Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 759 til 47 768 av totalt 49 937 spørsmål «forrige neste»
dompapp
Hva liker dompappen å spise i naturen og på fuglebrettet?
L.B. (01.12.2007)
Svar:
Dompapen lever av bær, frø og knopper, men tar også en del insekter på sommeren. På vinteren kommer den ofte inn til foringsplasser og er veldig glad i solsikkefrø.
Morten Ree (03.12.2007)
trekkfugl
hvordan vet trekkfuglen når den skal dra
T.K. (26.11.2007)
Svar:
Når fuglene begynner å få problemer med å finne mat og når været begynner å bli kaldere så starter de trekket til varmere strøk i sørlige land. For eksempel vil de fuglene som lever utelukkende av insekter begynne trekket når det blir kaldere vær og mindre insekter, det vil si i månedsskifte august/september. Andre arter kan bli her utover høsten, for eksempelt kan trostene bli her til over jul hvis det er mye bær i skogen. De reiser heller ikke så lang vei når de skal trekke, ofte bare til Storbritannia, mens våre insektetende fugler drar helt til Afrika. Våre trekkfugler er primært i Norge for å hekke, og når de har fått sine unger på vingene så vil de etter hvert begynne å samle seg for å trekke ned til sine vinteroppholdsplasser i varmere strøk.
Morten Ree (03.12.2007)
Eggcelle hos fugler
Hei.... På skolen har vi nå om svangerskap og jeg har et spørsmål angående dette.
Hvor vokser den befruktede eggcellen hos fugler?
M.W. (28.11.2007)
Svar:
Søk på eller "egget" i søkefeltet så får du opp masse svar fra tidligere stilte spørsmål om emnet!
Morten Ree (03.12.2007)
Hauk
Hvilken hauk er dette?
Den er fri som fuglen igjen.
MVH
Karstein
K.L. (02.12.2007)
Svar:
Dette er en spurvehauk, en voksen hannfugl. Den har fått voksen drakt, det vil si at den er født for mer enn ett år siden. Unge hanner født i sommer er brune. Den gamle hannen har blågrå rygg, hode og vinger, og orangebrun farge på bryst, hals, kinn og strupe.
Roar Solheim (02.12.2007)
Hva er dette?
Denne dukket plutselig opp idag. Er usikker på hva det er. Ikke så lett å få tatt ett godt bilde, siden den er veldig var. Håper det er mulig å se...
H.A. (02.12.2007)
Svar:
Dette er en nøtteskrike, en ikke uvanlig gjest på forplasser nær skog.
Roar Solheim (02.12.2007)
Ukjent fugl
Denne fuglen så jeg på fuglebrettet for noen dager siden.Jeg kan ikke se hvilken fugl det er.Desverre ble bildet litt uklart,men jeg håper det lar seg gjøre å identifisere den.Den er på størrelse med en Kjøttmeis.Det er ikke Granmeis,Løvmeis eller Svartmeis.Den mangler det svarte på halsen.Kun en svart "kalott" på hodet.Den var der bare den ene gangen.
M. (01.12.2007)
Svar:
Du har hatt besøk av en munk hann. Dette er en sanger som spiser insekter om sommeren, men bær utover høsten. Noen få prøver seg på overvintring i Norge, og de er da avhengige av støtteforing fra forplasser. Når det blir snø og kulde, har de liten sjanse til å klare seg uten slik fortilgang.
Roar Solheim (01.12.2007)
Småfugl og havregryn
Hei !
Jeg har hørt at man ikke skal gi småfuglene lettkokte havregryn, fordi de sveller i magen i kontakt med væske og kan medføre den visse død. Gjelder dette også "langkokte" havregryn ? Har fått en oppskrift på en blanding av smeltet margarin og havregryn som visstnok skal være populær hos småfuglene, er det trygt å gi dem dette ?
Med vennlig hilsen Gjertrud
G.L. (01.12.2007)
Svar:
Dette er et spørsmål som stadig dukker opp, men dte finnes ennå ingen beviser for at fugler dør etter å ha spist havregryn - samme hva slags typer det er. Sannsynligvis blir slike frø fordøyet såpass raskt at de ikke skaper noen problemer for fuglene. Fugler som spiser frø hakker dem enten i stykker med nebbet (meiser), eller knuser dem i kråsen ved hjelp av små steiner/grusbiter som de svelger. Derfor er neppe havregryn problematiske for småfugler.
Roar Solheim (01.12.2007)
Hva spiser sommerfugler
Hei jeg er en jente på 10 år og elsker insekter jeg lurer på om sommerfugler spiser noe mer en nekter og plantesaft?
M.H. (21.11.2007)
Svar:
De fleste sommerfugler, både dagsommerfugler og nattfly, spiser kun nektar fra blomster. Noen sommerfugler lever så kort som voksne at de ikke spiser, men de som lever en stund går på sukkerholdig for. Noen få kan forsøke å stjele honning i bikuber, med fare for eget liv. En del dagsommerfugler suger salter fra bakken, fra urin, ekskrementer og kan til og med lande på svette mennesker for å suge i seg salt svette! Disse artene kan lokkes med illeluktende stoffer som f. eks. sterke oster. Sevje fra sår på løvtrær, som f. eks. bjørk, er ettertraktet blant noen sommerfugler, det samme gjelder råtnende epler, plommer og lignende. En god metode til å lokke sommerfugler er å blande honning, øl, bananer og kanskje annen frukt i et syltetøyglass med lokk og la det stå og gjære i ukesvis. Klin dette på trestammer, og nattsommerfuglene kan komme i mengder for å spise. Også bomullstråd dyppet i rødvin skal være effektivt å henge ut til sommerfuglene!
Roar Solheim (29.11.2007)
Katter
Hvor mange katter finnes det i Norge?
M.P.H. (29.11.2007)
Svar:
Tja, den som visste det.....?
Umulig å svare på, så lenge det finnes et stort antall halvforvillede katter som ingen tar ansvar for, og så lenge det ikke er krav om å registrere de kjæledyrene en har i huset.Roar Solheim (29.11.2007)
finkeart
er det Geospiza parvula eller Certhindea olivacea som er best tilpasset til å spise frø?
I. (22.11.2007)
Svar:
Et overraskende spørsmål fra en ung fugleinteressert. Man skulle tro at vår hjemlige fauna var vel så spennende som disse sjeldne og fjerntlevende arter!
Småtrespurv -Camarhynchus (geospiza) parvulus- og kantorspurv (Certhindea olivacea) er to arter som lever i øygruppen Galapagos. Småtrespurv har et kraftig nebb slik som vi forbinder med finkene, mens sistnevnte har et langt og slankt nebb, og ligner mer på en sanger enn en fink, herav det engelske navnet, Warbler finch også hentyder. Ut fra dette så vil jeg si at småtrespurven er best tilpasset frøspising.Morten Ree (28.11.2007)