestående.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Fuglekasser

khjøttmeis

kor lang tid pleier kjøttmeisen å ruge på eggene før dei er klekt og kor lang tid vil ungene vere i fuglekassen?

F. (10.06.2007)

Svar:

Hei!
Det tar som oftest 14-15 døgn fra kullet er fullagt til ungene klekker. Etter klekking tar det 18-22 døgn før ungene forlater reiret/fuglekassen.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

måseegg

jeg og en vennine fant et forlatt måse egg. den var forlatt i tre timer vi vet at den dør etter 1 time men vi prøvde og nå hae dt blitt varmere og tyngere vi prøvde og varme det opp og har holt det varmt når vi fant det er det sjanse for at det lever og hva skal vi gjøre hvis det kommer nokka ut

J. (09.06.2007)

Svar:

Hei!
Hvis dere fant egget utenfor reir vil det ikke bli utviklet på naturlig vis. Hvis dere fant egget i reir, kan det være nylagt. Måkene starter ikke sammenhengende ruging før kullet er fullagt, så da kan det være forsøket verdt å legge egget tilbake i reiret igjen.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

måker

har sett et måkerede i et hagesenter. lurer derfor på hvor lenge det går før ungene er flyvedyktige å forlater redet, og om måkene legger egg flere ganger i året.

N.N (09.06.2007)

Svar:

Hei!
Måkeungene vil forlate reiret temmelig raskt etter klekking, ofte allerede så snart de er tørre etter klekkingen. De vil da bli ledsaget av foreldrene til et sted hvor de er sikrere mot forskjellige farer som truer, og ofte går turen til nærmeste fjæreområde. Det går imidlertid ca. en måned fra de forlater reiret til de er flygedyktige. Måkene legger bare et kull, men legger ofte om igjen hvis det går galt med første hekkeforsøk.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Kråkeunge ..

Hjelp meg! Jeg oppdaget for 3-4 dager siden at det satt en kråkeunge i hagen. Foreldrene til kråken sitter i et tre i nabohagen, men de verken mater eller steller ungen sin. Det eneste de gjør er å jage vekk andre fugler. De beskytter han jo, men den sulter!! Jeg har gitt den brød og vann, men allikevel blir den svakere og svakere for hver dag som går. Den er alltid ute i hagen, og det begynner å samle seg fluer rundt den. Jeg orker ikke å se den tappes for krefter for så å dø! Den kan ikke fly men ser ut som om den er stor nok til å kunne lære det. Det eneste den orker å gjøre er å åpne nebbet når jeg kommer med mat og rett etter den har spist orker den å stå på bena. Det blir for dyrt å ta den til dyrlege. Hva skal jeg gjøre med den? Ps. Jeg har prøvd å overse den, men allikevel vil ikke foreldrene mate den. Håper på raskt svar. På forhånd takk. :)

N.N (09.06.2007)

Svar:

Hei!
Kråkefamilien vil bestå av flere unger som er spredt rundt i terrenget, og det er følgelig mange unger som skal ha mat. Det blir følgelig begrenset med foringer pr. unge. Mye av fôringa vil kunne foregå om natta/tidlig på morgenen, og mange slike fôringsbesøk kan bli oversett. Det er videre ikke sikkert foreldrefuglene våger seg frampå med mat når det er mennesker i nærheten (kråker er forsiktige fugler). Hvis kråkeungen er i nærheten i dagene framover kan dere bare "støttefôre" den, men mest sannsynlig vil den bli tatt hånd om etter beste evne av foreldrefuglene.

Tore Reinsborg (11.06.2007)

««første 48 237 - 48 246 av 49 820 siste»»