Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 284 til 48 293 av totalt 50 012 spørsmål


#Økologi og atferd

Kråke brukket vinge.

I morges, lukket jeg opp gardinene, sola steket mot meg, jeg så ut mot parkeringsplassen (bor på studentblokk), der ute ser en 3-4 kråker, den ene prøve å fly, men har knukket vingen, og får ikke tili, å den lager rare lyder, ikke kråkerlyder slik som de andre, høres rett å slett nesten ut som måkeskrik, tenkte han hadde vondt. Slik holdt den på lenge, å det virket som om de andre kråkene forsøkte å hjelpe han, ved å vise hvordan man flyr...

Dette var virkelig vondt å se på, å jeg visste ikke min arme råd, hvor skulle jeg ringe?? Hvem? Jeg er svært glad i alle dyr, fugler, alt, og ville så gjerne hjelpe den stakkars fuglen. Noen som vet om fugler som har knekt vingen dør, eller om den blir bra igjen av seg selv?

Er det noen som vet svaret på dette?

Bruker å se på discovery channel ofte, på rspca, og sos animal rescue osv, men vet at i Norge har vi ikke noe slikt, det nærmeste er vell Danmark.
Vi har dyrebeskyttelsen her jeg bor, men vet at de kun tar inn husdyr som er funnet osv.

Håper noen som vet hva man kan gjøre..

A. (06.07.2007)

Svar:

Hei!
Hvis du finner fugl med knekt vinge, vil nok det beste være å avlive den. Avliving kan raskt og effektiv gjøres ved å slå bakhodet hardt mot en hard gjenstand i en rask bevegelse. Fuglen vil da være død momentant. Du kan sjekke om vingene er knekt. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser. Lettere skadete fugler kan komme seg igjen, og disse kan man overlate til seg selv etter å ha plassert de på et tilsynelatende sikkert sted (vekk fra veger, katter etc.).

Tore Reinsborg (09.07.2007)


#Økologi og atferd

Omtrent hvor lenge kan en måseunge leve uten vann og mat?

Fant en liten måseunge i bakgården på jobb. Ser ut som den er forlatt, også lurer jeg på hvor lenge den kan leve uten mat eller drikke? Den er ikke flyvedyktig, fordi den er dekket av dun og ikke fjær. Den er litt ustø på foten, så tror ikke den er så gammel enda.

A. (06.07.2007)

Svar:

Hei!
På denne tiden av året kan man se måkeunger på mange "utenkelige" steder. Måker hekker ofte på hustak inne i byer, og ungene forlater reiret når de bare er pipkyllinger. De kan da sees spankulerende inne i f.eks. sentrumsområder av også større byer. Foreldrefuglene har nok i de aller fleste tilfeller kontroll på ungene (selv inne i byer), og vil fôre de opp.

Tore Reinsborg (06.07.2007)


#Fugleforing

Mting av småfugler

Jeg har matet småfuglene i vinter med blandingsfrø og solrosfrø. Jeg leste på en forpakning at det var nødvendig å mate fuglene også i sommerhalvåret. På butikken opplyste de om at det var direkte skadelig å mate fuglene på sommeren. Fugleungene kunne ta skade. Hva er riktig?

L.M.L. (05.07.2007)

Svar:

Hei!
Det er ikke nødvendig å fôre fuglene i sommerhalvåret, da de vil ha god tilgang på naturlig føde. Det er imidlertid ikke skadelig å fôre om sommeren, selv om enkelte fuglekull kan bli fôret delvis med "unaturlig" føde fra fôringsplasser.

Tore Reinsborg (06.07.2007)


#Diverse

Englands nasjonalfugl

Hva slags fugl er det?

N.N (05.07.2007)

Svar:

Hei!
Englands nasjonalfugl er rødstrupen, eller "Robin" som den heter der.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Økologi og atferd

Andunge

Hei, vi har funnet en andunge, helt forlatt i fjæra, der vi bor. Andungen virker helt utmattet, er helt våt og veldig liten.
Det er ingen reder i nærheten, men en masse måker.
Hva gjør man, bør vi prøve å få mat i krabaten eller bør vi la naturen gå sin gang...?

A.J. (05.07.2007)

Svar:

Hei!
Det skjer rett som det er at andunger kan komme bort fra resten av kullet. Ofte vil de imidlertid kunne bli gjenforent med resten av kullet etter en stund, da det er stadige kontaktlyder mellom andemora og andungene. Det er nok å anbefale at naturen får gå sin gang.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Økologi og atferd

skjære!

når hekker skjæra ? ?

C.&.H. (05.07.2007)

Svar:

Hei!
Skjæra kan starte reirbygging så tidlig som i januar i Sør-Norge, men fart i sakene blir det først i mars. Eggene legges som regel i løpet av april. Rugetiden er så 17-18 døgn og ungene forlater reiret etter ytterligere 22-27 døgn.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Økologi og atferd

Levealder for kråke

Hva er gjennomsnittlig levealder for kråke (Corvus corone L.)?

G.L. (04.07.2007)

Svar:

Hei!
Gjennomsnittsalderen for alle individer av kråke vil være svært lav, da det er høy dødelighet første leveår. Ser man på kråker som har overlevd sitt første leveår isolert, vil gjennomsnittsalderen være noe høyere, da dødeligheten vil være lavere etter at første leveår er over. Den eldste kjente kråke ringmerket i Norge ble forøvrig over 16 år gammel.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Økologi og atferd

Svaler

Vi flytter loftsluka vår, da det har vært åpent idag har det flydd ned en svale to ganger idag.Er det mulig det er den samme fuglen som muligens har reir der oppe? Den siste fuglen som kom så litt skadet ut, slapp den ut men rører seg lite, mulig pga regnet? Vil isåfall fugleungene klare seg?

L.V. (04.07.2007)

Svar:

Hei!
Hvis svaleungene skal kunne klare seg er det av avgjørende betydning at foreldrefuglene kan komme seg til reiret, dvs at luker må være åpne. Når det regner vil fôringsaktiviteten begrense seg, og vedvarende regn og kjølig vær vil kunne få fatale følger for ungeoverlevelsen.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ivrig sanger

På vår hytte i Brøstadbotn har vi hver kveld en liten imponerende sanger som jeg ikke vet hvem er. Den sitter alene på en ledning og sangen begynner først ved 22 tiden om kvelden. Og den synger og kvitrer så det er en lyst. JEg klarer ikke å høre et mønster i sangen. Den triller og plystrer i lange rekker. Innimellom flyr den en runde opp i luften og setter saeg på nøyaktig samme sted og fortsetter sangen i et par tre timer. Jeg har ikke klart å finne noen farver på den og den er jo så liten. Den er lys på brystet men ellers grå og fargeløs. Men synge gjør den til gangs.
Hvilken fugl kan dette være ?

K.H. (03.07.2007)

Svar:

Hei!
Det er ikke lett å komme med forslag til art, da mange arter har lydytringer som kan stemme med din beskrivelse. Du bør gi mer detaljerte opplysninger om størrelse og draktkarakterer før vi kan komme med forslag på art.

Tore Reinsborg (05.07.2007)


#Økologi og atferd

hvordan greier jeg å holde på en måsunge?

jeg har en måsunge som jeg tok fra et reir for å se om jeg greier å holde live på den jeg gir den mye brød som er delt i småeskiver å vann for å fukte den opp,trenger den markfisk eller noe aent for å holde seg i livet tror du eller holder det med vann å brød?

S.S. (03.07.2007)

Svar:

Hei!
Vi vil ikke oppfordre til å ta med fugleunger fra reir for å fôre dem opp selv. Det er til fuglenes beste at de blir fôret på naturlig vis av foreldrefuglene. Du bør sette måkeungen tilbake der du fant den så raskt som mulig.

Tore Reinsborg (05.07.2007)

««første 48 284 - 48 293 av 50 012 siste»»