Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 698 til 47 707 av totalt 49 918 spørsmål «forrige neste»
Biekolibri
Hvor stor er biekolibrien?
S. (10.01.2008)
Svar:
Bikolibri (Mellisuga helenae) er verdens minste fugleart, og finnes bare på Cuba. Den veier mindre enn to gram i gjennomsnitt, og er bare 5 cm .lang!
Frode Falkenberg (11.01.2008)
ugler...
Hei, for en god stund siden, mener jeg å ha hørt at hvis en så ugle så skulle en ta kontakt med noen, for at fuglene skulle bli registrerte......
Stemmer dette eller har jeg bare hørt feil?? hvis det stemmer , hvm skal jeg kontakte?? bor forresten i skien. Vi har sett mange kattugler(mener vi) , og i dag så vi en bitte bitte liten ugle på greina uttafor her, . etter litt søk på internett fant vi ut at det var en spurvugle ;)
Håper på svar snart ;)
I.N. (10.01.2008)
Svar:
Hei Irene! Det var spennende med dine ugleobservasjoner. Det aller beste er at du legger inn observasjonene i dette systemet: http://miljolare.no/aktiviteter/land/natur/ln11/. Da velger du "legg inn data" litt nede sentralt på siden og skaffer deg passord. Disse observasjonene blir lagret og Fuglevennen/NOF får tilgang til de i sine systemer.
Frode Falkenberg (11.01.2008)
nattergal
hvorfor har nattergalen fått navnet sitt?
N.N (10.01.2008)
Svar:
Nattergalen synger først og fremt om natten, derfor navnet nattergal.
Frode Falkenberg (11.01.2008)
Fjær fra tibet
På en busstur i høylandet rundt Lhasa i Tibet,fant jeg en fjær som er ca. 10 cm lang og 8 mm. bred og noe buet i enden.
Den er svart innerst hele veien,og sterkt rød! ytterst.
Jeg undrer meg på hva slags fugl dette kan komme fra,da jeg ikke vet nok om fugler i Asia og Tibet.
På turen ellers så vi både ørner,gribb og kråkefugler.
U. (04.01.2008)
Svar:
Artsbestemming av fuglefjær er ikke enkelt, og bare få fuglefolk har erfaring med dette. For å kunne klare det, må man i det minste ha et foto av fjær med målestokk, men oftest må man ha selve fjærene for hånd for eksaminasjon. Jeg har selv jobbet mye med fjærbestemming, og kan kanskje hjelpe.
Roar Solheim (08.01.2008)
tårnfalk
har i dag hengt opp en tårnfalkkasse ,lurer på om jeg bør fylle på litt bark eller lingnende på samme måte som til ugler..
N.N (05.01.2008)
Svar:
Ja! Tårnfalken vil gjerne ha et underlag å grave en grop i til eggene. Men bruk helst oppsmuldret tørr stubbeflis - det blir det beste underlaget. Legg i ca 10 cm tykt lag med flis. Kutterspon etter motorsaging kan også gå an dersom du ikke finner en morken stubbe som du kan smuldre opp. Tårnfalkkassa bør henge 6-7 meter over bakken, og helst med god åpning og utsikt foran kassa (frittstående frøfuruer er ypperlige kassetrær).
Roar Solheim (07.01.2008)
Fant en død Hønsehauk
Hei jeg fant en død Hønsehauk og lurte på om det er noen man skal kontakte og fortelle det til og om det er lov og stoppe ut dyr som er fredet?
Jeg så den fløy rett i en bil.
A. (07.01.2008)
Svar:
Hønsehauken er totalfredet vilt, og døde individer av rovfugler tilhører Viltfondet. Dersom du ønsker å beholde denne fuglen for utstopping, må du ta den med til en autorisert preparant (taksidermist) slik at han kan søke for deg om tillatelse for utstopping (det er bare de autoriserte taksidermistene som har lov til å gjøre dette). Hvis du vil finne ut hvem som er autoriserte til å gjøre slikt i ditt fylke, kan du kontakte Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen (spør etter viltforvalteren).
Roar Solheim (07.01.2008)
hvordan fugl har jeg i hagen??
Hei, Jeg har en liten fugl som jeg har som fast gjest i hagen året rundt. Den er liten og utrolig kjapp, gjemmer seg under plankehauger og vedstabler og står omtrent ikke stille når den ikke er i skjul av noe. den flyr tett mot bakken og oppfører seg som en mus når den ikke flyr. Er omtrent umulig å få tatt bilde av den. Den minner mye i utseende og størelse som en Gransanger, men den er her hele året.
Hvordan type fugl er dette. håper dere kan svare meg da ingen andre har noen fornuftige svar til meg.
N.S. (06.01.2008)
Svar:
Det høres ut som om du har besøk av en gjerdesmett. Det er en art som kan overvintre mange plasser i landet. Arten er liten og kvikk, og er ofte vanskelig å studere da den beveger seg mye og hurtig. Du kan lese mer om den på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=42, og se et bilde på http://cyberbirding.no/photo/t_troglodytes_01.php.
Frode Falkenberg (06.01.2008)
Sverige
Hvilke plasser i Sverige finnes det mest fugler?
S. (28.12.2007)
Svar:
I Sverige er det påvist flest arter i Skåne (Sør-Sverige). Mer enn 400 forskjellige arter har blitt observert her.
Frode Falkenberg (01.01.2008)
Måsen
Er det forskjel på mann og dame ?
C. (01.01.2008)
Svar:
Hannene er i snitt større enn hunnene hos måkene. Hannenes proporsjoner er også mer kantete og robuste.
Frode Falkenberg (01.01.2008)
Ser du hva slags fugl dette er?
Vi tok bilde av denne fuglen utenfor Storslåttøya, Kråkvåg, Ørland, Sør-Trøndelag lørdag 29. desember. Vi tok bildet fordi vi ikke vet hva det er, og lurte på om du kan se det. Dessverre ble bildet ganske dårlig. Håper vi har lov til å spørre selv om vi er voksne. Vh, Kristin
K.W. (01.01.2008)
Svar:
Bildene viser en teist i vinterdrakt. Teisten er en liten alkefugl som er helt svart med hvite felt på vingen om sommeren. Du kan lese mer om den på disse to nettsidene: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=208 og http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3279.
Frode Falkenberg (01.01.2008)