Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 776 til 49 785 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Fugleinfo
Hei.Vet du om noen sider på internett, som har informasjon om de fleste norske fugleartene.Gjerne en link til en side. Har sett på NOF.no men jeg finner ikke noe der?
MVH Daniel H
D. (07.09.2005)
Svar:
Det finnes dessverre ingen komplette fuglesider i Norge. Her på miljolare.no jobber vi med å lage dette. Ta en titt i artstreet vår: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=2379. Her finner du systematisk oversikt over de fleste artene som er påvist i Norge, samt bilder og omtaler av en god del.
Frode Falkenberg (16.09.2005)
Spørsmål:
om dompapp er en trekk fugl eller en standfugl
N.N (14.09.2005)
Svar:
Dompap er en finkefugl som lever av frø om vinteren, og frø, knopper og insekter om sommeren. Det vil si at de er avhengige av god frøsetting hos den arten de lever av om vinteren. Dompapens forekomst vinterstid styres av frøsettingen hos ask. Asken er som mange andre trær syklisk i forhold til frøsetting, noe som vil si at næringstilgangen i et område varierer fra år til år. Dompap er som de fleste finkefugler nomadiske utenfor hekkeseongen. Om næringstilgangen (askefrø) utenfor hekkesesongen er dårlig der de hekker, vil de flytte på seg for å finne et område med mer mat. Noen år, slik som i fjor, kan den opptre invasjonsartet i Norge.
Dette vil si at til tross for at dompap finnes i Norge hele året, er den en trekkfugl. Trekkfugler flytter jo på seg for å få tilgang til bedre ressurser. I mange bøker står det at arten er en stand- og streffugl, noe som bare er delvis riktig.Frode Falkenberg (15.09.2005)
Hvor holder strandsnipa til?
Hei!!! Jeg er en jente på 12 år. Vi har en oppgave på skolen, og nå trenger jeg å vite hvor strandsipa holder til! Og ikke si at jeg skal søke på det i ruta til høyre...hilsen Thea
T. (14.09.2005)
Svar:
Hadde du skrevet inn "strandsnipe" i søkefeltet (oppe til høyre) på miljolare.no, hadde du kommet til denne linken: <http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=387>. Der finner du den informasjonen du spør om :-)
Frode Falkenberg (14.09.2005)
Den forsvunnede skjæra
Hei på deg.
Vi har hatt en skjære fra den var liten. Den hadde falt ut av reiret. Vi ville at den skulle leve ute blandt sine artsfrender og det gikk over all forventning. Skjæra ble helt tam, kom når vi ropte ol., men nå er den vekk. Har hatt den her hos oss hele sommeren, inne og ute. Hvor kan den ha blitt av?
H. (13.09.2005)
Svar:
Det er umulig å si. Den kan ha fløyet til en annen plass, eller i verste fall ha bukket under...
Frode Falkenberg (14.09.2005)
Trekkfugl
Hvordan vet trekkfuglen at den skal dra i fra Norge?
Hvordan finner trekkfugl veien der han skal?
C. (13.09.2005)
Svar:
Fugler har en indre biologisk klokke som styres av lyslengde og sannsynligvis temperatur. Når nettene blir lengre og kulda setter inn, vil de fuglene som skal reise sørover gjøre det om alt fungerer.
Trekkfugler navigerer etter stjerner, topografi og jordmagnetisme. De har også en "forhåndsprogrammert" retningsans som gjør at de velger riktig himmelretning når de flyr dit de skal.Frode Falkenberg (14.09.2005)
Fugler
hvilke fugler kan ikke fly?
N.N (13.09.2005)
Svar:
Søk f.eks. på struts i søkefeltet over, og du vil finne svar.
Frode Falkenberg (14.09.2005)
Fugler som ikke kan fly
Kan du nevne et par nålevende fuglearter som ikke kan fly?
N.N (12.09.2005)
Svar:
Søk på f.eks. struts i søkefeltet over, og du vil finne svar.
Frode Falkenberg (14.09.2005)
Svaler?
Hvor tries Svalene best?
M. (07.09.2005)
Svar:
Svalene trives best der de finner mest mat. Maten består av flygende insekter, og slike finnes i mengder nær vannforekomster og i kulturlandskapet.
Frode Falkenberg (12.09.2005)
Stripegås
Er det mulig å få vite hekkeområder, trekkruter, foretrukne habitater (ser ut som mange observasjoner er i Trøndelag), når den ble innført til Norge osv. Har lett mye på nettet, men ikke funnet noe av verdi
P.S. (06.09.2005)
Svar:
Stripegåsa har sin naturlige forekomst i høyereliggende områder i sentrale deler av Asia. Det siste hundreåret har den etterhvert blitt en relativt vanlig fugl i fangenskap, og arten har rømt og forvillet seg. Den har blitt funnet hekkende i mange europeiske land, bl.a. Norge. Slike nye unaturlige bestander har ikke nødvendigvis det opprinnelige habitatkravet og trekksystemet som ville fugler. Det gjelder nok også for de europeiske stripegjessene, som kan finnes i de fleste typer habitater, noe avhengig av hvilke arter de følger. Jeg er usikker på om arten har blitt innført til Norge, eller om det bare dreier seg om fugler som stammer fra kontinentale utsettinger.
Frode Falkenberg (12.09.2005)
Falk 1
Så den hjemme hos meg.Bor ved trøndelags kysten
N.N (10.09.2005)
Svar:
Dvergfalken er ingen tallrik hekkefugl langs Trøndelagskysten, men påtreffes her når de er på trekk.
Frode Falkenberg (12.09.2005)