Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 475 til 48 484 av totalt 50 299 spørsmål


#Økologi og atferd

Hvor drar skjærene?

I begynnelsen av august hvert år forsvinner skjærene noen dager. Har lest dette i en bok om overtro. Stemmer det? hvor drar de, og hvorfor kommer de tilbake "bustete" i nakken?

T. (07.08.2007)

Svar:

"Fanden (eller huldra) har nå sortert ut de fineste som den beholder selv, og har sluppet de styggeste tilbake til naturen igjen. Skjæra ble jo skapt av Fanden, og det på selveste skjærtorsdag, derav navnet. Derfor er de fleste bustete i nakken for tiden"!

Alternativ forklaring er myting. Det skifter mye fjær samtidig slik at enkelte partier kan være fjærløse. Dette vises spesielt godt på hodet og nedover halsen, og de ser ikke pene ut. ”Olsok-skjæra” er omtalt i eldre litteratur. Ungene er blitt såpass voksne at de flakser rundt på egenhånd og henter mat selv, noe som letter presset på foreldrene og gjør det mulig med energikrevende fjærskifte på denne årstida. Ungene er helt uavhengig av foreldra ca 80 dager gamle, omtrent samtidig som stjertfjærene er fullt utvokste.

Skjærene er ikke forsvunnet på denne tida. Ungene er mer mobile og kullene kan (oftest) trekke seg noe unna selve hekkeplassen. Voksenfuglene i myting synes å bruke mindre energi og opptre mer anonymt enn de gjør til andre årstider.

Morten Ree (13.08.2007)


#Diverse

Taravika

Jeg har hørt at det er mange arktiske vadere som raster på Taravika i Rogaland på høsttrekket, hvor ligger Taravika??????

S. (03.08.2007)

Svar:

Taravika ligger på vestsida av Karmøy. NOF Haugaland lokallag har satt opp ei lita observasjonshytte der. Du får informasjon om lokallaget på deres hjemmeside http://fugler.net/nofrog/hll/ eller ved å kontakte leder Oskar Kenneth Bjørnstad på e-post okb@fugler.net.

Morten Ree (13.08.2007)


#Diverse

En fugl som ikke kan fly

Det finnes visstnok en historisk fugl som er utdødd i Norge som ikke kunne fly. Den er visst å finne på Island fremdeles. Hva heter denne fuglen?

A.F. (09.08.2007)

Svar:

Fuglen het for geirfugl, og det siste sikre funn av arten var ett par som ble skutt utenfor Reykjavik på Island i juni 1844. Sannsynligvis ble fire fugler observert i sundet mellom Vardø og Reinøy (Finnmark) i 1848, hvorav en ble skutt. Arten hekket tidligere på Newfoundland, Island, Orkenøyene, Grønland og Færøyene. Skjellettfunn i Norge, Sverige og Danmark viser at fuglen også besøkte disse områdene, i hvert fall på vinteren. I Norge finnes bare ett utstoppet individ, på Zoologisk Museum i Oslo.

Morten Ree (10.08.2007)


#Økologi og atferd

Nøttekråke i Trøndelag

Hei.
Observerte et streifende eksemplar av det som utvilsomt måtte være en nøttekråke her på gården, nå i slutten av juli.
Trøndelag er ikke området dens. Er det vanlig at enkelte opptrer langt utenfor sitt vanlige område?

O.T.H. (09.08.2007)

Svar:

Nøttekråke hekker i Norge spredt rundt Oslofjorden, Sørlandet og opp til Sogn og Fjordane. Den er knyttet til hasselforekomster og er en sky fugl. MEN i enkelte år svikter frøsettingen på sibirfuru i de Sibir og Uralområdet og dette fører til stor utvandring av den sibirske nøttekråka, som er lik "vår" nøttekråke, men har smalere og lengre nebb. Den er dessuten ikke sky og forsiktig som nøttekråka sørpå, og opptrer i store antall i hager og parker hvor det først og fremst er plantet sembrafuru. Etter siste større innvandring til Norge i 1995 så finnes det fortsatt igjen fugler i blant annet områdene rundt Trondheim. Det er også mistanke om at arten hekker i Midt-Norge.

Morten Ree (10.08.2007)


#Økologi og atferd

kråkefugler i flokk

På sensommeren og høsten observer jeg ofte store flokker av kajer og kråker. Jeg lurer på hva årsaken til at de samler seg i flokker er om det ikke er for å trekke sørover. Jeg bor i trøndelag.

K. (06.08.2007)

Svar:

Når hekkesesongen er over vil det bli et innsig av kråker fra mer marginale områder ut mot kysten og byer. Det foregår også en form for trekk fra nordlige områder mot det sørlige Norge. Kråkene og kaiene samles i betydelige antall til felles overnattingsplasser utover ettermiddag og kveld. Se lenger ned på siden på et liknende spørsmål om kråker.

Morten Ree (10.08.2007)


#Økologi og atferd

Kjernebiter

På en annen side fikk jeg henvisning til en epostadresse og denne siden. Har sendt spørsmålet med bilde til epostadressen fuglevennen, men setter det inn her også.

Her kommer bildet av den ene. Vi har to stykk som kommer daglig, første gang vi så de var 2 august. Har snakket med de som bodde her tidligere og de har aldri sett slike fugler før her.

De spiser solsikkefrø på fuglebrettet. Den ene er litt lysere enn den andre. Vi lurer på om dette kan være et par, og om det er Kjernebitere. Ut fra fugleboka så kan det se slik ut.

Kan nevne at vi har masse fugl her bl.a grønnsisikk, spettmeis og flaggspett. Og tillegg alle de vanlige fuglene De som bodde her før har matet fuglene hele året i 30 år, så det er masse fugl som har bosatt seg i buskene rundt huset virker det som. Det er flott å se på. Men veldig rart at de er så aktive et par meter utenfor viduet om sommeren.

F.M. (05.08.2007)

Svar:

Kjernebiter har en svært spennende utvikling og fram til 1959 var det kun to kjente hekkefunn av arten i hele Norge. Tidligere var arten beskrevet som sjelden og kun utbredt i områden rundt Oslofjorden og sjeldne observasjoner på Sørlandet. Siden 1950 har fuglen hatt en positiv vekst i bestanden og de siste 10-15 år hatt en markant bestandsutvikling. Den er nå regelmessig, men spredt hekkefugl i hele Sør- og Østlandsområde opp til og med sørlige deler av Trøndelag. Den er fortsatt sparsom på Vestlandet og meget sjelden fra Nord-Trøndelag og videre nordover. Mildere klima og stor økning i solsikkeforing bidrar sikkert positivt for vinteroverlevelsen og kan være noe av årsaken til framgangen. Men det kan også være en naturlig bestandssvingning, og her må nevnes at arten ble påvist hekkende utenfor Trondheim i 1884!

Morten Ree (10.08.2007)


#Sykdom og skader

Takk for tips angående avliving av fugler

Jeg vil gjerne takke for Tores svar angående avliving av fugler. Jeg fant en måkeunge med brukket vinge på borettslagets volleyballbane. Den var litt medtatt og jeg visste egentlig ikke hva jeg skulle gjøre med den. Politiet sa: "Avliv den selv ved å knekke nakken på den. Vilttjenesten rykker ikke ut til måker likevel." Så der stod jeg da, med 4 barn rundt meg og lurte på hva jeg skulle gjøre. Kjapt internettsøk på google viste meg denne siden med råd om å avlive og hvordan. Selvfølgelig, da jeg hadde hentet hammer og spade og skulle til å slå den, klarte jeg det ikke. Det er rett og slett ekkelt. Jeg snakket med en nabo, og han hadde de samme tankene som meg om det. Sammen er vi dog sterke, og jeg holdt mens han slo. To slag og så var fuglen avlivet.

Egentlig hadde vi ikke noe valg i dag. Det var søndag formiddag, ingen som kunne ta i mot den og ikke noe sted vi kunne slippe den løs for å se om den ble bedre. Området er fullt av katter, og hadde vi sluppet fuglen ville nok det hele blitt mer pinefullt.

Uansett, takk for tips.

A.B. (05.08.2007)

Svar:

Takk for tilbakemelding. Som du sier så er dette vanskelige situasjoner, spesielt når barn er involvert. Men for en fugl så er noe av det verste som kan skje at vingen brekkes, og avliving vil nesen alltid være eneste løsning.

Morten Ree (10.08.2007)


Finner ikke arten

Hei, jeg så en fugl i et ferskvann i går (Majordammen, Skoger utenfor Drammen) som jeg ikke greier å finne ut hva er for noe. Jeg fikk ikke et skikkelig godt syn på den dessverre, men den så ut til å være helt svart, med gult rett halvlangt nebb. Det så for meg ut som nebbet var spisst, men skal ikke utelukke at det kan ha vært likt nebbet til en skarv. På bilder jeg har sett av storskarv og mellomskarv ser fuglene ikke ut til å være svarte nok eller nebbet gult nok i forhold til på fuglen jeg så, men størrelsen kan stemme bra for skarv. Hva tror du jeg har sett?

C.G. (03.08.2007)

Svar:

Mest sannsynlig er dette en storskarv eller mellomskarv. Selv om det i fuglebøker kan være lagt vekt på den grønnaktige metallglansen i fjærdrakten så vil en skarv overveiende virke svart i felt. Men selv om skarven har en gulfarge i nebbroten, så har nebbet en mørk gråfarge. Et annet alternativ kan være sjøorre, som også er svart og har et nebb som har tydelige gule sider, men den arten er jo betydelig mindre enn en skarv.

Morten Ree (10.08.2007)


#Diverse

Kuer

Hvor lenge sover en ku i døgnet?

N.N (05.08.2007)

Svar:

Kua gjør som oss mennesker og de fleste fugler, den sover som oftest om natten. For ei ku betyr det mellom kveldens fjøsstelltid, ca. kl. 18-19, til morgenens melking og stell i 6-7 tiden.

Morten Ree (10.08.2007)


#Økologi og atferd

kråker

hei.
jeg bor i moss og som du vet så er det masse kråker her. siden jeg var liten har jeg blitt fortalt at kråker pleier å ha noe som heter kråke tinget, noe som gjør at di samles i svære trær og lager et skikkelig spettakkel om morgen, ettermiddag og kveld. hører kråker til odins dager også??? er masse jeg lurer på når det gjelder kråker. men begynner med dette.
hilsen tommy

M.T.F. (04.08.2007)

Svar:

Kråkefuglene har alltid vært myteomspunnet og kjent for å være kloke fugler. Kråka er utbredt over hele landet og er standfugl hos oss på de fleste steder. Men på høsten foregår det et trekk fra nordområdene i Russland, Finland, Sverige og Nord-Norge til kysstrøkene og byene i Sør-Norge. Dette gjør at vi får masse kråker i perioden september-april enkelte steder sørpå. Disse har flere overnattingsplasser rundt om hvor kråker fra svært store områder og i betydelige antall samles for natten i store trær. Dette medfører stor aktivitet og høyt lydnivå på ettermiddag/kveld og tidlig om morgenen. Det er dette som er såkalte "kråketing". På dagtid sprer disse individene seg utover store områder på søk etter mat. Hvorfor de samles slik er vanskelig å si, men det har blant annet å gjøre med at de blir mer beskyttet overfor fiender som mår og hubro, som jakter kråker på natten.
Kråke er også kjent som en av Odins fugler, men som andre gudefugler ble den etter hvert sett på som fandens fugl, som ble regnet som trollfugl og varslet død og ulykke. Kråkefoten er også knyttet opp mot hekser og spådom. Kråka varsler også uvær, fra dette kommer det velkjente uttrykke "uværskråke"! For mer kunnskap om kråkefuglene anbefales heftet "Kråkefuglene - en del av naturens mangfold (www.naturogfritid.no)og "Fuglen i folkekulturen" (Landbruksforlaget).

Morten Ree (10.08.2007)

««første 48 475 - 48 484 av 50 299 siste»»