Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 818 til 47 827 av totalt 50 018 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kanarispurv

Forleden dag satt en flokk med spurver i juleneket. I flokken skilte en seg ut med knall gult hode, lik en kanarifugl, mens resten av kroppen var som de andre spurvene. Min mann og jeg trodde ikke fugler av forskjellige arter parret seg, men her så det ut som om det hadde skjedd. Hva har vi sett?
M.v.h. Liv Johnsen

N.N (16.12.2007)

Svar:

Dere har høyst sannsynlig sett en gulspurv hann. Det kan hende at de andre fuglene dere trodde var "spurver", var gulspurv hunner. Men en gulspurv kan også gjerne sitte i et nek sammen med en flokk gråspurver.

Roar Solheim (16.12.2007)


#Diverse

Dumpapp

hvorfor har dumpappen fått sitt navn? er det forde den er dom?

A. (14.12.2007)

Svar:

Navnet har ingen ting med dumhet å gjøre, men refererer til rødkledte prester (sannsynligvis katolske), en pap (pater) tilhørende en dom (som i ordet domkirke).

Roar Solheim (15.12.2007)


#Ringmerker

Ringmerket rovfugl

Min man og jeg fant en fugl som kan se ut som en hønsehauk, men litt liten. Den satt i gården vår, muligens flydd i veggen etter småfugler. Vi har satt den i et bur over natten, i håp om at den er friskmeldt i morgen.
Det jeg lurte på var om det er i noens interesse å få greie på ringnr. denne fuglen har og hvor jeg da skal henvende meg.
Mvh. Laila

N.N (14.12.2007)

Svar:

Alle som finner ringmerkede fugler bør lese av stedsnavn, bokstavkode og tall (ringnummer) på ringen, og skrive og sende disse opplysningene til
Ringmerkingssentralen, Stavanger Museum
Muségt. 16, 4010 Stavanger
Telefonnummer er: 51 84 27 00
eller du kan bruke E-post: post@stavanger.museum.no

Du har sannsynligvis funnet en spurvehauk. De er svært utsatt fr å fly mot glassruter.

Roar Solheim (15.12.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hei
jeg lurte på hvilken fugl hekker seinest i året ?...

N.N (08.12.2007)

Svar:

Hav- og stormsvale er de hekkefuglene som hekker seinest på året i Norge. De kan ligge på egg så seint som i oktober, og ha reirunger i november/desember. Bilder av de to artene finner du på: http://cyberbirding.no/photo/h_pelagicus_01.php og http://cyberbirding.no/photo/o_leucorhoa_01.php.

Frode Falkenberg (14.12.2007)


#Økologi og atferd

villand

når en villand blir skadet, svømmer den da ned til bunnen og biter seg fast for å dø? hvis ja, hvorfor gjør den det? er selvmord vanlig blant fugler?

D. (11.12.2007)

Svar:

Det er nok bare i Ibsens bøker at villender oppfører seg på denne måten. Normalt vil en døende fugl gjemme seg i vegetasjon eller liknende for den drar hinsides. Selvmord eksisterer ikke blant fugler.

Frode Falkenberg (14.12.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny fugl på meisebollene

Så noe rødt, og trodde først det var dompapp som hakket på meisebollene. Fuglen var imidlertid mye større, på størrelse med en liten skjære, og var nydelig, symmetrisk, hvit og svartmønstret på oversiden. Den dompapprøde fargen, var på undersiden av fuglen, ikke på brystet, men helt nederst på magen og under stjerten. Hva kan det ha vært? Så på den i kikkert, men tok dessverre ikke bilde!

N.N (12.12.2007)

Svar:

Du har nok hatt besøk av en flaggspett, eller kanskje en hvitryggspett hvis du bor på Vestlandet.
Flaggspetten har sterk rødfarge fra føttene og bakover undergumpen, ellers er den svart og hvit, hannen har rød flekk i nakken.
Hvitryggspetten har svakere rødfarge og er nærmest rosa i undergumpen. Ellers er den svart og hvit, i tillegg er hannen rød fra panna og bakover hode.

Les mer om disse to artene her:

Flaggspett: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=38

Hvitryggspett: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=81&vis=

Morten Ree (14.12.2007)


#Diverse

Fugl fra spania

Hei lurer på om Spania har en nasjonalfugl? Viss ikke, har dere noen navn på noen fugler som kunnet har vært spansk nasjonalfugl. Treng det i undervisningssammenheng her.

O.L. (13.12.2007)

Svar:

Hei, jeg tok kontakt med Arguitxu de la Riva Caballero på Universitetet i Bergen. Hun er fra Spania, og kunne fortelle følgende:

Spania har ingen offisiell nasjonalfugl, men det finnes noen gode alternativer: Regionen Castilla er veldig stolt av å ha gåsegribb hos seg. Arten finnes på store deler av den Iberiske halvøya og litt i Frankirke, men det er bare små samfunn igjen av dem i denne delen utbredelsesområdet.

En annen art er iberiaørn, som er endemisk for den Iberiske halvøya. Arten er derfor et meget godt alternativ for å kunne være en nasjonalfugl. Da Franco var diktator i Spania, hadde vi akkurat denne ørna i flagget vårt, så derfor er det i dag ikke noen veldig spesiell følelse for akkurat den arten.

Frode Falkenberg (14.12.2007)


#Økologi og atferd

smålom

hvilket innsjøtyper trives
smålom

N.N (06.12.2007)

Svar:

Smålommen hekker ved fiskefattige ferskvann, og henter mat til sine barn andre steder (enten fersk- eller saltvann).

Frode Falkenberg (07.12.2007)


#Trekkfugler

Lerke

Er en lerke en trekkfugl eller en standfugl??

N.N (06.12.2007)

Svar:

Lerka, eller mer presist sanglerka, er en trekkfugl som overvintrer på store deler av det europeiske kontinent. Den er en av de aller først trekkfuglene som kommer tilbake til Norge, noen ganger allerede i slutten av februar. Du kan finne mer informasjon om sanglerka her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=153 og her: http://www.miljolare.no/prosjekter/sanglerke/

Frode Falkenberg (07.12.2007)


#Fuglekasser

Skogsdue

Har hat både skogsdue og tyrkerdue på garn i sommer har sitti på taka. Tenkte jeg skule henge opp noen kasser til skogsdua. kan jeg eventuelt henge dom på baksiden av bua, baksiden peker ner mot skogen ca 30 m ner til skogkanten. Eller hvor bude jeg henge dom opp? høyt?

A.E. (05.12.2007)

Svar:

Tyrkerdua hekker ikke i kasser, men det gjør derimot skogdua. Den kan hekke i kasser både i ren løvskog eller barskog, bare det er dyrket mark i nærheten så den kan søke næring. Kassen må henges ganske høyt (min.5m) opp i et tre, gjerne på et høydedrag. Det bør være ca. 200 m mellom kassene. Det er en fordel å henge opp flere kasser da skogdua er meget sosial og foretrekker å hekke flere par innenfor et begrenset område. Vanligvis bruker skogdua gamle svartspetthull, evt. andre hulrom, når den skal hekke. Kassens mål bør være slik: Høyde 42 cm, bredde 18 cm, tak 35 cm, diameter på innflygingshull, 8,5 cm.
Les mer om skogdua her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=166

Morten Ree (06.12.2007)

««første 47 818 - 47 827 av 50 018 siste»»