Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 303 til 48 312 av totalt 49 931 spørsmål


#Sykdom og skader

Skadet fugleunge (?)

Hei.
Har to spørsmål.

Det er fugleunger i reiret i hagen vår. Rundt øyet til den ene ungen, er helt hovnet opp og rødt. Det er heller ikke noe fjær der. Tror det er en blåmeis. Er den syk/skadet?

Fuglemoren er veldig lita og spe. Mye mindre enn de andre blåmeisene her. Er det hennes første år som mor?

M. (16.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er en rekke parasitter som kan angripe fugleunger, så det kan være det som gjør at blåmeis-ungen er hoven og rød rundt øynene. Blåmeisa er fullt utvokst når den starter å hekke for første gang, så det er umulig å si noe sikkert om det er første gang den aktuelle fuglen hekker.

Tore Reinsborg (19.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugle egg

hvor kan jeg fine bilder av foskjellige egg og hvordan ser rødstilken sine egg ut?? je gfant ett reir på bakken lurer på om det va rødstilk

N.N (16.06.2007)

Svar:

Hei!
Rødstilkens egg er utpreget pæreformete med tallrike større eller mindre brunsvarte og fiolettgrå flekker på grågul eller lyst brungul bunn; flekkene ofte samlet om den butte enden. Rødstilken har reiret sitt på bakken, men det har også nesten samtlige andre vadefuglarter. Det er derfor ikke lett å si om det er et rødstilk-reir du har funnet. Hvis det er bare rødstilk som er tilstede på den aktuelle lokaliteten, må vi anta at reiret tilhører den.
Det finnes et engelsk bokverk som omhandler egg: "Bird, Nests, Eggs and Nestling of Britian & Europe". Collins Field Guide Harrison & Castell, Collins
Dette bokverket inneholder illustrasjoner av mange egg og kan kjøpes på dette nettstedet:

http://www.naturogfritid.no/

Tore Reinsborg (19.06.2007)


#Økologi og atferd

måkeunger

vordan kan man lære di og fly

B. (15.06.2007)

Svar:

Hei!
Måkeungene vil kunne lære seg dette selv når vingefjærene er fullt utviklet. Man kan hjelpe på med f.eks å plassere de på toppen av en bratt skrent som de kan kaste seg ut fra.

Tore Reinsborg (19.06.2007)


#Økologi og atferd

Skjære og Måke barn

Jeg har fått 2 skjære unger og 1 måkeunge, de har falt ut av redet å blitt forlatt.
Nå lurer jeg på hva skal jeg gjøre for og kunne gi de den beste mulige oppvekstmulighet?
Måken spiser ikke selv enda, jeg har bløtt opp høne for uten skjell å gitt den for hånd. Skjære ungene er større men liker godt og bli matet enda, de får vann og mat med skje enda.
Alle 3 er slitende, jeg fikk de for noen timer siden. De ligger i et stort bur å hviler i høye. Hvor lang tid tar det før de "våkner" til liv? Jeg har hatt Stokkender inne, kom når den var 5dager gammel. Han er i dag i full vigør og trasker fritt ute i hagen min. Men måke og skjære var en ny art. Ønsker mest mulig info slik at jeg kanskje klarer og redde disse 3 vakre skapninger.

M.B. (15.06.2007)

Svar:

Hei!
Både skjære og måker er nærmest alt-etende, så det er nok mye som kan duge som fôr til disse. Fisk kan f.eks være prima vare til måkungen. Middagsrester uten for mye salt kan også være bra kost, samt kattemat.

Tore Reinsborg (19.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Isfugl

Hei.Jeg tror jeg så en isfugl på Tronstad ved Sylling i Lier.Den satte seg på en telefonledning et par sekunder,ga fra seg et par skarpe pip og fløy videre.Kunne minne litt om spettmeis,men det var nebbet jeg la merke til.Det renner en bekk og en elv her.Bare lurte på sannsynligheten for at det virkelig var en isfugl.Kanskje det har blitt observert flere her i Lier?Hadde vært morsomt om dere tok dere tid til å svare.Har alltid hatt interesse for fuglelivet.
Ha en fin dag.

O.R.F. (18.06.2007)

Svar:

Det er godt mulig at du har sett en isfugl. Den har skarpe skrik som kan skjære gjennom bruset fra rennende vann, og Lierelva er nok et godt tilholdssted. Hvis du finner bratte elvekanter, så er det stedet å lete etter reirhull. Isfuglen graver nemlig reir inn i slike brattkanter, nesten slik sandsvalene gjør i grustak.

Roar Solheim (18.06.2007)


#Fuglekasser

veps i kassen

hei!
jeg har fått veps i kassen min å lurer på hva jeg skal gjøre?

N. (18.06.2007)

Svar:

Hvis du ikke vil ha vepsene mer i kassa, kan du tette igjen hullet etter at det har blitt mørkt og vepsene ikke er aktive - da døe kolonien ut. Men så sent på sommeren kan du bare la vepsene få bruke fuglekassa. Hele samfunnet dør ut på høsten, så etter at frosten har kommet kan du rense ut hele vepsebolet uten at det er noen levende individer igjen som kan stikke deg.

Roar Solheim (18.06.2007)


#Økologi og atferd

Jerpeunger stedbundne?

Jerpa har et lite kull med unger der vi går tur. Ungene er veldig små, men la til å løpe forran oss på stien. Vi vurderer å ikke gå der mer, med mindre mora(eller er det faren) drar vekk med de? Om de blir værende på samme sted, hvor lenge må vi da holde oss vekke?

T. (18.06.2007)

Svar:

Skogshønsene flytter seg stadig rundt omkring med kyllingene sine. Dette gir dem nye områder å finne insekter på, samtidig som det blir vanskeligere for rovfugler og rovpattedyr å finne igjen kullet dersom de klarer å snappe én av ungene. Dere behøver derfor ikke å være engstelige for å gå en fast sti - jerpa med ungene vil sannsynligvis ikke være der neste gang dere kommer forbi.

Roar Solheim (18.06.2007)


#Diverse

Tjeld

Ser hunn og hann likedann ut?

M.K. (18.06.2007)

Svar:

De ser nesten helt like ut ja. Hannen er en smule mindre enn hunnen, og har ca. 10% kortere nebb. Ser du enkeltindivider så er det vanskelig å skille kjønnene. Ta forøvrig en titt på http://tjeld.uib.no/. Der kan du se bilder av begge kjønnene under valget "snapshots".

Frode Falkenberg (18.06.2007)


#Diverse

MÅKEUNGE!

Hei!

Vi fant en skadet måkeunge ved trafikert vei. Vi trodde den var døende da vi løftet den opp. Ved siden av lå en annen død unge. Vi tok den med hjem, og i løpet av dagen kom den seg. Nå har vi hatt den i 5 dager. Har senere funnet ut at vi kanskje burde latt den være, men nå er det for sent... Hvor lenge må vi ha den før vi slipper den fri, og hvordan bør det skje? Må det være ved et vann, eller kan vi sleppe den på gården som ca er 3 km fra Glomma? Tenkte dette pga. muligheter for senere foring. Bør vi trene den på et vis? Vil den bli akseptert av de andre måkene? Den spiser helst bare kattemat. Er dette feil?

C.M.A. (17.06.2007)

Svar:

Dere må nok belage dere på å fore denne måkeungen i minst 3-4 uker før den kan klare å finne seg noe mat selv. Kattemat er helt OK, men prøv gjerne å gi den litt fisk også. Ellers er måker stort sett alt-etere, og rester etter middagsmat som ikke er sterkt krydret er nok også fullt mulig å bruke.

Roar Solheim (17.06.2007)


Rovfugl

Hva er norges vanligste rovfugl???????????????????????????????

A. (17.06.2007)

Svar:

Høyst sannsynlig er dette spurvehauk.

Roar Solheim (17.06.2007)

««første 48 303 - 48 312 av 49 931 siste»»