Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 771 til 47 780 av totalt 49 808 spørsmål


#Diverse

kattuglens lyder

Vi har i høst hatt kattuglehannens kjente "sang" fra sen kveld og utover. Blir vekket nå og da (ca kl.03) av en helt annen mer intim pistring/squik, som om noen trykket gjenntatte ganger på en gummiand. Er dette uglas småprating? Hva med hunnen? Har bra oversikt over de andre innbyggerne i hagen.

I.B. (22.10.2007)

Svar:

Dette kan godt være lyder fra hunnen. men begge uglene har ganske pistrende og skrikende lyder når de har nærkontakt. Hvis du hører lydene sammen med de vanlige kattugleropene, så kan du gå ut i fra at det er kattuglene som lager dem.

Roar Solheim (22.10.2007)


#Fugleforing

Når skal man starte vinterforing av småfugl?

Har i sommer fått beskjed fra flere hold om at småfuglene skal fores året rundt,er dette riktig? Virker logisk at de hekker der de har vært vant til å finne mat hele vinteren, men hvis ungene blir flasket opp på "fastfood" lærer de vel ikke å finne mat selv?
Lurer også på om spurv vil bruke forautomater og fuglebrett? Jeg bor midt i Oslo og vil helst ikke legge mat på bakken, pga. rotter osv.Er brødsmuler og havregryn godt nok,eller er det bedre med hel havre og hvor får jeg i såfall fatt i det.

A. (22.10.2007)

Svar:

Hei, fugleforing er noe du gjør for at DU skal få fine opplevelser med fuglene, derfor kan du fore når du vil! Hvis du legger ut mat om sommeren, så spiser de voksne fuglene dette foret selv, mens de får bedre tid til å lete etter riktig mat til ungene sine. Forsøk i Trøndelag med stær viste at stær som fikk tilgang på meiseboller, spiste ivrig på disse, men fant mark og småkryp til ungene. Men fordi de voksne fuglene fant så lettvint mat til seg selv, var de i så god kondisjon etter første kull at de klarte å få fram to ungekull i løpet av sommeren!

Hvis du bor i tettbygd strøk og er engstelig for smågnagere (mus og rotter), skal du fore med meiseboller, fett og delte kokosnøtter. Da må fuglene hakke løs maten der den henger, og bare småbiter faller ned på bakken.

Roar Solheim (22.10.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar rovfugl i Kautokeino

I Kautokeino har vi flere ganger ihøst, senest 26.9, sett en spesiell fugl vi aldri har sett før. Ingen av de fuglekikkerne jeg kjenner vet hva det er. Virker å være rovfugl.
Den ligner en stormåke i profil og størrelse. Klart større enn kråkene, som gikk til angrep på den. Men den har noe kortere vinger enn måkene, men ellers ganske lik. Farge er ensfarget gråspraglet, nærmest sølvgrå. Flyr og seiler over området som en rovfugl med rolige vingeslag. Vi trodde først det va fiskeørn, men når vi så den nært, var vi ganske sikker på at det ikke er det. Fiskeørn er brun og hvit, men størrelsen stemmer. Den ligner litt på joene i profil, men ikke størrelse og farge.
Hva kan det ha vært?

E.K. (07.10.2007)

Svar:

Ikke helt lett å avgjøre ut i fra beskrivelsen, men det kan tenkes at det er en av kjerrhaukene. Det er myrhauken som er vanligst i Norge, men slektningene steppehauk og enghauk kommer av og til på besøk under trekktiden.

Roar Solheim (18.10.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva er det med disse små gjørmete søledammene som tiltrekker ender og andre fugler? Hva er det de så iherdig leter etter når de siler sølevannet gjennom nebbet... og hvorfor?

I.J. (18.10.2007)

Svar:

Ender elsker små, grunne vanndammer hovedsakelig av EN bestemt grunn - det er IKKE fisk der!!! Fisk konkurrerer nemlig med ender og våtmarksfugl om vanninsektene. Der det ikke er fisk, finner endene masse smådyr de kan spise. Gressender som stokkand og krikkand siler også ut små vannplanter som blomstrer opp i små, grunne, næringsrike vann og dammer.

Roar Solheim (18.10.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lappugle

Hvilke plasser finnes det lappugle i Norge, og hvilke plasser i Sverige finnes det lappugle?

S. (18.10.2007)

Svar:

I Sverige hekker det oftest lappugle i nord, rundt Bottenvika og SV-over i Sverige. Enkelte år hekker de så langt syd som øst for Finnskogen, på høyde med Mora. Noen har også hekket i Trysil, og i april i år ble lappugle sett øst for Elverum, og i Flisdalen SØ for Elverum. Lappugler hekker år om annet i Pasvik, og de dukker nå og da opp på de mest uventede steder. I Februar 2004 holdt en lappugle seg i Randesund ved Kristiansand i en måned!

Roar Solheim (18.10.2007)


#Diverse

Grumpen?!?!

Hvor er grumpen på en fugl??

M. (18.10.2007)

Svar:

Her tror jeg du mener "gumpen", som er overgangen mellom kropp og stjert hos fuglene. Overgump, mellom rygg og stjert og undergump, mellom buk og stjert. Disse stedene har ofte en egen fargenyans og uttrykkene brukes ofte i beskrivelsen av fuglens fjærdrakt.

Morten Ree (18.10.2007)


#Økologi og atferd

Svartbak spiste levende andunge !

Var vitne til at en stor svartbak spiste en levende andunge da vi var i en park i København for noen år siden. Ble ganske overrasket for å si det mildt. Andemoren(med 4 andunger)klarte ikke å beskytte den ene ungen sin og måtte gi opp. Har dere hørt om lignende episoder ?

J.O. (18.10.2007)

Svar:

"Naturen er hard med sine egne", sies det, og dette er et eksempel på at den "enes død er den annens brød". Det du beskriver her er helt vanlig og ender er en utsatt gruppe for predasjon, derfor får de også mange barn. Her kan nevnes at f.eks. ærfugl ofte hekker i tilknytning til stormåkekolonier. Dette gjøres for at de opplever beskyttelsen fra kolonien mot f.eks. rev, mink, havørn m.fl. gir større produksjon totalt sett, selv om en og annen unge går tapt overfor måkene.

Svartbak kan være ganske "glupske". Har sett svartbak på Shetland som slukte en hel kaninunge, men den tok livet av den først.

Morten Ree (18.10.2007)


#Diverse

hester rømmer

hei jeg er en desperat dyrevenn
hestene våre bryter seg bestandig ut av gjærdet når jeg er på skolen.vi bor atmed e6 så jeg vill ikke at de ska bli påkjørt.har du noen ide på hva vi kan gjøre for att de ikke skal dra ut av gjærdet.jeg blir takknemlig hvis du svarer for det gjore du ikke på det forige,jeg forstår om du har mange spørsmål altså.men jeg har ett spørsmål til,kommer vi menesker fra amene eller er det bare folk som tuller når de sier det????

C. (14.10.2007)

Svar:

Et spørsmål litt utenom det vanlige for en ornitolog. Vil anbefale deg å gå inn på denne linken; http://hest.no/ , der kan man skaffe seg kunnskaper om hester og hestehold og delta i diskusjonsgrupper.
Om menneske stammer fra apene er en eviglang diskusjon, men de fleste mener vi gjør det og det er sjimpansene som står oss absolutt nærmest i gener.

Les mer her: http://www.nysgjerrigper.no/Artikler/1050332037.57

http://www.bt.no/dyr/article78380.ece

Morten Ree (18.10.2007)


#Diverse

Hvorfor

hvorfor har gråmåkene en rød flekk under nebbet

H. (17.10.2007)

Svar:

Den røde flekken på undernebbet hos gråmåken blir ofte pekket på av gråmåkeungene. Denne nebbpekkingen, gjør at voksenfuglene gulper opp mat til ungene. Det er trolig i sammenheng med dette at den røde flekken har blitt utviklet. Den voksne hunnen kan i forbindelse med parbindingen også få hannen til å gulpe opp mat ved nebbpekking.

Tore Reinsborg (18.10.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle i Tana

Som tidligere nevnt, dukker det opp mye rart i det ekstreme mus og lemenår i Tana. Så et uglepar i maskejohka i sommer. Virket som de hadde reir i området (tett, gammel løvskog), for de vr stasjonære og freste når jeg kom fornært. Mindre enn jordugle, ca haukuglestørrelse, MEn slankere og mindre hode, mørkere, ensfarget gråbrunspraglet. Korte, brede vinger som en hauk. For stor til å være perleugle(?). Hva kan det ha vært? Eller kan det vært unge av f.eks haukugle?

E.K. (07.10.2007)

Svar:

Dette tyder på å være en haukuglefamilie. Spesielt den litt aggressive adferden du nevner er typisk, den har ikke perleugla.

Morten Ree (18.10.2007)

««første 47 771 - 47 780 av 49 808 siste»»