Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 466 til 48 475 av totalt 50 254 spørsmål


#Diverse

Påfuglen en fugl?

Jeg har hørt rykter om at påfuglen er et pattedyr, stemmer dette?

N.N (01.08.2007)

Svar:

NEI!!! Da hadde den ikke hatt ordet FUGL i navnet sitt! Dessuten har den FJÆR, og det har ingen pattedyr!

Roar Solheim (01.08.2007)


#Diverse

Plassering av fuglekasse.

Hei, vi har kjøpt oss et lite webkamera som vi skal installere i taket på en fuglekasse. Webkameraet har en ledning på 15meter. Hvor vil være den beste plasseringen for å ha størst mulig sjangs for å få et fuglepar til å bruke fuglekassen? I og med at ledningen er 15meter, er det begrenset hvor langt fra huset jeg kan få fuglekassen.

T.J.P. (01.08.2007)

Svar:

Dette kommer litt an på hvordan det ser ut rundt huset ditt. Sannsynligvis kan du henge fuglekassa rett på husveggen, ca 2 m over bakken. Bruk en vegg som er lite sjenert av at dere går forbi kassa, og som ikke er altfor soleksponert midt på dagen.

Roar Solheim (01.08.2007)


#Økologi og atferd

Svalepar for alltid

hei igjen. Jeg lurer så fælt på om svalepar holder sammen hele livet? Veit du noe om det?

I. (30.07.2007)

Svar:

Nei, svaler og andre spurvefugler holder ikke sammen hele livet. De finner seg nye partnere hver vår. Det er ingen ting som tyder på at de trekker sammen heller. Det er først og fremst store, langtlevende arter som svaner, gjess, albatrosser og store rovfugler hvor man vet at de samme fuglene holder sammen som par over flere hekkesesonger.

Roar Solheim (01.08.2007)


#Økologi og atferd

Info ang. tornskate

Hei, har en tornskate som jeg har mistanke om har hekket/hekker en plass rett rundt huset. Men har ikke sett begge foreldrene sammtidig. Er det stor sannsynlighet for at den kommer til neste år? Når pleier ungene hoppe ut av reiret ca? Pleier tornskatene dra avgårde fra hekkeplass rett etter ungene kan leve alene? Eller kan foreldrene være i området lenge etter?

mvh tornkvisten;)

T. (28.07.2007)

Svar:

Hei!
Det er godt mulig at tornskatene kan dukke opp igjen i samme område neste år, særlig hvis de har lyktes med årets hekking. Tornskaten er en trekkfugl som hekker relativt sent, og eggene legges som regel først i juni. Rugetiden er 14-15 døgn, og ungene forlater reiret etter 12-16 døgn. Tornskaten er blant de fuglene som forsvinner først fra landet, og allerede i begynnelsen av august kan flere ha forsvunnet sørover i retning tropisk- og sørlige Afrika hvor de overvintrer. Som regel forsvinner voksenfuglene før ungfuglene.

Tore Reinsborg (31.07.2007)


#Diverse

ørneunge

her i ettermiddag ringte politiet , ettersom jeg sitter i det lokale viltforvaltninga.
en skadet fugl var observert, hvoretter jeg dro ut og fant en halvstor havørnunge,
hva forer jeg med og er det noe spesielt jeg bør være fåken for ?

E.E. (30.07.2007)

Svar:

Det hadde vært nyttig å vite hvor dette er, kanskje finnes ørnekyndige fuglefolk i nærheten som kan hjelpe. Det bør sjekkes om fuglen er skadet, og i så fall avgjøres om skaden kan leges eller ikke. Havørn spiser fisk, slakteavfall og annen kjøttmat.

Roar Solheim (30.07.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilket kjønn

jeg har en nymfeparakitt og jeg vet ikke om det er jente eller gutt. hvordan kan man vite det uten å spørre en vetenær. min fugl er en lutino.

S. (27.07.2007)

Svar:

Hei!
Hos nymfeparakitten vil ungfuglene ha et hunnlikt utseende opp til ca 6 måneders alder. Dvs at først ved denne alderen kan man se forskjell på en hann og en hunn på fjærdraktkarakterer.

Tore Reinsborg (30.07.2007)


#Økologi og atferd

firfisle

Vi har en del firfisler i hagen og dem har fått unger så det jeg lurer på er om hvor lenge blir ungene hos moren sin?

T. (27.07.2007)

Svar:

Hei!
Vi har ikke tilgang til litteratur som beskriver i detalj hvor lenge firfisleungene blir hos moren. Du kan lese mer om firfisla på nettstedet under:

http://no.wikipedia.org/wiki/Firfisle

Tore Reinsborg (30.07.2007)


#Økologi og atferd

Knoppsvane

i ferien var vi ved fredrikstad. der slå vi et knoppsvanepar med en helt hvit unge. det har jeg aldri sett før. hvor vanlig er det. hva kommer det av

B.Ø. (27.07.2007)

Svar:

Hei!
Normalt sett skal svaneungene være grå, og helt hvite svaneunger vil følgelig være uvanlig. Albinisme forekommer rett som det er hos fuglene, og man kan ikke se bort fra at denne svaneungen er en albino. Albinisme er et utslag av manglende fargepigmenter i fjærdrakten.

Tore Reinsborg (30.07.2007)


#Diverse

Orrfugl

Hei
Har hørt at det finnes en egen fenotyp av orrfugl på Vestlandet (Bjerkreim) som kalles for Bjerkreim orre, stemmer dette? Skal visstnok være innslag av hvite prikker

Ø.M. (26.07.2007)

Svar:

Det stemmer. Det eksisterer en del skinnlagte og utstoppede individer av orrhaner fra Rogaland, med avvikende fargemønster. De stammer fra begynnelsen av 1900-tallet, og de ble kalt for Bjerkreim-orrer. Hele ryggen og vingene var hvitaktige med mørke flekker. Jeg har sett flere slike skinn, og alle er nokså like av utseende. Derfor var nok dette en mutasjon/fargevariant som dukket opp lokalt, og hvor egenskapen ble spredt til flere individer. Det har ikke vært snakk om eller påvist slike fugler i nyere tid, så trolig har denne egenskapen forvunnet ut fra den lokale bestanden igjen.

Roar Solheim (26.07.2007)


#Økologi og atferd

Morten på frifot

Jeg visste at måka vår som var oppvokst i fangenskap en eller annen gang ville dra, for det var jo det som var meninga. Vi har latt Morten som vi kaller han gå mye ute, og sett han fløyet en del ganger. Men da har han alltid landet omtrent samme sted han lettet. Nå er han ca. 6 uker gammel. Da vi skulle reise bort på ferie, måtte mormor passe på han for oss. Den andre dagen Morten var på gårdsferie gikk mormor inn i 2 min mens Morten var ute alene. Da hun kom ut igjen sto han ikke der han var sett sist. Det kunne høres et skrik uten i fra som om Morten ble tatt av en hauk. Men det kan godt være noe helt annet. Ingen har sett noe til Morten siden den dagen, og vi er veldig bekymret for han. Han forsvant den 18 Juli. Bestefar har lett etter han på hele gården, men ingen tegn. Vi kom hjem fra ferie i går, og har lett litt selv også. Så lurte jeg litt på om Morten kan ha fløyet vekk fra gården deres for å prøve å finne veien hjem til oss? Eller er det helt umulig? Vi bor i en by ca 25km unna mormor og bestefar. Hva kan ha skjedd med Morten vår? Lever han? Klarer han plutselig å finne mat selv etter at vi har foret han opp i 6 uker?

Takk for hjelpen, hilsen Cindy.

C.M.A. (25.07.2007)

Svar:

Hei!
I og med at måken var ca 6 uker gammel og kunne fly, vil den nok kunne klare seg selv. Den har antagelig lagt ut på vandring og alliert seg med andre måker.

Tore Reinsborg (25.07.2007)

««første 48 466 - 48 475 av 50 254 siste»»