Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 669 til 47 678 av totalt 49 862 spørsmål


#Økologi og atferd

smålom

hvilket innsjøtyper trives
smålom

N.N (06.12.2007)

Svar:

Smålommen hekker ved fiskefattige ferskvann, og henter mat til sine barn andre steder (enten fersk- eller saltvann).

Frode Falkenberg (07.12.2007)


#Trekkfugler

Lerke

Er en lerke en trekkfugl eller en standfugl??

N.N (06.12.2007)

Svar:

Lerka, eller mer presist sanglerka, er en trekkfugl som overvintrer på store deler av det europeiske kontinent. Den er en av de aller først trekkfuglene som kommer tilbake til Norge, noen ganger allerede i slutten av februar. Du kan finne mer informasjon om sanglerka her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=153 og her: http://www.miljolare.no/prosjekter/sanglerke/

Frode Falkenberg (07.12.2007)


#Fuglekasser

Skogsdue

Har hat både skogsdue og tyrkerdue på garn i sommer har sitti på taka. Tenkte jeg skule henge opp noen kasser til skogsdua. kan jeg eventuelt henge dom på baksiden av bua, baksiden peker ner mot skogen ca 30 m ner til skogkanten. Eller hvor bude jeg henge dom opp? høyt?

A.E. (05.12.2007)

Svar:

Tyrkerdua hekker ikke i kasser, men det gjør derimot skogdua. Den kan hekke i kasser både i ren løvskog eller barskog, bare det er dyrket mark i nærheten så den kan søke næring. Kassen må henges ganske høyt (min.5m) opp i et tre, gjerne på et høydedrag. Det bør være ca. 200 m mellom kassene. Det er en fordel å henge opp flere kasser da skogdua er meget sosial og foretrekker å hekke flere par innenfor et begrenset område. Vanligvis bruker skogdua gamle svartspetthull, evt. andre hulrom, når den skal hekke. Kassens mål bør være slik: Høyde 42 cm, bredde 18 cm, tak 35 cm, diameter på innflygingshull, 8,5 cm.
Les mer om skogdua her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=166

Morten Ree (06.12.2007)


#Diverse

Hvordan vokser den?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har en oppgave i naturfagen som omhandler den befruktede eggcellen til fugler. jeg lurte da på, rett etter befruktningen, kommer da egget ut(med en gang)? Eller er den befruktede eggcellen inni høna en stund først? Håper på svar :-)

B. (05.12.2007)

Svar:

Fugl (og krypdyr) parrer seg lik pattedyr, slik at hannen overfører sedceller til hunnen. Der beveger sedcellene seg oppover hunnens eggleder, og de befrukter eggcellen før eggeskallet blir dannet. Eggeplommen beveger seg så nedover egglederen, blir tilført eggehvite, og til slutt dannes skallet ytterst før egget verpes av hunnfuglen. Det ligger flere egg i forskjellige utviklingstrinn klare i eggstokken for å bli overført til egglederen, men hunnfuglen har bare ett fullt utviklet egg i kroppen av gangen.

Morten Ree (06.12.2007)


#Diverse

Blåstrupen

Hva spiser Blåstrupen?

K.P.F. (05.12.2007)

Svar:

Blåstrupen lever av insekter. På høsten spiser den også en del bær.

Les mer om blåstrupen her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=7

Morten Ree (05.12.2007)


#Diverse

Rødt nebb, hvit krage, brun med li

Vi har sett en fugl i Ryfylke i Rogaland som vi ikke klarer å finne ut hva er. Den ble observert til sjøs og var større enn en stokkand. Den hadde røde vadeben, rødt kraftig nebb, oransje og rødt hode. Fuglen var brun, lang og stor. Vi er veldig takkenmige for svar.

Med vennlig hilsen Frede Frihagen og Leif Middelthon

F.F.8.Å.O.L.M.7.Å. (02.11.2007)

Svar:

Dette er sannsynligvis en laksand hunn.

Morten Ree (05.12.2007)


#Diverse

Ukjent fugl

Har i høst hatt gjentatte besøk i Porsgrunn av en sort fugl på størelse med en svarttrost, den har gult nebb, men den har kort stjert med noen hvite fjær. Den er også sett i Bø i Telemark. Har aldri sett disse hvite fjærene før!?

B.F. (26.11.2007)

Svar:

Egentlig er det kun to muligheter når det gjelder sortfargede fugler på høsten i Norge, enten stær eller svarttrost. Begge disse artene vil ofte ha enkelte innslag av albinisme i fjærdrakten, noe som kan forklare de lyse stjertfjærene. Begge disse artene har gult nebb på sommeren, men dette vil være mørkt utover høst og vinter. Stæren er også ganske utpreget lysflekket i vinterhalvåret. Jeg tror fuglen du har sett må ha vært en svarttrost hann, som hadde et visst innslag av hvite fjær.

Morten Ree (05.12.2007)


#Fugleforing

Spørsmål:

Hei! Jeg bor i et rekkehusområde, og har en bitteliten hage. I en syrinbusk like utenfor stuevinduet har jeg hengt opp fuglemat. Ser jo at det blir en del søling med frø. Er det forsvarlig å fortsette med dette? Jeg tenker på om dette vil trekke til seg mus og rotter - må jo også tenke på naboene, vi som bor så tett.
Trist hvis vi må slutte, det er så hyggelig og veldig lærerikt for både barn og voksne.

T.S. (05.12.2007)

Svar:

Hvis det i utgangspunktet finnes mus og evt. brunrotter i området der du bor, så vil de nok forsøke å lete etter nedfalne frø og fuglemat. Men det betyr ikke at fugleforing i seg selv fører til større forekomster av disse dyrene. En mulighet til å redusere mengden av mat som faller på bakken, er å fore med halve kokosnøtter, meiseboller i metallnetting (slik at ikke skjærene kan hakke løs store biter), eller nyretalg i metallnett. Da må meisene stort sett hakke løs biter av maten der den henger oppe i trærne, uten at store deler av maten faller ned på bakken.

Roar Solheim (05.12.2007)


#Fugleforing

Linerle som overvintrer

Hva kan en gi som fór til ei linerle som forsøker å overvintre? Jeg bor i Lier kommune og her kan det være mye snø om vinteren,og jeg har altså observert linerla ved foringsplasser nå i begynnelsen av desember. Finnes det fremdeles mulighet for at den kan komme til å fly sørover så seint på året?

B.H.E. (05.12.2007)

Svar:

Det er svært uvanlig at linerler forsøker å overvintre, og enda vanskeligere er det for dem å klare seg dersom det kommer snø og kulde. Linerla er en insektspiser, og den har i tillegg tynt, spinkelt nebb. Den er nok derfor avhengig av små brød/kakesmuler strødd på bakken, samt oppsmuldret fett/talg hvor den kan hakke i seg små smuler. Fettet må strøs på bakken, da jeg tror linerla ikke vil klare å tilkjempe seg en plass på et forbrett blant meiser og finkefugler (de er altfor agressive). Selv rødstrupa har problemer med å komme til på forbrettet, og foretrekker ofte å plukke små matbiter fra bakken.

Roar Solheim (05.12.2007)


#Fuglekasser

Skogsdue og lyrkerdue kasser

Osen er det med skogsdue og tyrkerdue er det noen av dom som kan ha reir i fuglekasser? og hvor burde jeg eventuelt plasere kassene til dem? og størelse på kassa?

A. (04.12.2007)

Svar:

Skogdua hekker i hulrom og hule trær (svartspetthull) og sprekker i berg, men kan også ta i bruk fuglekasser. Skogdua er veldig sjelden og finnes kun i skogstrakter på Østlandet.
Den vil ha kasser med høyde 42 cm, bredde 18 cm, taket skal være 35 cm og innflygingshullet 8,5 cm i diameter. Dette er de samme kassemål som brukes for perleugle.

Tyrkerdua holder til nær folk i byer og tettsteder, den hekker i tette bartrær og bygger rede av kvister.

Morten Ree (05.12.2007)

««første 47 669 - 47 678 av 49 862 siste»»