Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 238 til 48 247 av totalt 49 925 spørsmål


#Økologi og atferd

PROBLEMATISKE KRÅKER

Vi har problemer med en eller to kråker som hakker i stykker duken på verandabordet vårt, skiter på verendaen og hakker på vinduene tidlig på morgenen. Hva gjør vi?
Hvordan eventuelt avlive kråkene som virker helt gale?

K.G. (27.06.2007)

Svar:

Forsøk å henge opp noe som kan skremme kråkene vekk fra verandabordet - sølvpapirstrimler i tråd over bordet f. eks., eller andre ting - du må rett og slett prøve deg fram. Hvorfor kråkene har lagt sin elsk på duken, er det ikke mulig å gi noen forklaring på. Fugl gjør av og til ting som vi rett og slett ikke forstår grunnen til, men det har sannsynligvis en fornuftig "forklaring" i kråkenes verden.

Roar Solheim (27.06.2007)


#Diverse

Hva skal jeg gjøre?

Fuglene mine har lagt egg, og nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre.. Hjelp meg?!

T. (26.06.2007)

Svar:

HVA slags fugler ???

Roar Solheim (27.06.2007)


#Diverse

duer

opserverte en ukjent dueart på låvetaket ikveld.Har aldrig sett makan.Blågrå hals grå ellers.2 sorte streker over rygg.Hvit over øye og panne og bakhode.2 markerte hvite bånd etter vingefjærene.Kan dere fortelle meg hvilken dueart dette er.Tok også en videosnurt.

A. (26.06.2007)

Svar:

Dette er sannsynligvis en eller annen form for tamdue - de kommer i mange utrolige former og varianter.

Roar Solheim (27.06.2007)


#Økologi og atferd

Knoppsvaner

En knoppsvane ligger på reir (7 egg) i sivet rett ved der vi bor. Hun har i hvertfall ligget i 8 uker nå. I fjor lå hun også veldig lenge. Da var det 6 egg i reiret. Men ingen unger. Hvorfor det?
Har det noe med kosthold eller forurensing å gjøre?

J. (27.06.2007)

Svar:

Hvis det er samme svanepar som i fjor (og det er sannsynlig), så er kanskje én av fuglene steril. Dette kan skyldes flere årsaker. Kanskje er fuglene unge og nyetablerte, og hannen har rett og slett ikke klart å befrukte hunnen. Dette er ikke helt uvanlig hos nyetablerte par av fuglearter som lever lenge, og hvor fuglene gjerne holder sammen hele livet. Men det kan også være skade eller miljøgiftbelastning som ligger til grunn - uansett kommer en ikke lenger enn til gjettinger. Når svanene har ruget mer enn 40 døgn, vil eggene definitivt ikke klekke. Fuglene kan likevel ligge lenger å ruge før de forstår at eggene ikke klekker.

Roar Solheim (27.06.2007)


#Økologi og atferd

hubro

kan hubroen hekke nær bebyggelse

S. (26.06.2007)

Svar:

Ja, dersom den kan finne en reirplass som ikke forstyrres av menneskelig aktivitet, så kan hubroen hekke både nær byer og faktisk også inne i byer. I Norge kjenner vi ikke hubrohekking inne i byer ennå, men lenger syd i Europa, og i Helsingfors, hekker flere hubropar inne i bystrøk. Søppelfyllinger med god tilgang på brunrotter nær menneskelig bosetting er som regel årsaken til at hubroene velger slike steder som hekkeplass.

Roar Solheim (26.06.2007)


#Sykdom og skader

Hei

Jeg har en undulat som snart er to år.Hun/Han(vet ikke helt) Har fått en rødfarge på nesen og en rød ring uten fjær rundt øye, men hun virker frisk. Hva kan dette være? Er det farlig?

E. (26.06.2007)

Svar:

Hei!
Når det gjelder spørsmål om undulater, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.
Du kan også sjekke:
http://www.norsk-undulatklubb.com/

Tore Reinsborg (26.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Alpekaie

Er det observert alpekaie i Norge? Jeg mener å ha sett en i Vestfold 25.juni 2007.
Med vennlig hilsen
Sven Erik Skovly

S.E.S. (26.06.2007)

Svar:

Hei!
Det foreligger ingen godkjente funn av alpekaie i Norge i følge Norsk sjeldenhetskomitè for fugl sin Norgesliste.

Tore Reinsborg (26.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sjeldan fugl

25.06.07 såg eg ein fugl utanfor stoveglaset mitt. Han var på størelse med ei kjøtmeis, men var raud i bringa og hadde ein raud topp. Eg trudde med det same det var ein bokfink med ungar som var på besøk. Det var det nok ikkje for den vaksne fuglen hadde som tidlegare nemt ein raud topp på hovudet. Undrar meg på kva fugl dette kunne vere.

N.N (25.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er ikke så lett å slå fast hvilken fugl du kan ha sett. Av arter som er røde på hode og bryst kan nevnes hannfugler av gråsisik, tornirisk og rosenfink. Disse har imidlertid ikke topp, men kun rødfarget isse. Ofte kan de reise issefjærene slik at det ser ut som de har en topp, men de har ikke en permanent topp slik som toppmeis og vipe f.eks.

Tore Reinsborg (26.06.2007)


#Økologi og atferd

Måsen

Hei ! jeg har forsket lenge på måsene og har i helgen vært å kikket på måsene jeg ska ikke ta noen måse egg får det får jeg ikke, men jeg har veldig lyst til og lære mere om måsene ? kan du si meg alt som er vert og vite ?

C.F. (25.06.2007)

Svar:

Hei!
På fastlandet i Norge hekker følgende arter av måker regelmessig: hettemåke, fiskemåke, gråmåke, sildemåke, svartbak, dvergmåke og krykkje. Den største av dem er svartbaken, mens dvergmåka er minst. Krykkja hekker i store kolonier, ofte med flere tusen par samlet tett i tett i fuglefjell. Også de andre måkeartene hekker i kolonier, men disse oppnår ikke antallene i krykkjekoloniene. Krykkja har gått tilbake i antall de senere årene, mens f.eks dvergmåka har økt i antall. Måkene legger som regel tre egg, men krykkja nøyer seg som regel med 2 egg. Rugetiden er +/- 4 uker og ungene blir flygedyktige ca en måned etter at de er klekt.

Tore Reinsborg (26.06.2007)


#Økologi og atferd

flyvedyktige måkeunger

lurer på når måkeunger er flyvedyktige?

N.N (25.06.2007)

Svar:

Hei!
Etter at eggene er klekt, tar det 28-33 døgn før ungene til fiskemåken blir flygedyktige.

Tore Reinsborg (25.06.2007)

««første 48 238 - 48 247 av 49 925 siste»»