Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 822 til 47 831 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
hvor?
hvor vokser den befruktede eggcellen?
P. (04.12.2007)
Svar:
Fugl (og krypdyr) parrer seg lik pattedyr, slik at hannen overfører sedceller til hunnen. Der beveger sedcellene seg oppover hunnens eggleder, og de befrukter eggcellen før eggeskallet blir dannet. Eggeplommen beveger seg så nedover egglederen, blir tilført eggehvite, og til slutt dannes skallet ytterst før egget verpes av hunnfuglen. Det ligger flere egg i forskjellige utviklingstrinn klare i eggstokken for å bli overført til egglederen, men hunnfuglen har bare ett fullt utviklet egg i kroppen av gangen.
Morten Ree (05.12.2007)
Spørsmål:
hvilke fugler lever i flokk om vinteren?
N.N (03.12.2007)
Svar:
Svært mange av våre overvintrende fugler lever i større eller mindre flokker om vinteren. Gråsisik, grønnsisik og sidensvans kan opptre i flokker på over 1000 individer. Gulspurv, dompap, grønnfink og korsnebb kan også være i flokker på flere titalls fugler. Flere arter meiser kan slå seg sammen og drive leting etter mat, ofte er det også noen trekrypere med i flokken. Våre to rypearter danner også store flokker som kan telle flere hundre fugler. Det samme gjelder ender og stormåker som kan være i flokker på flere hundre.
Våre skogshøns, storfugl, orrfugl og jerpe danner ofte mindre grupper på 5-10 fugler i vintersesongen, det er helst hannene som søker sammen. Skjærene holder sammen i familiegruppe til et stykke utpå nyåret.
Ugler, rovfugl, hakkespetter er ensom, eller parvis, gjennom vinteren.Morten Ree (04.12.2007)
Bøylepingviner
Hei! Kan du fortelle meg litt om adferden og utseende til bøylepingvinen?
N.N (03.12.2007)
Svar:
Bøylepingvinen lever i områdene i Antarktis (Sydpolen) og hekker rundt om den 65 sørlige breddegrad. Den er verdens raskeste pingvin og svømmer under vann i en hastighet på opp mot 36 km i timen. De veier mellom 5-6 kg og har en høyde når de "sitter" på 51-71 cm. De har de tradisjonelle pingvinfargene med hvit front og svart rygg og hode. På hode har de hvit markering over øynene som ofte kan være sammenhengende over hode. De har ekstra lang stjert til pingviner å være. De bygger et rede av runde steiner foret med litt gress/mose, hvor de legger sine to egg. Bøylepingvinen kan være under vann i opp til syv minutter og dykker i område 40 -210 meters dypde. Det finnes i overkant av 300 000 par av arten
Morten Ree (03.12.2007)
duer?
har fått besøk av ca 30 fugler (må være en due type)her på gården hos meg. de har vært her i 3 dager og er forholdsvis tamme. det er ikke ring- eller skogsdue.ser heller ikke noe ring på beina.vet at det er dårlig beskrivelse, men de er mørke på hodet,litt mere grå på kroppen, har mørke striper på vingene.mvh knut
K.L. (22.11.2007)
Svar:
I Norge hekker tre arter med duer, det er ringdue som er svært vanlig, mens tyrkerdue og skogdue er sjeldne hekkefugler. Alle er meget sky fugler. I tillegg har vi byduene som er i store antall i byer og andre tettbebygde strøk. Duene du har fått besøk av må være en utbryterflokk av byduer, både fargene du beskriver og den relativt tamme atferde tilsier dette.
Morten Ree (03.12.2007)
Fugler og oksygen
Hvordan skaffer fuglene seg nok oksygen til celleåndingen?
J.S. (29.11.2007)
Svar:
Fugler har 9 par luftsekker i tillegg til luftrør og lunger. Disse luftsekkene er festet både i den fremre og den bakre enden av fuglen. Lungene hos en fugl består ikke av lungeblærer (alveoler). De har lange rør som luften går rett gjennom. Dermed får de frisk luft i lungene hele tiden, istedet for at gammel luft blir igjen i lungene slik det gjør hos mennesket. Særlig i stor høyde kommer denne mekanismen til sin rett, da det gjelder å oppta tilstrekkelig oksygen fra lufta når de flyr. I strupehodet hvor luftrøret deler seg i to bronkier finner vi stemmeapparatet deres, kalt syrinx (fuglene mangler stemmebånd).
Åndedrettet består således av fire faser:
Når fuglen puster inn første gang, går luften til de bakre luftsekkene.
Når fuglen puster ut, går luften videre til lungene.
Når fuglen puster inn igjen, går luften videre til de fremre luftsekkene, mens ny luft kommer inn i de bakre luftsekkene.
Når fuglen puster ut, går luften fra de fremre luftsekkene ut via luftrøret, mens luften fra de bakre luftsekkene går inn i lungene.Morten Ree (03.12.2007)
dompapp
Hva liker dompappen å spise i naturen og på fuglebrettet?
L.B. (01.12.2007)
Svar:
Dompapen lever av bær, frø og knopper, men tar også en del insekter på sommeren. På vinteren kommer den ofte inn til foringsplasser og er veldig glad i solsikkefrø.
Morten Ree (03.12.2007)
trekkfugl
hvordan vet trekkfuglen når den skal dra
T.K. (26.11.2007)
Svar:
Når fuglene begynner å få problemer med å finne mat og når været begynner å bli kaldere så starter de trekket til varmere strøk i sørlige land. For eksempel vil de fuglene som lever utelukkende av insekter begynne trekket når det blir kaldere vær og mindre insekter, det vil si i månedsskifte august/september. Andre arter kan bli her utover høsten, for eksempelt kan trostene bli her til over jul hvis det er mye bær i skogen. De reiser heller ikke så lang vei når de skal trekke, ofte bare til Storbritannia, mens våre insektetende fugler drar helt til Afrika. Våre trekkfugler er primært i Norge for å hekke, og når de har fått sine unger på vingene så vil de etter hvert begynne å samle seg for å trekke ned til sine vinteroppholdsplasser i varmere strøk.
Morten Ree (03.12.2007)
Eggcelle hos fugler
Hei.... På skolen har vi nå om svangerskap og jeg har et spørsmål angående dette.
Hvor vokser den befruktede eggcellen hos fugler?
M.W. (28.11.2007)
Svar:
Søk på eller "egget" i søkefeltet så får du opp masse svar fra tidligere stilte spørsmål om emnet!
Morten Ree (03.12.2007)
Hauk
Hvilken hauk er dette?
Den er fri som fuglen igjen.
MVH
Karstein
K.L. (02.12.2007)
Svar:
Dette er en spurvehauk, en voksen hannfugl. Den har fått voksen drakt, det vil si at den er født for mer enn ett år siden. Unge hanner født i sommer er brune. Den gamle hannen har blågrå rygg, hode og vinger, og orangebrun farge på bryst, hals, kinn og strupe.
Roar Solheim (02.12.2007)
Hva er dette?
Denne dukket plutselig opp idag. Er usikker på hva det er. Ikke så lett å få tatt ett godt bilde, siden den er veldig var. Håper det er mulig å se...
H.A. (02.12.2007)
Svar:
Dette er en nøtteskrike, en ikke uvanlig gjest på forplasser nær skog.
Roar Solheim (02.12.2007)