Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 33 956 til 33 965 av totalt 51 076 spørsmål «forrige neste»
Kokosnøtter
Vi har funnet ut at naturell kokosnøtt er en delikatesse for våre fugler. Vi sager av begge endene på nøtten, og henger kokosringen opp i et tre. Da spiser de gjerne to om gangen fra hver sin side. Skalkene spikrer vi fast i plenen, slik at skjære også lett får seg en godbit. Vi har to flaggspetter som er helt gale etter dette foret, de spiser i treet og da går det unna. Kjøttmeisene og blåmeisene elsker også kokosnøtt-maten. Og nå som alle har unger ser det ut til at de er ekstra ivrige. Er det ok mat for for dem?
V.O.K. (04.06.2015)
Svar:
Ja, slike ferske kokosnøtter er topp for! Og så blir det ikke noe skall-søl etter dem heller.
Roar Solheim (05.06.2015)
Hvor lenge må en kråka leve sammen med moren?
Jeg lurerpå hvor lenge må en kråke unge leve sammen med moren. Jeg fant en kråke unge som hadde detet ned fra et tre. Jeg lurer på hvor lenge man må ta hvare på kråke unge før den kan setes fri.
A.H.E. (04.06.2015)
Svar:
Tror de kanskje blir selvstendige i løpet av sommeren.
Roar Solheim (05.06.2015)
Halve blåmeiskullet i fuglekassa er døde
Hadde 11 blåmeisegg, 8-9 stk blei klekt for vel ei veke sidan. Oppdaga i går at berre 4-5 ungar var i live. Dei døde ungane var "parkert" til siden og låg ut mot kanten/veggen av kassa. Bør eg fjerne dei døde ungane no eller bør eg vente til dei levande har flydd ut?
Det har vore ganske kjølig her, så det skuldast nok matmangel til tross for at eg har mata foreldra. Dessutan har diverse katter gjort livet surt for meisemor og meisefar.
N.N (04.06.2015)
Svar:
Det er mange rapporter om døde meiseunger nå, både i Norge og Sverige., Det skyldes kald mai. Ta gjerne ut de døde ungene om du kan - da fjerner du de råtnende likene, noe som bedrer forholdene for de som overlever.
Roar Solheim (05.06.2015)
Fuglereir på sikringsoksen
Hei,
På hytta i Jønndalen (Nore og Uvdal) så har en fugl laget reir på sikringsboksen min. Jeg må inn i den boksen ganske ofte å bytte sikring.
Kan dette flyttes og hvilken type fugl er det?
Har flere bilder men kan bare laste opp 1 bilde.
Tusen takk for svar
Hilsen Kjetil
K.G. (04.06.2015)
Svar:
Dette er en gråtrost. Det går trolig dårlig å prøve å flytte reiret - da vil den sannsynligvis forlate det. Men den tåler at du skremmer den av nå og da. Du må vel ikke bytte sikringer flere ganger per dag? I så fall er det noe galt med det elektriske anlegget (!).
Roar Solheim (04.06.2015)
Nasjonalfugl
hei, hva heter nasjonalfuglen i Spania? fint å få svar så fort som mulig.
K.K. (04.06.2015)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Ikke sikkert om de har en egen nasjonalfugl - ikke alle land har valgt det.
Roar Solheim (04.06.2015)
Froske egg
hvor mange egg kan en frosk legge?
hvorfor blir ikke alle rumpetroll til frosker?
S. (04.06.2015)
Svar:
Dette er en fuglespørsmålsside. Frosk er amfibier.
Roar Solheim (04.06.2015)
Planter
er orkideer giftige?
M.E. (04.06.2015)
Svar:
Vet ikke - dette er en fuglespørsmålsside.
Roar Solheim (04.06.2015)
Jaktfalk?
Hei. Nå i vår,før det enda var blitt lyst om morgen,hadde jeg min hund ute til lufting i band tett inntil huset. Da jeg skulle hente hunden inn,så jeg hun kjikket opp. Dær var det 3-4 fugler som sirklet rett over hustaket vårt. Ikke vanskelig å skjønne at de hadde sirklet inn hunden. Det jeg skimtet var at de var hvit på undersiden med sorte prikker. Også noen dager senere skjedde akkurat det samme. Da kom den ene fugeln mot oss,klar til angrep. Er det fare på fære når de jakter så nært? Bor i troms fylke.
H. (04.06.2015)
Svar:
Det er lite sannsynlig at dette var jaktfalk, fordi de sjelden opptrer flere sammen. Mer sannsynlig at dette er andre rovfugler. Fjellvåk kan være en mulighet, men de er ikke interessert i hunden som mat!
Roar Solheim (04.06.2015)
Spørsmål:
Er måka en trekkfugl?
E.L.R. (04.06.2015)
Svar:
Kan ikke besvares, siden vi har mange forskjellige måkearter. Noen trekker, andre gjør det ikke.
Roar Solheim (04.06.2015)
Lappugle og slagugle
Har slagaugle og lappuglene satt seg ned i elverum områdene? Vet jo det har vært "invasjon" av dem siste årene. Er veldig interessert i å kunne se dem begge to, men dere eksperter er jo veldig varsom på innformasjonen, som man kan skjønne. Har vært så heldig å fått sett en lappugle hekke i sverige, og det var en stor opplevelse.
Var nylig en tur forbi sørskogsbygda og gikk inn mot grensen i noen dager uten hell.
Så spørsmålet er vel mere egentlig er det godt med ugler der i år også, og hvordan område burde jeg se i om jeg vil oppleve dem?
M. (04.06.2015)
Svar:
Slagugla har vært hekkefugl i Hedmark i lang tid, men har økt antall hekkefugl se siste 8-10 årene. Alle kjente hekkefunn er i fuglekasser. I fjor hekket 14 slagugler i kasser i Hedmark. Lappuglene har nærmest eksplodert, fra 1 hekking i 1989, 1 i 2009, 3 i 2010, 22 i 2011, ingen i 2012 (bunnår for smågnagere), 30 i 2013 og mer enn 60 hekkefunn i 2014! I år er det på ny smågnagersammenbrudd, og INGEN hekkinger funnet i hele midt-Skandinavia. Likevel holder noen lappugler seg i Hedmark, men det er nesten som å finne nåla i høystakken å finne dem ute i skogen nå. krever enormt mye tilstedeværelse.
Roar Solheim (04.06.2015)