Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 461 til 48 470 av totalt 50 295 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hønsehauk

http://genome-lab.ucdavis.edu/People/Alumni/Topinka/goshawk2.JPG det er et bilde fra internet kan virkeleg hønsehauk lage så små reir i norge ???

S. (14.08.2007)

Svar:

Selv om en hønsehauk hann og en spurvehauk hunn er ganske like, så mener jeg dette er en spurvehauk. Synes både fuglen og reirets oppbygging viser det.

Morten Ree (17.08.2007)


#Økologi og atferd

Svaler i garasjen

Hei
Vi har svaler i garasjen (vi har carport, uten dører). Det er 3 fuglunger og 2 voksne fugler. Det er en stund siden ungene forlot redet, men de oppholder seg fremdeles i garasjen. Redet har de revet ned, så det har vi kastet. Det er ekskrementer over alt, så vi har sluttet å parkere bilen i garasjen, for da må vi vaske den hver dag!! Hvor lenge kan vi rekne med at de blir i garasjen? Finst det noen gode råd om hvordan vi skal få de til å forlate garasjen?

C. (13.08.2007)

Svar:

Låvesvale heter arten som hekker "innomhus". Den var en kjent og kjær fugl rundt de fleste gårdsbruk i landet før i tiden, der den hekket inn på takbjelkene på låven. I dagens Norge så høyet blitt erstattet av silo og rundballer og bonden har låven lukket og i luftehullet står det en vifte. Dermed er låvesvala stengt ute mange steder og søker da nye plasser hvor den kan få tak over hodet, som f.eks. en carport! Låvesvale legger redet på takbjelker ofte på et av de mørkeste stedene i bygningen. Det vil være konsentrert med møkk i et område under redet. Svala ruger et par uker og ungenes reirtid er ca. 3 uker. Men svaleungene vender tilbake til redet i ca. en ukes tid for å overnatte. Hvis redet da er borte vil nok overnattingen skje mer tilfeldig og møkka bli spredt mer utover. Låvesvala kan også starte på et kull nr.2 i juli/august. Hvis svalene er uønsket så er det rett og slett å stenge av bygningen eller at man spikrer på lekter på høykant oppå de flatene på tak-/bærebjelker som fuglen bygger rede. Hvis man fortsatt vil ha svalene så kan man rigge til noe plast/presenning under redet som fanger opp møkk.

Morten Ree (17.08.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Finnes det noe sted på nettet som kan hjelpe meg å artsbestemme fugler jeg har tatt bilde av ?

J. (12.08.2007)

Svar:

Du må gjerne sende bildene til oss, så skal vi ta en titt. E-post adressa er: fuglevennen@miljolare.no

Frode Falkenberg (17.08.2007)


#Økologi og atferd

taksvale og låvesvale

Jeg har som tidligere nevnt at jeg har fostret opp en taksvale. Taksvalen kom alltid flyvende tilbake til meg så jeg ville ikke dra fra den. Jeg dro på ferie til hytta og tok med meg fuglen. Planen var at jeg skulle fore den de dagene jeg var på hytta for så å sette den ut igjen når jeg kom hjem. Han ble mer og mer aktiv og tok selv mat jeg la frem (små melorm)Jeg har foret den opp i 30 dager da den plutselig fant han et åpent vindu. Han fløy ut og siden har jeg ikke sett den. Jeg pratet med noen som sa han måtte være i et område med samme art. jeg har sett mange låvesvaler over huset. Kan han ha blitt med en flokk med låvesvaler selv om han selv er en taksvale? Vil han klare å fange insekter selv? og hvilke rovfugler er svalens fiender?

Etter 30 dager med intens oppfølging blir man glad i disse fuglene og ønsker dem alt godt. Jeg håper han fant sin plass i en flokk. Takk for svar!

K. (11.08.2007)

Svar:

En artig historie dette, og nå som svalen har fløyet ut i den store verden så blir det selvsagt mest spekalusjoner hvordan dette går. For en fugleunge er det selvsagt viktig å få den læring og erfaring som foreldrene har, men det kan selvsagt gå bra likevel. Det er viktig at den traff på artsfrender eller som du skriver, kanskje slo seg sammen med en gruppe med låvesvaler. En enslig svale kan være mer utsatt for spurvehauk, dvergfalk og kanskje tårnfalk enn hvis den kommer sammen med flere. Svalene er jo gode flyvere og ikke enkel å ta for disse rovfuglene. Svalene våre er den fuglearten som trekker lengst bort fra Norge om vinteren, med unntak av rødnebbterne. Både taksvala og låvesvala trekker helt ned til Sør Afrika på vinteren (ca.10000km en vei).

Morten Ree (17.08.2007)


#Sykdom og skader

måseunge med brekt vinge

Fant for 6 uker siden en forlatt liten måseunge, som vi tok med hjem. Han hadde en skadet fot, men det har virket som om foten ikke har plaet han noe-han har spist og drukket godt og lagt på seg bra. Var 40 gr da vi fant han, nå er han 350 gr. En dag var jeg uheldig. Jeg skulle flytte på en stol på kjøkkenet, og der ramlet stolen overende, og over han. Vi fant ut straks at han hadde brukket den ene vingen sin, dessverre. Kan han leve med en brukket vinge og har han det smertefullt? Har han det smertefullt, skal vi selvfølgelig avlive han. Vi er blitt så glad i han også, så vil gjerne gjøre alt vi kan for han. På forhånd takk!

D.G. (10.08.2007)

Svar:

Beklager at svaret kommer seint og jeg får nesten håpe at du har sørget for avliving av måkeungen! Når en fugl har brukket vingen så sier det seg selv at den har dårlige odds. Det er selvsagt mulig å få veterinærer som har spesialisert seg på smådyr og fugler til å operere slike skader, men dette koster mange penger og vil ikke alltid gjøre at fuglen blir 100% frisk. Vi i Norsk Ornitologisk Forening mottar fra tid til annen fugler med brukket vinge og bare unntaksvis blir dette forsøkt operert. Det er synd å si det, men avliving er oftest eneste løsning.

Når det gjelder fugleunger som er såkalt forlatt av foreldrene så skjer normalt ikke det, såfremt foreldrene ikke har omkommet eller blitt skadet. Selv om fugleungene kan se litt pjuskete og ensom ut så vil de nok bli matet av foreldrene, men selvsagt kan det skje at unger kommer på avveie, men det beste er å la naturen styre seg selv. Ved å ta til seg fugleunger så har man et stort ansvar med foring og fuglen vil miste den viktige kontakten med moren for opplæring til flyving og næringssøk. Dermed vil slike sjelden klare seg i naturen når de slippes.

Morten Ree (17.08.2007)


#Diverse

havørn

hvilken ørn er størst av havørn og hithodehavørn ???

S. (10.08.2007)

Svar:

En hvithodehavørn (Bald eagle), som også er kjent som najsonalfuglen i USA, har et vingespenn på 2 (hann)til 2,1 meter (hunn)og veier fra 4,1 (hann)til 5,8 kg (hunn). Vår havørn er litt større og har et vingespenn på hannene fra 2,08-2,33 meter og hunnene fra 2,24-2,65 meter. Hos rovfuglene så er alltid hunnfuglen større enn hannen.

Morten Ree (17.08.2007)


#Diverse

hva slags fugl?

jeg fant en fugl i gangen vår.. Jeg fant den hjemme. Den er ganske stille og ser veldig sliten ut. og nå er den i bur med mat og vann. vi tror det er en nymfeparakitt så vi har lagt ut mat som nymfeparakitter spiser. Men problemet er at vi ikke vet hva slags fugl det er. den er grå farget og har sånn slags piggsveis som går opp fra hodet. den har rød, blå og noen andre farger på tuppene av vingene. kan du hjelpe oss finne ut hva slags fugl det er? Mvh

G.E. (07.08.2007)

Svar:

Dette ser ut til å være en slags parakitt, og er dermed en såkalt burfugl hos oss og den vil ikke klare seg ut i norsk natur. Vi i Fuglevennen og Norsk Ornitologisk Forening er mest opptatt av våre ville fuglebestander. Det finnes egne klubber/foreninger for slike tropiske fugler i Norge. Du kan ta kontakt med disse for tips om hvordan man best tar seg av slike burfugler og for å artsbestemme den riktig. Her er en link du kan bruke:
http://www.norsktropefuglmarked.no/modules.php?name=NTL_Board

Morten Ree (17.08.2007)


Svart Svanen

Hei! jeg og pappa kjenner noen som har en dyrepark. vi fikk et drøss med egg hjem, han i dyreparken har både svart svane, perlehøns, silkehøns,ender, svane og m.m.
vi har ryget dem ut, og en kommer fra et blått urkist egg og er grå og er dobbelt så stor som de andre. kan det være en svane unge?? og vi har en bitteliten som er helt hvit hva kan det være?? de fleste andre er svarte, og den store grå har fått en oransj lapp oppå nebbet med to svarte prikker. kan det være svane? den lille hvite har en liten hale med noen fjer og den er liten og hvit og noen gråe fjer. kan det være påfugl? eggene vi fikk med var det alt mulig i, fra kalkun til påfugl og svane, så vet du hva vi har??
Håper du svarer de er rundt en 4-5-6 til sju dager gamle.

L.H.S. (09.08.2007)

Svar:

Vi i Fuglevennen og Norsk Ornitologisk Forening jobber først og fremst med våre viltlevende fugler. De eggene og fugleungene som du nå har klekket ut fra oppdrettsfugler og kan være krysninger av mye rart. Hvis du har et stort egg så er det naturlig at det kan være et svanegg. Det er jo slik at store fugler legger de største eggene. Det er nok best du hører med folkene du kjenner i dyreparken etter hvert som fugleungene vokser opp, de vet sikkert hvilke fugler du har fått. Det høres jo veldig spennende ut å ha så mange forskjellige fugler!

Morten Ree (17.08.2007)


#Diverse

hva skal jeg gjøre med uglen?

leverte en katt-ugle til dyrelegen etter en front mot front i forgårs.de ringte meg igjen og spurte om jeg hadde mulighet til å hente den igjen da alt var greit med den.den slapp fra det hele med ett lite sjokk.
det var og en ungfugl som ikke kunne fly eller hadde jakt innstinktet klart enndå.
de spurte meg også om jeg kunne ta meg av den da de ikke hadde plass eller riktig miljø til den.
det kunne jeg,men vet ikke så mye om ugler. jeg ble bedt om å lege enn inngjerding til den og følge med om den spiste. altså må jeg gjøre dette selv.
jeg vil heller at fagfolk tar dette annsvaret da de vet litt mer om hvordan ting skal tilrette legges for den.

hvem kan jeg kontakte??

bor i bergen

R. (16.08.2007)

Svar:

Forsøk å kontakte Stein Byrkjeland på Nesttun.

Roar Solheim (16.08.2007)


#Fuglekasser

Åpning på fuglehuset, hvilken retning?

Er det viktig hvilken retning åpningen på fuglehuset vender?

M.H.E. (14.08.2007)

Svar:

Jeg går ut i fra at du med Fuglehus mener fuglekasse (?).
Nei, himmelretningen er ikke så viktig, men det er viktig hvordan hullretningen er i forhold til terrenget. Det vil si at småfuglkasser gjerne kan henge slik at greiner kaster skygge på kassa midt på dagen, slik at fugleungene ikke blir overopphetet i solsteiken. Kasser for ugler bør ha åpent felt for innflyving, men gjerne tette bartrær 10-15 m unna kassa slik at uglene kan stikke seg vekk i skjul. Tårnfalkkasser skal stå 7-8 m oppe i frittstående trær, f. eks. furuer på hogstflater.
Andekasser bør ha mye luft og rom foran kassa, slik at endene lett kan fly inn (de er ikke så gode til å fly langsomt som andre hullrugere).

Roar Solheim (14.08.2007)

««første 48 461 - 48 470 av 50 295 siste»»