Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 543 til 48 552 av totalt 50 351 spørsmål


#Økologi og atferd

Skadet fugl ?

En måke har sittet utenfor hos oss i ett og ett halvt døgn nå. Tror ikke den kan fly, hva skal vi gjøre ? Er i Østfold, hvor kan vi eventuelt ta kontakt for å hjelpe den stakkars fuglen ?

S. (27.07.2007)

Svar:

Det er noen dager siden ditt spørsmål kom, så muligens har måken fløyet av sted? Det er nå så seint på året at måkeungene normalt skal fly, men det kan være en ungfugl fra et omlagt kull som fortsatt mates av foreldrene, og derfor kan leve et stillesittende liv ennå. Hvis fuglen fortsatt er i området er det mulig å ringe Fuglevakta, 901 22 901, som kan sette deg i kontakt med en ornitolog i Østfold.

Morten Ree (08.08.2007)


#Økologi og atferd

Bli kvitt kråker

Hei. Jeg (vi) sliter med en haug kråker rett utenfor soverommet vårt. Nattesøvnen begrenses til det minimale, noe som er ganske frustrerende for en som jobber til alle døgnets tider. Det står noen bjerketrær der og det er litt skog bakenfor. Er det noe vi kan gjøre for å få dem til å trekke til andre steder?

S. (26.07.2007)

Svar:

Kråkene har faste plasser de samles på natten, og hvis dere har trær utenfor soveromsglasset hvor kråkene kommer inn på sin nattekvist, da vil det medføre et visst spetakkel. Forsøk med å skremme kråkene i form av å plassere forskjellige ting i eller ved trærne, klær eller fargebånd, kan virke, men en del skremselseffekter kan også gjøre kråkene mer støyende og mobbende. Kanskje er eneste løsning å hugge ned noen trær, men gjerne prøv ut forskjellige ting først.

Morten Ree (08.08.2007)


#Sykdom og skader

Påkjørt trast

Jeg fant en påkjørt trast i veikanten i dag. Det ser ut som om den har brukket/skadd en vinge og en fot. Jeg har ringt dyrelege men de sier at det ikke er noe å gjøre. Vi har den i et bur med mat og vann. Prøver å få i den så mye vann som mulig. Håper på hjelp!

L.B. (07.08.2007)

Svar:

Det sier seg selv at fuglene er svært avhengig av at vingene fungerer maksimalt. Derfor er det oftest eneste løsning å avlive fuglen. Enkelte dyreklinikker kan foreta operasjoner av vingen, men dette er en kostbar affære og trenger ikke alltid gi 100 % resultat. Det er selvsagt mulig å drive å mate slike fugler i bur, men dette krever mye arbeid og man vil også få problemer med å gi fuglen riktig mat, og er ikke å anbefale.

Morten Ree (08.08.2007)


#Økologi og atferd

Taksvaler

Vi har mange reir oppunder hyttetaket og tror dette er taksvaler. Nå er det vel 8 reir der. Vi ønsker å fjerne redene for å male hytteveggen men ønsker ikke å skade fuglene/ungene. Når trekker fuglene sydover? Kan vi bare fjerne redene nå?

W.B. (06.08.2007)

Svar:

Taksvalene har normalt bare ett kull i hekkesesongen og ungene skal vanligvis ha forlatt reirene nå. Men et andre hekkekull kan forekomme, og da vil det nok være unger i redene også nå. Ungene er i redet i ca. 25 døgn. Hvis dere skal rive ned redene bør dere sjekke om de er tomme først, og kanskje dere må utsette malingen noen dager hvis det er unger der.

Morten Ree (08.08.2007)


#Diverse

Taksvale

Har et eller flere taksvalereder i huset vårt og i dag fant jeg en unge på bakken. Den har såvidt jeg kan bedømme fullt utviklet fjærdrakt, men kan tydeligvis ikke fly. Vil foreldrene fortsatt ta seg av den eller blir den et offer for rovdyr der den ligger?

A. (08.08.2007)

Svar:

En taksvaleunge som har falt ut av rede har egentlig dårlige odds. Det beste ville vært å fått den tilbake i rede. Dere kan også legge den på håndflaten å ta den litt raskt opp og ned for å se om den tar til vingene. Hvis vi her snakker om flere reir som en liten koloni, slik taksvalene normalt hekker, så kan den fort bli oversett av foreldrene.

Morten Ree (08.08.2007)


#Diverse

Fuglekongen

Hva kalles fuglekongen også, på folkemunne?

M. (07.08.2007)

Svar:

Vår minste fugl fuglekonge er også ofte kalt furulus. Danskene bruker det samme navn som oss, mens i Sverige kaller man den for kungsfågel.

Morten Ree (08.08.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjellfugl?

For 14 dager siden var vi inne ved Sutangraatjern ved Møsvatn/Skinnarbu. Der hørte vi to fugler som lød som om de var i nød. De sendte ut "klagerop". Kun et langt klagerop gjentatt med noen sekunders mellomrom. Enten hørte vi et ekko av ropene eller så svarte de hverandre. Da de lettet så vi to store fugler med lang hals og ganske tunge vingeslag. Hva slags fulger tror du vi så?

S.S. (06.08.2007)

Svar:

Det høres ut som om dere kan ha hørt lom, enten storlom eller smålom, mest sannsynlig storlom. De har lange, klagende rop. Men tunge vingeslag kan bringe tankene mer i retning av traner. Tranenes rop er mer trompetstøtende enn klagende, så ikke helt lett å si sikker hva dette kan ha vært. Hvis fuglene lå på vannet og lettet fra vannet, er det lom og ikke trane.

Roar Solheim (07.08.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

http://www.uscg.mil/d14/units/KUKUI/Pictures%202/Palmyra%20-%20Baby%20boobie.jpg

jeg fant bare denne vakre fuglen under et intensivt fuglesøk. Hva slags fugl er dette? og hvor lever den?

C.A. (07.08.2007)

Svar:

Dette er ungen til en av de tropiske suleartene (altså en nær slektning til vår hjemlige havsule). Har ikke bestemmelsesltteratur for hånden, så jeg kan ikke gi eksakt art.

Roar Solheim (07.08.2007)


#Diverse

?

Det er sån innsekt ,ligner på en bille som kommer hver kveld i rommet mitt ,jeg tar sokken min og dreper den og ligger den i søpla .. men det forsetter. hvorfor det? hva er de vil ha ?

S. (02.08.2007)

Svar:

Dette lar seg ikke besvare uten et bilde av insektet slik at en kan finne ut hvilken art det dreier seg om først.

Roar Solheim (04.08.2007)


#Økologi og atferd

Observasjoner fra foreplassen vår

Hei der! Viul med det første takke for en flott tjeneste dere har der, og gjerne stille noen spørsmål.
Vi har et lite tre utenfor vinduet hvor vi har hengt opp meiseboller og lagt ut brødrester og solsikkefrø. Gjennom de siste månedene har vi sett en liten kjøttmeisfamilie ale opp sine små og sett stadig flere spurver komme til. Akkurat i morges var det så mye som 15 spurver i det lille treet vårt, og jeg ble forundret over at det kun så ut til å være hunnpsurver! Jeg har også sett mange spurveunger hoppe rundt sammen med sine foreldre, og de har også alltid hunnens fjærdrakt. Hvor er alle hannungene? Skifter ungene fjærdrakt til hann etterhvert?
Forresten lurer jeg også på hvordan man ser forskjell på hann og hunn hos kjøttmeisen. Vi har lagt merke til at meisenes gulfarge varierer sterkt. Vi har sett to unger vokse opp, og den med sterkest gulfarge på brystet så ut til å være mye mer avhengig av sine foreldre enn den med en blekere farge.

A.T.O.T.Å. (03.08.2007)

Svar:

Hos de fleste spurvefugler har ungene en fjærdrakt som enten er lik hunnens drakt, eller som er mer spraglet og kamuflasjefarget. Hos gråspurvene ligner ungene hunnfuglene. Først når de kommer i første fjærskifte får ungene voksen drakt, med skille mellom hann og hunn. Hos kjøttmeisen har hannfuglen skarpere og klarere farger enn hunnen. Dessuten har den en bredere og rent sort stripe i brystet. Den sorte hetta på hodet er mer sknnende blåsvart enn hos hunnfuglen.

Roar Solheim (04.08.2007)

««første 48 543 - 48 552 av 50 351 siste»»