Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 080 til 48 089 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Duer på balkongen
Hei.
Jeg er plaget av duer på balkongen. Ulike sikringstiltak har ikke fungert for å hindre duene tilgang. Det ser ut til at det kan være et duepar som har etablert seg. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre med problemet. Eneste mulighet jeg ser for meg er kortsiktig. Ved at jeg tar livet av paret som har etablert seg og håper på at det vil ta noe tid før neste par kommer. Har du noen forslag til andre løsninger?
C. (25.01.2008)
Svar:
Hmm... Dette er en vanskelig situasjon. Jeg kjenner ikke verandaen din, men vil anta at fuglene "bor" der som følge av at plassen gir ly for dårlig vær og at de kan sitte på en fredfull plass litt over bakkenivå. Jeg vil tro at det å ta livet av fuglene er en meget kortsiktig plan og dermed være veldig uheldig for begge parter. Prøv heller å fortrenge fuglene ved å nekte de plasser å sitte på. Duene vil garantert ikke overnatte på verandaen din om de må sitte på bakken. Nekt de tilgang til gode sitteplasser ved vegger eller andre høyereliggende plasser på verandaen.
Frode Falkenberg (25.01.2008)
Fugler og kraftlinjer
Hei. Eg skal skrive ei semesteroppgåve i friluftsliv, og har valgt å skrive om kraftlinjer og korleis det påvirkar naturen. Så det eg lurte på var om dere hadde nokre artiklar om fuglar i samanheng med kraftlinjer?
K.S. (14.01.2008)
Svar:
Dette er en problemstilling som er meget aktuell! I visse miljøer er mange fuglearter sårbare for kraftlinjer. Jeg vil anbefale deg å ta en titt på en rapport fra Norsk Ornitologisk Forening, som er å finne som nedlastbar PDF her: http://www.birdlife.no/prosjekter/rapporter/2006_04.pdf.
Frode Falkenberg (25.01.2008)
Hvit svarttrost
Hei,
Jeg arbeider på Arboretet utenfor Bergen, og i lengre tid (siden i fjor vår tror jeg) har vi hatt denne hvite svarttrosten i området vårt. Har lest på sidene deres at albino svarttrost ikke er uvanlig, men er ikke dette eksemplaret hvitere enn normalt?
B.M. (16.01.2008)
Svar:
Jo denne fuglen er definitivt mer albino enn mye av det jeg har fått presentert tidligere. Se forøvrig på et annet besvart spørsmål med noen lenker her: http://www.fuglevennen.no/sporsmal/?q_id=5879.
Frode Falkenberg (25.01.2008)
Merket fugl eller hva?
Jeg har i høst og vinter hatt mye besøk av Svarttrost på foringsplassen. Der er kun en ung hanfugl som har en hvit flekk på høyre vinge. Er fuglen "merket" eller hva?
M.S. (15.01.2008)
Svar:
Hei Mari, og beklager seint svar! Jeg har ikke hørt om noen prosjekter som involverer farging av fjær åp svarttrost. Trolig dreier det seg om en fugl som er delvis albino. Det er noe som ikke er allverdens uvanlig hos nettopp svarttrosten. Se blant annet på disse fuglene: http://www.fuglar.no/galleri/spesial/20050219.php og http://fuglar.no/galleri/spesial/20041224.php. Du kan også få andre fargeutgaver, såkalte leucistiske individer, noe følgende fugl er et eksempel på: http://fuglar.no/galleri/spesial/20040731.php.
Frode Falkenberg (25.01.2008)
Dueart
Vi skriver i dag 25. januar og jeg har i hele høst og vinter kunne observere ei due jeg ikke kan kjenne igjen. Den er lys grå over det hele, og mindre i størrelse enn både ringdue og skogsdue. Er veldig nysgjerrig på hvilken type due det er, så håper dere kan hjelpe meg med forslslag.
O.P.V. (25.01.2008)
Svar:
Det høres ut som om du har hatt besøk av ei tyrkerdue. Beskrivelsen passer veldig bra på den arten! Det er en relativt ny art i norsk fauna, som ble observert hos oss for første gang tidlig på 1950-tallet. Du kan se et bilde av tyrkerdua på http://cyberbirding.no/photo/s_decaocto_01.php, og du kan lese mer om artens historie og norske utbredelse på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=224 og http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3750.
Frode Falkenberg (25.01.2008)
sjeldenhet ?
Hva er Norges sjeldneste fugl ?
Ø.E. (25.01.2008)
Svar:
Alle fugler som kun er sett bare noen få ganger i Norge er selvfølgelig sjeldne. Du tenker kanskje på norges sjeldneste hekkefugl? Der finnes det også mange gode alternativer, men dverggåsa er muligens den beste kandidaten. Den hekker meget fåtallig på Finnmarksvidda, og har hatt en dramatisk tilbakegang i forrige århundre. Du kan se et bilde av en fugl fra Pasvik i Finnmark på http://cyberbirding.no/photo/a_erythropus_01.php. Les dessuten om det norske dverggåsprosjektet på http://www.birdlife.no/prosjekter/dverggaas.php. Når det gjelder generelt sjedne og tilfeldige gjester i Norge så kan du finne masse informason om slike arter på http://www.birdlife.no/nskf/.
Frode Falkenberg (25.01.2008)
Fuglekasser
Kan dere sende meg en side av fuglekasser som jeg kan bygge
Ø. (25.01.2008)
Svar:
Prøv denne siden: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/intro.php. Her finner du et utvalg med mål på fuglekasser, samt informasjon om fuglene man kan få til å hekke i kassene. Du kan dessuten laste ned temanumrene av Fuglevennen nummer 1-2004 og 1-2005, som dreide seg om fuglekasser. Lenka dit er: http://www.fuglevennen.no/tidsskrift/.
Frode Falkenberg (25.01.2008)
Hva er dette ?
Vi har veldig mange av denne fuglen på brettet. Der har jeg en blanding av villfuglfrø/solsikke. Har også et brett under tak med tørket brød som den også spiser. Jeg bor ved Randsfjorden.
G.S.H. (25.01.2008)
Svar:
Fuglene på bilder er pilfinker (Passer montanus). Den er en nær slektning av gråspurven. Pilfinken har i løpet av de siste 20 åra blitt vanligere i store deler av Sør-Norge. Husk å legge inn dine funn fra foringsplassen på fuglevennen.no!
Frode Falkenberg (25.01.2008)
Flokker med kråker, ravner og kajer
I Askim, Østfold er det hver morgen et svare spetakkel av store flokker med kråker, ravner, kajer og skjærer. Hvorfor samles alle disse forskjellige artene i så store flokker hver morgen? Dessuten ser det ut til at de samles i ett spesielt tre.
S.W. (25.01.2008)
Svar:
Kråkefuglene har vanligvis felles overnattingsplasser utenfor hekketiden. Den viktigste årasken til det er trolig vern mot predatorer (rovdyr), men overnattingsplassene kan også fungere som informasjonssentraler mener visse forskere.
Frode Falkenberg (25.01.2008)
Måke/terne
Hvilken fugl er dette? Den ble sett fra Danmarksferga utenfor Hirtshals sist sommer
B.A. (25.01.2008)
Svar:
Bildet viser en ungfugl av krykkje (Rissa tridactyla). Det er en relativt liten måkeart som hekker i fuglefjell. Se flere bilder av krykkjer på: http://cyberbirding.no/gull/ind_blk.php, og les om arten på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=99.
Frode Falkenberg (25.01.2008)