Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 214 til 48 223 av totalt 50 012 spørsmål


#Økologi og atferd

Frosk

Hva spiser en liten frosk?

C. (01.08.2007)

Svar:

Hei!
Frosken lever av forskjellige typer insekter.

Tore Reinsborg (02.08.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hei
For en tid siden fant jeg en død fugl. Dette var i Trysil. Jeg har sett i alt some r av fuglebøker,men finner ikke denne fuglen. Det ser ut som en unge, men den er stor som en trost. Hvor kan jeg henvende meg for å finne ut hva dette er. Jeg bor ved Hamar
Skulle gjerne funnet ut dette. Jeg har bilder av den som jeg kan sende på mail.

W.S. (02.08.2007)

Svar:

Hei!
Du kan sende bilde av den til adressen under, så skal vi se om vi klarer å finne ut hvilken art det er.
fuglevennen@birdlife.no

Du kan også ta kontakt med fugleforeningen i Hedmark, som har et meget aktivt lokallag nettopp i Hamar. Gå inn på hjemmesiden: http://hedmark.fugler.org/
så finner du kontaktadresse der.

Tore Reinsborg (02.08.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten ørn av noe slag?

Katten vår tok nettopp inn en fugl for å gi til oss. Den har lite spist nebb, hvitt hele den ytterste kanten på vingene og er svart/brun. hvilken fugl kan det være? har aldre sett en sånn. den er ikke større enn en spurv.

S. (31.07.2007)

Svar:

Hei!
Hvis du kunne tatt et bilde av den og sendt oss, vil det kunne hjelpe på artsbestemmingen. Du kan evt. sende bilde(r) til: fuglevennen@birdlife.no

Tore Reinsborg (01.08.2007)


#Diverse

Arter i Rana-området?

Jeg er en ivrig fotograf som ønsker å jobbe mer med fuglebilder. Jeg er derfor på jakt etter spesielle arter og tips om gode steder å finne disse artene for fotografering, uten å forstyrre dem unødig.

Hvor kan jeg henvende meg, evt. hvem vet noe om dette i mitt nærområde, dvs. Mo i Rana?

R.Ø.H. (30.07.2007)

Svar:

Hei!
Norsk Ornitologisk Forening har et lokallag i Rana, og i forhold til spørsmål om fuglelokaliteter her kan dette laget kontaktes. De har følgende adresse:

NOF Rana lokallag
Boks 1301
8602 Mo i Rana

Tore Reinsborg (01.08.2007)


#Økologi og atferd

Svalerede

Hvordan bli kvitt et svalerede over inngangsdøren vår?

N.N (30.07.2007)

Svar:

Hei!
En stund etter at ungene har forlatt reiret kan du fjerne det, da de vil bygge nytt reir neste år. Reiret kan fungere som overnattingssted en stund etter at ungene har forlatt det, så du kan med fordel vente noen uker etter utflyging med å fjerne det.

Tore Reinsborg (01.08.2007)


#Diverse

Jeg har en taksvale

Jeg har fostret opp en taksvale. Den var delvis naken med dun da jeg fant den under låven på gården vår. Jeg har maten den litt og ofte i 3 uker(valpefor fra royal canin). Den har fått fjær og lært å fly. Det eneste problemet nå er at den flyr tilbake til meg hver gang jeg skal sette den ut. Den flyr over låven der jeg fant den sammen med andre taksvaler. Han flakser mer enn å flyte på vinden. Han kan være borte i 5 minutter før han lander på meg igjen. Jeg er redd den ikke klarer å finne maten selv siden jeg har matet den så lenge. Hvor lenge holder fuglemor sammen med sine små etter at de er flyvedyktige? Har jeg fremmskyndet flyving da jeg ser de andre i redet ligger der enda? Hva gjør jeg nå med fuglen? Han skal til Afrika så syntes det hadde vært fint om han kunne slå seg ned med de andre. Jeg har ikke lyst til å stikke helt vekk når jeg setter han ut da jeg vet han vil tilbake.

K. (29.07.2007)

Svar:

Hei!
Utflydde fugleunger vil gradvis bli mer og mer selvstendige, og i løpet av noen dager sammen med sine artsfrender, vil den antagelig kunne klare seg selv. I perioder med dårlig vær (regn og kjølig) kan du støttefore den hvis den er i området fortsatt. Når det nærmer seg trekktiden, vil den slå følge med de andre svalene.

Tore Reinsborg (01.08.2007)


#Økologi og atferd

Skadet fugleunge

Hei! Vi reddet en liten blåmeis unge fra en katt idag. Vi trodde først at den hadde brekt en vinge, og at en ikke ville klare seg. Men nå viser det seg at den er i ganske så god form. Problemet er bare det at den er for liten til å finne mat selv, tror vi. Vi har klart å få i den noen meitemarker, litt bær og vann. Men hva skal vi gjøre videre?

T. (29.07.2007)

Svar:

Hei!
Hvis vingene er intakte, så vil den kunne ha gode muligheter til å klare seg hvis dere slipper den ut i nærområdet til der dere fant den. Den vil kunne finne mat selv i trær og busker.

Tore Reinsborg (01.08.2007)


#Diverse

dvergpapegøye

hordan tamme en dvergpapegøye?

T.R. (28.07.2007)

Svar:

Hei!
Når det gjelder spørsmål om burfugler, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om slike.
http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.

Tore Reinsborg (01.08.2007)


#Diverse

Påfuglen min helt

Hei på deg gamle ørn!
Jeg lurer på en del ting om den allmektige påfuglen!
hva spiser den?
Hvor gammel kan den bli i fangenskap og ute i dens naturlige habitat?
Rent hypotetisk sett,hvis man smugla med meg en påfugl fra det store utland og oppdra den uten problemer her?
Ville den bli lydig?
ville den tro at den personen var dens mor?
Hvor mange egg legger den?
Kan man spise disse eggene,omelett feks?
Vet du forresten om påfuglen på ekeberg lever fortsatt?
På forhånds takk
Ludvik sebastian aronsen

L.S.A. (01.08.2007)

Svar:

På Ekeberg hadde Edvin Thorsson tidligere påfugler. Hvorvidt de finnes der ennå, kjenner jeg ikke til. Påfugler trenger man ikke smugle inn i Norge - det finnes mange slike i fangenskap rundt omkring, og det skulle være mulig å få kjøpt egg eller kyllinger av slike fra oppdrettsmiljøene. Påfuglegg kan spises, og smaker omtrent som vanlige høneegg. En påfugl som fostres opp av mennesker fra den klekkes, vil trolig kunne bli like tam som høns kan bli, men slike fugler kan ikke dresseres slik hunder kan - altså er det ikke naturlig å forvente noen slags "lydighet" fra en slik fugl.

Roar Solheim (01.08.2007)


#Sykdom og skader

Påfugl i skorstein

Hei, jeg har over lengre tid vært plaget av en svært støyete påfugl i skorsteinen min. Den romsterer slik der oppe. Det kan virke som om den blir særlig aggressiv når jeg fyrer i peisen. Er dette normalt kjære ornitolog?

L.R.L. (01.08.2007)

Svar:

Hvis du har fått en PÅFUGL i skorsteinen din, så har du enten
1: altfor stor skorstein
eller
2: en altfor liten påfugl
eller
3: en god porsjon spøkefull fantasi!
Fortsatt God Dag!

Roar Solheim (01.08.2007)

««første 48 214 - 48 223 av 50 012 siste»»