Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 339 til 48 348 av totalt 49 931 spørsmål


#Økologi og atferd

skadet fugl

vi er to jenter som har en skadet fugl hos oss, den er blitt overkjørt tror vi. den er skadet på den ene vingen men den puster og kan hinke avgårde. hva bør vi gjøre?

T.J. (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Dere kan sjekke om vingen er knekt. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser. Om den er knekt er nok det beste å avlive fuglen. Hvis den beveger på vingen kan det tyde på at den bare er strukket. Da vil fuglen kunne komme seg etter noen dager eller for såvidt en uke, såfremt dere får gitt den mat og vann. Dere kan prøve å gi den små meitemark, larver, insekter hvis den ikke vil ta til seg brødsmuler. Dere kan prøve å plassere den i en eske i nærheten av der dere fant den, for det kan hende foreldrefuglene er i nærheten. Hvis den blir fôret av disse kan dere slippe den ut igjen.

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Diverse

Blå gul Ara

Heg, jeg har en blågul ara pappegøye.
Hvorfor blir den "rød/rosa" i ansiktet noen ganger. Der den vanligvis har hvit hud??

N.N (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig blodgjennomstrømmingen under den hvite huden som skinner gjennom og gir fargen.

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Økologi og atferd

Sulten kråkeunge

Vi har funnet en kråkeunge på skolen vår.En vetrinær har sett på den og sier at den har en sjanse for å overleve.Den vil ikke ta imot mat fra oss. Vi har prøvd med kokt egg, brøsmuler og mark. Skall vi tvangsmate den?Og hvor mye mat trenger den hver dag og hvor ofte?
Takknemelig for raskt svar.

I.S. (12.06.2007)

Svar:

Hei!
Dere kan prøve å sette den ut igjen i nærheten av der dere fant den, da det kan hende foreldrefuglene er i nærheten. Det at den ikke vil ta til seg mat kan tyde på at dere har plassert den i omgivelser den føler seg stresset i. Hvis dere prøver å fôre den ute i det fri, kan det hender den vil ta til seg noe av det dere gir den.

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Diverse

Funnet liten krabat i veikanten dårlig form. proskjekt Frankey

Hei vi fant en liten krabat i veikanten, kan ikke fly ser ut som vingen er skadet. Hva kan denne lille rakkeren spise? Hva kan vi gjøre for at det skal trives best mulig? Den er nok veldig redd å vegrer å spise, små smuler etc. Tar gjærne råd og tips om dette snarest :)

MVH

Finni, Simen og Tor

F. (12.06.2007)

Svar:

Hei!
Du kan sjekke om vingen er knekt. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser. Om den er knekt er nok det beste å avlive fuglen. Hvis den beveger på vingen kan det tyde på at den bare er strukket. Da vil fuglen kunne komme seg etter noen dager eller for såvidt en uke, såfremt du får gitt den mat og vann. Dere kan prøve å gi den små meitemark, larver, insekter hvis den ikke vil ta til seg brødsmuler. Dere kan prøve å plassere den i en eske i nærheten av der dere fant den, for det kan hende foreldrefuglene er i nærheten. Hvis den blir fôret av disse kan dere slippe den ut igjen.

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stripegås

Vi bor på trøndelagskysten og i dag fikk vi besøk av 16 stripegås. Dette er en art vi aldri har sett her før, så vi lurer på hvordan de er kommet hit.

M.L.L. (12.06.2007)

Svar:

Hei!
Stripegåsa er en fjellart som har sitt utbredelsesområdet i det sentrale Asia. Det finnes imidlertid forvillede bestander av den i Europa som har sitt opphav i parkrømlinger. Slike fugler tar turen årlig nordover til Norge i varierende antall, og det er særlig i juni måned de bruker å dukke opp.

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Diverse

ørn

vett du om ei norsk nett-side der det går ann og kjøpa figurer av ørner :-)

S. (12.06.2007)

Svar:

Hei!
Vi kjenner ikke til noen nettsider som formidler salg av slike. Du får prøve alminnelige salgsnettsteder som finn.no eller generelle søkemotorer (f.eks. google)

Tore Reinsborg (12.06.2007)


#Økologi og atferd

måkunger

jeg har 2 måkunger her hjemme. de hadde falt ned fra taket, og dermed ble jeg nødt til å ta dem inn, selv om det sies at "man ikke skal bryte inn i naturen". Jeg hadde ikke hjerte til å la dem traske rundt i vei-kanten og vente på at grevlinger eller katten vår skulle ta livet av dem. jeg har tro på at dette skal kunne gå (ihvertfall for en periode intill jeg får tak i noen som kan ta hånd om dem). moren min fostret opp en kråke-unge en gang i tiden. jeg har gitt måkungene bløtet loff i en sprøte (uten nål så klart). de har fått rent vann. fisk står også på menyen. men så lurer jeg på om de kan få kattemat? og hvor ofte skal de ha mat? hvor mange ml mat og vann? ant ganger i døgnet? er det noen som tar imot slike i porsgrunns-området i Telemark? et slags "redd-fulene-sted" veldig takknemlig for svar! ps. jeg har aldri hørt at dette er ulovlig. ikke før jeg leste dette på denne siden her. men min plan er ikke å beholde dem i fangenskap, men å hjelpe dem på vei til et godt liv.
-mor til 3

N.N (12.06.2007)

Svar:

Hei!
Vi vil nok råde deg til å sette ut måkeungene så raskt som mulig, da foreldrefuglene vil passe på dem. De vil som regel ledsage dem til et sikrere sted hvis det er farer som lurer i et område, og ofte går turen til nærmeste fjæreområde.

Tore Reinsborg (12.06.2007)


#Økologi og atferd

hvorfor kan fugler fly?

hei jeg er lærling i barne og ungdomsarbeiderfaget. jeg skal ha en samlingstund hvor jeg skal ta opp hvorfor fuglene kan fly. hvordan kan jeg enkelt og greit forklare dette til barn fra fire år til seks år?

T.T. (11.06.2007)

Svar:

Hei!
Fuglene flyr fordi de skaper et luftundertrykk på oversiden av vingene når de slår med dem - på samme måte som fly løftes opp av lufttrykket når de kommer opp i høy nok hastighet. Vingen krummer oppover, og lufta må bevege seg lenger på oversiden enn på undersiden av vingen. Det skaper lavere trykk over vingen (og følgelig høyere trykk under), og dette presser fugler og fly opp i lufta. Hver enkelt svingfjær har i tillegg samme egenskap som vingen i sin helhet, og det gjør fuglenes flukt uendelig mye mer variert og komplisert enn et flys bevegelse.

Tore Reinsborg (12.06.2007)


#Økologi og atferd

Vipeunge II

Spiser de mye om gangen/om dagen?
Drikker de rent vann med en gang eller spiser de bare insekter?
Hvor mange vipeegg er der i hvert kull og hvor mange kull har de i året?

E. (11.06.2007)

Svar:

Hei igjen Endre,

Vipeunger er stort sett hele tiden på jakt etter mat bortsett fra når de blir varmet av foreldrene. Vann tar de opp gjennom maten. Viper liker å bade, og der er mer mat for ungene i nærheten av vann, så de liker vanligvis å hekke i nærheten av vannkilder som dammer og bekker.

Vipeunger er rundt 15-17 gram når de klekkes, og de første 3 dagene legger de på seg 1-3 gram om dagen. Hvis de finner noenlunde rikelig med mat kan de nå 50 gram ved 10 dagers alder og rundt 100 gram ved 20 dagers alder. Hvis der er lite mat, er de gjerne ikke mer enn drøyt 50 gram ved 20 dagers alder (en voksen vipe veier rundt 200-250 gram). Vipeungene blir flygedyktige ved omlag 35-45 dagers alder.

Ca 85% av vipereirene har 4 egg, 10% har 3 og rundt 5% har 2 eller 1 egg. 0,5% av reirene har 5 egg.

Viper kan legge nye reir 3-4 ganger hvis reirene deres blir plyndret, men unger fra slike seinere reir har en litt dårligere suksess enn unger klekket fra tidlige kull. De legger sjelden et nytt reir hvis ett eller flere av eggene klekker, men det kan skje.

Gaute Bø Grønstøl (12.06.2007)


#Diverse

kattugle

Vel vitende om at ugla er en fredet fugl, har jeg nå en ugleunge boende i kjelleren. Den satt i hagen min en kveld, mens 3 sultne katter lusket rundt den og gledet seg til et herlig måltid. Det oppsto et dilemma mellom å la den være i fred, eller å ta den inn. Hadde jeg latt den sitte der, ville den antakelig blitt kattemat i løpet av kvelden, da det er svært mange katter i orådet. Men hvis jeg tok den inn, ville antakelig mora aldri ta den til seg igjen. Mora var imidlertid verken å se eller høre, og etter telefon med både viltnemnd og lensmann flyttet ugla inn i kjelleren. Vi har hatt ugler i hagen tidligere men de siste ukene har de ikke gitt lyd fra seg, selvom vi har sittet oppe i de sene nattetimer for å lytte etter dem. Ugla får kjøtt og vann noen ganger daglig, og har tilsynelatende klart seg bra de 4 dagene vi har hatt den. Likevel er den en vill fugl som trenger noe helt annet enn hva vi kan tilby, og jeg håper den etterhvert kan bli i stand til å klare seg på egenhånd. Den flyr litt, om enn litt klossete, og har foreløpig problemer med å navigere. Den skal jo lære seg både å fly og jakte, samtidig som den kanskje trenger kontakt med noen artsfrender om den skal lære å overleve ute. Jeg er svært i tvil om vi kan gi den noe som likner et godt ugleliv, og lurer på om dere har noen kontakter på området. Jeg er også i tvil om hvor ofte og hvor mye mat den skal ha. Har forsøkt å legge fram mat til den, men den spiser kun når jeg holder det fram for nebbet på den. Den drikker heller ikke selv, men åpner munnen når jeg kommer med en skje. Jeg er klar over at dere prinipielt ikke besvarer denne type spørsmål, men håper likevel dere kan gi meg noen gode råd.

I. (11.06.2007)

Svar:

Dette høres ut til å kunne være en kattugleunge. Den må fores med mer enn bare rent kjøtt - uglene trenger faktisk oppdelte byttedyr med pels, fjær og knokler slik at de kan danne gulpeboller i magen som så gulpes opp. Når ungen klarer å fly, bør den også være stor nok til selv å kunne rive i seg kjøttbiter fra f. eks. en død mus eller småfugl. Kattuglene forer ungene sine i 4-6 uker etter at de har begynt å fly, så dette tar litt tid. Men kattuglene trenger neppe særlig mye "veiledning" for å kunne lære å jakte. Du kan forsøke å trekke en kunstig mus (lag en av brunt tøy) i en snor langs gulv/bakke til ugla blir interessert og forsøker å ta den.

Roar Solheim (12.06.2007)

««første 48 339 - 48 348 av 49 931 siste»»