Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 145 til 48 154 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Fglearter i Norge
Hvilken art er den mest tallrike
Å.G. (26.08.2007)
Svar:
Løvsanger er norges vanligste fugl. Den hekker fra kystskogen og helt opp til bjørkebeltet i fjellet. Man anslår den norske hekkebestanden til å være et sted mellom 2 og 10 millioner par. Andre vanlige arter er heipiplerka, som er fjellets vanligste fugl, og bokfink som er svært vanlig i lavlandet.
Morten Ree (29.08.2007)
Fra en designstudent...
Hei, jeg jobber for tiden med et prosjekt som omhandler bl.a. for min del å lage en "rovdyrsikker" fuglebolig for småfugler, type meis, ol. Først og fremst lurer jeg på hvilke rovdyr som vanligvis vil prøve å plyndre reder eller vil prøve å ta småfugler?
Nummer to så lurer jeg på hva slags material som foretrekkes? Jeg har lest at metall kan være ugunstig pga. at det kan bli for varmt for eggene... Er tradisonelt tre det som fungerer best?
Til slutt lurer jeg på om jeg kan ta videre kontakt om det er no mer jeg lurer på i forhold til dette?
Jeg så denne siden og tenkte at her kunne det være noen som kunne hjelpe meg.
Vennlig hilsen Idun Sira ved Produkdesign på HiAk
I.S. (28.08.2007)
Svar:
Fugler som hekker i fuglekasser og hull i trær kan bli tatt av snømus og røyskatt. Kvinand, perleugle og kattugle hekker i såpass store hull at måren ofte kan gå inn og spise opp eggene til disse fuglene. Småfugler i hulltrær (meiser, fluesnapper o.l.) kan faktisk bli tatt av flaggspett. Den kan hakke seg inn i reiret og hakke ihjel og spise opp småfuglenes unger. beste beskyttelse er metallplate rundt inngangshullet. Treverk er desidert beste materiale til fuglekasser. I Tyskland har man laget kasser til fugl og til flaggermus av trebetong, men det er både dyrt og tungt.
Roar Solheim (29.08.2007)
Hvorfor bare hunner
Jeg går gjennom Slottsparken hver dag og har observert at det bare er hunner hos endene som er der. Hvor er alle hannene? Etter at ungene kom ut av egget forsvant hannene. Dette lurer jeg på
Finn Krohn
N.N (28.08.2007)
Svar:
Hos de fleste endene er det hunnene som er alene om ruging og ungeoppfostring. Etter endt parring flyr mange hanner til spesielle steder hvor de samles mens de skifter vingefjær (de myter). Da kan de ikke fly, og holder seg gjerne på steder hvor de ikke så lett kan tas av rovdyr eller rovfugler. Unge hanner skifter om sommeren til en drakt som minner om hunnene (denne draktformen kalles hos endene for eklipsedrakt), så på denne tiden kan det se ut som om det bare er hunnender til stede.
Roar Solheim (29.08.2007)
Kvinanda
Hva er bakgunnen for navnet til kvinanda? Hva er det som har gitt anda det spesielle navnet?
N.N (27.08.2007)
Svar:
Navnet kommer sannsynligvis av at kvinandas raske vingeslag lager en kvinende eller plystrende lyd når anda flyr forbi.
Roar Solheim (29.08.2007)
Pinnsvin og melk
Jeg beklager om dette ikke har noe med fugler å gjøre, men jeg vet ikke hvor jeg skal henvende meg. Hvorfor skal man ikke sette ut skåler med melk til pinnsvin? Jeg forstår godt om du ikke vil svare på dette, men det hadde vært kjekt å vite.
M.K. (28.08.2007)
Svar:
Piggsvin har ikke godt av kumelk - de kan visstnok få diare av det. Sett ut vann på skål til dem, eller i beste fall melk som er halvblandet med vann. Kattemat på boks er derimot meget ypperlig piggsvinmat! Lykke til med hagegjestene!
Roar Solheim (29.08.2007)
Hønsehauk
Hei. Har ett stort problem med hønsehauk. Har en flåkk med raseduer som går løst. Men hønsehauken er her og forsyner seg dagli omtrent så det er ikke så mange igjen. Er det noe jeg kan gjøre eller noen jeg kan kontakte???
A. (24.08.2007)
Svar:
Dette er et velkjent problem og vanskelig å gjøre noe med. Det er vel helst de unge hønsehaukene som beveger seg tett innpå hus og forsyner seg av frittgående høns og tamduer. Hønsehauken har få fiender i naturen, men det kunne kanskje ha vært en mulig idè å kjøpe en "plasthubro" (jakt- og sportsbutikker) og satt i et tre like ved duene. Det finnes også et skremsel som heter "hylern" som er en modernisering av det gode gammeldagse skremslet som så ut som et menneske. Se på http://www.ablandbruk.no/ . Ellers kan du kontakte Norsk Rasedueforbund (http://home.online.no/~raseduen/) og høre om de har noen ideer.
Morten Ree (24.08.2007)
Hva slags fugl er dette?
Funnet en fugl vi tror er en kylling, men hva slags?
L.L. (23.08.2007)
Svar:
De fuglene som har mest til felles med "kylling" av våre ville fugler er ungene til storfugl (røy og tiur), orrfugl (orrhøne og orrhane), jerpe og våre to rypearter lirype og fjellrype. De tre førstnevnte holder til i skogsområder, mens rypene er i fjellskogen og fjellet. Vi trenger litt nærmere bekrivelse av hvor "kyllingen" ble funnet, størrelse og hvis mulig et bilde oversendt til fuglevennen@birdlife.no for å gi mer eksakt svar.
Morten Ree (24.08.2007)
Ukjent and.
And observert i elven Lomma i Lommedalen.
Den er hvit med sort-grønne fjær på rygg og stjert.Disse mørke fjærene går ikke helt i ytterkant av vingene/stjerten.
Nebbet er lys gult,smalt og ender i en nedadgående spiss.
Øverst på nebbet er en rød uthevning. Den er også rød rundt øynene. På hodet er det en liten topp (bulk). Den er litt større enn en stokkand. Føttene er gule. Den ble sett med 14 dagers mellomrom og var alene. Kan det kanskje være en liten gåseart?
R.J. (23.08.2007)
Svar:
Din beskrivelse stemmer godt med laksand (hann). Eneste forvekslingsmulighet er siland, men den er i motsetning til laksand noe mindre enn stokkand.
Morten Ree (24.08.2007)
Hva så jeg?
Hei. Jeg fulgte etter en fugl som vakte litt oppsikt i dag. Jeg trodde først det var en liten hauk/falk som var inne på skoleområdet. Etterhvert kom den mot meg og satte seg 4 meter fra meg en liten stund, på bakken. Ganske spebygd fugl, mørk overside, med spraglete/stripete bryst (omtrent som hønsehauk, men med bredere bånd) Størrelse som nøtteskrike.. Stjert som en hauk også den med bånd. Hva kan det være? Hilsen fra Erling Forberg, Ytterøy , Levanger.
E.D.F. (23.08.2007)
Svar:
Hvis den hadde tverrstriper i brystet, var det sannsynligvis en ung spurvehauk. Men hvis brystet var som hos ung hønsehauk, må den ha hatt lengdestriper/dropler. Da er det mulig at du har sett en ung dvergfalk. Begge er sannsynlige arter der du bor.
Roar Solheim (23.08.2007)
Hvitryggspett
Hei! Jeg har hørt at hvitryggspetten er skjelden, men på en tur i nordmarka her om dagen kom jeg over tre stykker på en 1km strekning. Og det virket ikke som om de brydde seg noe om meg. Er de lite redd mennesker? Og er de skjeldene på østlandet?
N.N (23.08.2007)
Svar:
Bortsett fra på Vestlandet så er hvitryggspetten en sjelden fugl hos oss. Den hekker med noen få par i Telemark, Vestfold og Midt-Norge, men har siden 1970-tallet vært fraværende på Østlandet.
Din observasjon er sannsynligvis unge flaggspetter. De har rød panne/hode slik som hvitryggspetten, i motsetning til de voksne individer som har rød nakke (hannen) eller mangler helt rødfarge (hunnen).
Hvis det skulle være hvitryggspett så er det en liten sensasjon, men ville selvsagt vært veldig hyggelig.
Les mer om hvitryggspett og se utbredelseskart på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/.Morten Ree (23.08.2007)