Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 308 til 48 317 av totalt 50 018 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svaner

Er det mulig å se forskjell på han og hun svaner?

W.H. (01.07.2007)

Svar:

Hei!
Hos knoppsvanen vil hannens svarte nebbknøl være større enn hunnens. Videre er nebbet til hannen sterkere oransjerødt. Hos sangsvane er kjønnene like.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Økologi og atferd

Skada fugl

Katten kom inn med ein fugl i natt, men fuglen overlevde. Den har mista mykje fjør på ei vinge og stjerten, men hoppar energisk rundt. Den er ikkje fullvaksen, har kvite stripe over augo og spraglete bryst..ein sanger? Må eg få den avliva, eller kva kan eg gjere?

B.E.L. (01.07.2007)

Svar:

Hei!
Fugler kan miste mye fjær uten å ta skade av det, da de vil vokse ut igjen, og særlig nå i sommerhalvåret hvor temperaturen er forholdsvis høy. Det kan ut fra din beskrivelse være snakk om en rødvingetrost-unge. Trost-unger kan fôres med meitemark, men det kan godt hende den klarer seg på egen hånd hvis dere setter den ut.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Diverse

Fuglerede i luftekanal

vi har fått en rede med unger i luftekanalen på kjøkkenet (der kjøkkenviften lufter ut). Hva skal vi gjøre med dette?

P.E. (01.07.2007)

Svar:

Hei!
Vi vil ikke oppfordre til annet enn at dere får vente til ungene har forlatt reiret før dere fjerner det.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Diverse

Alpeseiler

Hvor mange alpeseilere er sett i Norge????????????????????????

S. (01.07.2007)

Svar:

Hei!
Det er i "Norsk sjeldenhetskomitè for fugl" godkjent 14 funn av alpeseiler i Norge. Siste godkjente funn stammer fra Utsira høsten 2002.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Økologi og atferd

hønsehauk

liker hønsehauken tett vegetasjon????

N.N (01.07.2007)

Svar:

Hei!
Hønsehauken vil like seg i områder hvor landskapet er variert, men landskapet bør innkludere sammenhengende barskoger. Dette fordi byttedyrene liker slike områder, samt at den trenger skog i forhold til sin jakt-teknikk som er overraskelsesbasert i skjul av trær. Videre trenger den forholdsvis tett og gammel skog i forhold til plassering av reiret. Vegetasjonen må imidlertid ikke være alt for tett, da dette vil være ugunstig i forhold til å oppdage byttedyrene, samt å slå ned på de.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Økologi og atferd

harpyørn

er harpyørnen verdens sterkeste rovfugl

N.N (29.06.2007)

Svar:

Hei!
Harpyørna vil nok være blant verdens sterkeste rovfugler, i det den tar aper bl.a.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Økologi og atferd

HUBRO

vi eier ein skog med furutrer og grantrer og massse andre trer det er litt bratt noen steder og det er stup kan hubroen hekke der

N.N (29.06.2007)

Svar:

Hei!
Det landskapet du beskriver vil nok kunne passe hubroen godt. Det er imidlertid andre faktorer som spiller inn også. Liten grad av forstyrrelser, samt næringstilgang vil også spille inn.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Økologi og atferd

Tiur i fart.

En tiur slipper seg ned fra ei furugrein på flukt fra jegeren.Den flater ut etter en meter og vingeslagene starter.Hvor stor fart ( km/t ) kan den komme opp i idet den flater ut ?

T.L. (29.06.2007)

Svar:

Hei!
Vi har ikke oversikt over flygehastigheter til alle fuglearter i forskjellige fluktmønstre. Etter kun en meter vil ikke hastigheten være stor, men storfuglen har en imponerende akselrasjon tross sin store størrelse. Orrhanen er imidlertid enda raskere.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Sykdom og skader

Fugl i veikanten

Jeg gikk akkurat forbi en skadet fugl i veikanten, det så ut som om den hadde problemer med vingen, jeg gikk bare videre i håp om at noen andre skulle gjøre noe, for det er mange folk som går forbi, men hva skal jeg gjøre neste gang dette skjer? jeg trenger og vite, så jeg ikke sitter igjen med sånn skyldfølelse som jeg gjør nå.

D. (29.06.2007)

Svar:

Hei!
Hvis du finner fugl med knekt vinge, vil nok det beste være å avlive den. Avliving kan raskt og effektiv gjøres ved å slå bakhodet hardt mot en hard gjenstand i en rask bevegelse. Fuglen vil da være død momentant. Du kan sjekke om vingene er knekt. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser. Lettere skadete fugler kan komme seg igjen, og disse kan man overlate til seg selv etter å ha plassert de på et tilsynelatende sikkert sted (vekk fra veger, katter etc.).

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Diverse

Funn av merket fugl

Hei. En kattepus tok i går en fugel som var merket med et nummer og så stod det Stavanger på ringen. Hvem skal man kontakte angående dette?

Mvh
Kaja

N.N (03.07.2007)

Svar:

Send beskjed om funnsted, dato for funnet, fugleart (hvis du kan artsbestemme den) og selve ringen til:
Ringmerkingssentralen, Stavanger Museum,
Muségt. 16,
4010 Stavanger

Roar Solheim (03.07.2007)

««første 48 308 - 48 317 av 50 018 siste»»