Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 017 til 48 026 av totalt 49 795 spørsmål


Hvit tjeld

Sendte ett spørsmål om hvit tjeld for 5 minutter siden. Jeg oppgav en mailadresse, kan svaret sendes dit?

Kan godt sende bilder av den hvite tjelden via mail.

O.H. (25.07.2007)

Svar:

Se forrige svar. Send bilder til www.fuglevennen.no

Roar Solheim (25.07.2007)


#Diverse

HVIT Tjeld

Hei! Hvert år hekker tjeldfuglen hos oss, men i år er ett av avkommene merkelig.

Den er hvit!

Forstår at mutasjoner skjer i fugleverden, eller at den er albino. Mitt spørsmål er: Hvor ofte forekommer dette i naturen?

Mamma fikk sneket seg inn på den i dag, å tatt brukbare bilder av den hvite tjelden:-)

O.H. (25.07.2007)

Svar:

Hvert år blir det sett hvite (albino) individer av ulike fuglearter. Troster, linerle, og skjærer er noen av fuglene som kan bli helt eller delvis hvite. Jeg har likevel ikke hørt om helt hvite tjelder før, så hos denne arten kan det være mer sjeldent. Send gjerne bilder og historien om den hvite tjelden (hvor og når sett) til Fuglevennen, Sandgata 30B, 7012 Trondheim.

Roar Solheim (25.07.2007)


#Diverse

snegler

i dag så jeg bilde av en stor leopardflekkete snegle,hva slags snegle er det.Har aldri sett noe lignende

N.N (24.07.2007)

Svar:

Du har sett en snegle som kalles boasnegl (navn etter flekkmønsteret). Sammen med Iberiaskogsneglen er dette en art som har blitt fraktet hit til landet av oss mennesker. Det er planteskoler og gartnerier som er de viktigste spredningsveiene, når jord med snegleegg eksporteres sammen med plantene. Boasneglen har blitt ganske vanlig mange steder i Sør-Norge.

Roar Solheim (24.07.2007)


#Økologi og atferd

Hvorfor ser vi ikke due unger

I våre byparker er det mange duer, men ingen due unger. Hvor er de ?

N.N (24.07.2007)

Svar:

Hei!
Dueungene forlater ikke reiret før de er mer eller mindre selvstendige, og da vil de se omtrent ut som de andre voksne duene i parken. Reirene ligger som regel inne i bygninger i nærområdet.

Tore Reinsborg (24.07.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Mystisk fugl

Hei, jeg bor i Eidsvåg i Møre og Romsdal og så 3-4 fugler i dag som jeg aldri før har sett. De var på størrelse med en kråke, men litt slankere. Rødt hode, gulspraglete fjær, helt gul ned mot stjerten. Hvilken fugl er dette?

N.N (23.07.2007)

Svar:

Hei!
Vi må nok ha mer beskrivelse av fuglen for å si noe mer om hvilken art du kan ha sett. Hadde fuglen langt nebb, lange føtter, lang stjert m.m. Videre kan det være til stor hjelp hvis du nevner i hvilken naturtype du så fuglene.

Tore Reinsborg (24.07.2007)


#Økologi og atferd

Duerede i køkkenvindue i kvistlejlighed

Vi har fjernet en nybygget duerede med et æg fra vores vindue, ned i baggården. Det ser dog ikke ud til duen kan finde sin rede. Vil den finde sit æg?

M.M. (23.07.2007)

Svar:

Hei!
Hvis dua ikke finner reiret, vil den heller ikke finne eggene.

Tore Reinsborg (24.07.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl i hagen.

Hei, i dag kom det en fugl som jeg ikke har sett før. Den var hvit på brystet og sort på ryggen, nebbet var helt knall oransje og nokså langt, selve fuglen var vel på størrelse med en kråke.Tenkte først at det var en hettemåke, men den lignet ikke på hettemåke på noen bilder. jeg bor i Kr.Sand.

F. (23.07.2007)

Svar:

Hei!
Ut fra din beskrivelse, kan det tyde på at du har sett en tjeld. På nettstedet under kan du se bilde av en tjeld, og se om det kan stemme at det var en slik du så.
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=472

Tore Reinsborg (24.07.2007)


#Økologi og atferd

Ned driting

Jeg syntes jeg har et stort problem med at småfuggern driter ned "alt" som er på min terasse. Det dreier seg i hovedsak om Linerle. Har dere et godt råd for å redusere dette?

K.E. (23.07.2007)

Svar:

Hei!
Hvis det hovedsakelig er linerla som gjør fra seg på terassen din, vil nok dette bare være av kort varighet. Den har sikkert hekket i nærheten, men når ungene er ute av reiret, vil de raskt forsvinne fra området. Videre trekker de ut av landet til høsten.

Tore Reinsborg (24.07.2007)


#Økologi og atferd

Skremme vekk kråker og måker

Jeg bor i tettbebygget område på Nesodden. Kråker og måker lager et forferdelig leven om morgenen, pluss at de erter kattene våre. Kan man bruke en falsk Hubro eller noe annet for å skremme dem vekk? Jeg trenger desperat min sjønnhetssøvn!

A.K. (22.07.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig ikke lurt å sette ut en falsk hubro, da en slik bare vil tiltrekke seg kråker som skal mobbe den.

Tore Reinsborg (24.07.2007)


#Økologi og atferd

Måkeunge funnet

Fant en måkeunge midt i Sarpsborg sentrum.Den virket forlatt,ingen foreldre som jeg så rundtomkring.(Vanligvis sitter vel foreldrene og følger med)Ungen hadde garantert blitt overkjørt,da den gikk rundt ute i gata)Hva gjør jeg?Den virker utrolig frisk,og spiser oppbløta brød når den går rundt på gulvet inne.

T. (22.07.2007)

Svar:

Hei!
Det er blitt et ganske vanlig syn med måkeunger vandrende rundt inne i de større byene. Disse måkene er tydeligvis blitt vant til mennesker, og gjør ikke så mye skinnangrep som måker utenfor byene. Likevel vil nok foreldrefuglene våke over ungene og fôre de.Måkeunger kan fôres med f.eks. fiskerester og kattemat, men de er nærmest altetende.

Tore Reinsborg (23.07.2007)

««første 48 017 - 48 026 av 49 795 siste»»