Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 636 til 47 645 av totalt 49 926 spørsmål


#Fugleforing

Meisene er plutselig borte fra brettet vårt (i midten av februar)

Vi har hatt meiseboller, solsikkerfrø mm utenfor kjøkkenvinduet vårt i hele vinter, og med et stort antall av bålmeis og kjøttmeis.
Vi prøvde også med litt kokosmasse for litt over en uke siden.
Den siste uka har det ikke vært noe liv ved fuglebrettet vårt i det hele tatt. Vi synes det er veldig rart!
Det har vært vært fra -4 til +4, og lite nedbør (Asker), dagene blir lengre, kanskje fuglene har begynt å lete etter territorium?
Eller kan det ha vært noe galt med kokosmassen vi la ut?

G.O.I. (17.02.2008)

Svar:

Dette er alltid et vanskelig spørsmål, hvor svaret ikke er gitt. Mange opplever at fugl forsvinner fra forplassen når det blir varmegrader og/eller når snøen forsvinner på bakken. Det betyr ikke nødvendgvis at fugleforet er av dårlig kvalitet, men det kan rett og slett bety at det er mer interessant for fuglene å spre seg ut i terrenget og finne maten der selv. Kokosmasse, meiseboller og solsikkefrø pleier å være ettertraktet mat, så fuglene kommer nok raskt tilbake dersom vinteren skur tommestikkene til en ny omgang før våren riktig setter inn.

Roar Solheim (17.02.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken måke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, lurte på om noen kunne si meg hvilken måke dette er? Jeg kan ikke se forskjell på gråmåke og fiskemåke, og lurte på hva slags måke dette var. Ser ut som den ikke er helt voksen.

L. (04.02.2008)

Svar:

Bildet viser en fiskemåke, Larus canus. Fuglen er som du skriver ikke er helt voksen. Om bildet er tatt i vinter så er fuglen 1 1/2 år gammel. Se tilsvarende fugler under "second winter" på: http://cyberbirding.no/gull/ind_cg.php. Gråmåker er større, har kraftigere nebb med rød flekk på undernebbet, rosaaktig beinfarge og lys iris når de har utviklet grå rygg- og vingefarge som denne fuglen. En rekke gråmåkebilder finner du på: http://cyberbirding.no/gull/ind_hg.php.

Frode Falkenberg (16.02.2008)


#Diverse

grønlandsmåke

hvor stor er en grønlandsmåke

N.N (10.02.2008)

Svar:

Grønlandsmåka er som en liten gråmåke. Lengden er 50+ cm, mens vingspennet er fra 120-140 cm. Vekta er rundt 1 kg. Bilder av grønlandsmåker finner du på: http://cyberbirding.no/gull/ind_icg.php.

Frode Falkenberg (16.02.2008)


#Diverse

hvilke fugler overvintrer i norge?

hvilke fuglearter er det som overvintrer i norge?

M. (04.02.2008)

Svar:

Mange fuglearter overvintrer i Norge. Kjøp boka "Norsk Vinterfuglatlas" hos Natur og Fritid, og du vil få en full oversikt. Du kan også titte på resultatene fra "Fugler ved foringsplassen" for å se hva som finnes i Norske hager: http://www.fuglevennen.no/data/ut/land/natur/ln9/.

Frode Falkenberg (16.02.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken type fugl er dette?
Sett i Fredrikstad i helgen

E.A. (11.02.2008)

Svar:

Dette er ei knoppand (moskusand). Arten er en innført art i Norge, og stammer fra Latin-Amerika.

Frode Falkenberg (16.02.2008)


#Diverse

svaner og ugle

hei hei har to spørsmål, holder til på Bømlo i hordaland og har for tiden 7 flotte sangsvaner i vannet nedenfor huset, vannet har utrolig mye planter og vekster i bunn og er grunt og fint, tror du desse fuglene kan holde til her til sommeren og få unger her?? dem har vært her ca 1 mnd nå.

Spørsmål 2, eg har minst 2 ugler som sitter i dem store granene rundt huset og lager lyder om kvelden, hører dem hver kveld nesten, er det mulig og få dem til og hekke i uglekasse her? veit orientologisk forening har hengt opp kasse eit annet sted på Bømlo, men har ikkej snakka med dem, kansje det kunne vært av interesse for dem??

I. (15.02.2008)

Svar:

Selv om sangsvanene har utvidet sitt hekkeområde i Norge kraftig de siste 30 årene, så tviler jeg på at de vil hekke på Bømlo. Disse trekker nok nordover igjen i mars-april. Uglene du har rundt deg er høyst sannsynlig kattugle. Lag en kasse med inngangshull 10-12 cm i diameter, kassen bør være ca 60 cm høy og med innvendige tverrmål ca 28-30 cm. Fyll minst 10 cm grov flis i bunnen, og heng den opp 5-6 meter over bakken i skogkanten. Heng den ut i løpet av 1-2 uker, og du har gode sjanser til å få kattuglene til å hekke. Kasser er omtalt i eldre numre av Fuglevennen. Disse ligger ute på lenka "Tidsskrift" på www.fuglevennen.no.

Roar Solheim (15.02.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kretsende rovfugl i Oslo

I dag (14/2) så jeg tre kretsende rovfugler over rodeløkka. Det var en stor og to mindre. For meg så det ut som hønsehauk (to hanner og en hunn), men jeg kan ikke få det til å stemme med hverken sted eller oppførsel. Jeg så fuglene i ca tre minutter, og de tok ikke et eneste vingeslag utenom et par utfall mellom den ene lille og den store. De var forholdsvis høyt oppe, men det var ikke tvil om at det var rovfugl.
Jeg har lest at hønsehauken kan kretsfly under kurtisen, men den er vel ikke nå, og hvorfor var det tre stykker? Og hvorfor i all verden kretset de over Rodeløkka på vei ned mot sentrum? Håper dere kan opplyse meg litt, for dette synes jeg var fryktelig forvirrende.

Tusen takk!

Torben Grue

N.N (14.02.2008)

Svar:

Det er neppe hønsehauk du har sett over Oslo på denne tiden av året, men derimot er det sannsynlig at det er spurvehauk. Det kan være vanskelig selv for drevne ornitologer å skille de to artene når en bare ser dem mot himmelen uten noen målestokk å forholde dem til. Tipper at du har sett en hunn og to hanner, trolig er det ungfugler. Det er mange av dem i tettbygde strøk i vinterhalvåret. Hønsehauken ser du derimot vanligvis bare enkeltindivider av når de tar seg inn i bystrøk.

Roar Solheim (14.02.2008)


#Fugleforing

Fuglefiendtlige frøautomater

Kjøpte et rør som skal fylles med frø. Nede var det flere plaststykker hvor fuglene kunne sitte og spise. Ett av disse stykkene hadde fallt av slik at hele hullet bak sto åpent. Frøene rant ut, men en liten stakkar trodde at det kunne være en liten rest igjen, så den krabbet inn i hullet. Da vi fant den, sto den fast inni røret. Nå er ikke jeg noen tilhenger av de dyreste dingsene, men iallefall kan det være lurt å sjekke at de mindre dyre har en viss kvalitet. Og ellers ta ned automater som er ødelagte, noe vi ikke hadde gjort. Fuglene kommer seg inn på de utroligste steder..i tillegg til at de setter beina fast i enkelte typer nøtteposer.

N.N (14.02.2008)

Svar:

Slike observasjoner er viktige å få dokumentert, så andre ikke gjør den samme feilen. Kan du ta bilde av denne automaten og det ødelagte røret og sende, slik at vi kan bruke det i Fuglevennen?

mvh Redaktøren

Roar Solheim (14.02.2008)


#Fuglekasser

Svar paa sporsmaal

Hei. Det var jeg som stilte sporsmaal om fuglekassen i never og hvilke fugler som ville besoke den. Den vil vaere rund i bunn, grunnen til det er etter at jeg saa paa flere reier saa jeg at alle var formet som en bolle, saa hvorfor ikke ha en kasse som er rund? har det noe for seg? Hvilke fugler tror du vil foretrekke dette? jeg hadde blitt kjempe glad om du kunne svart. Sitter litt i villrede her.

R. (10.01.2008)

Svar:

Om fuglekassen er rund, firkantet eller trekantet har ikke noe å si såfremt den er stor nok til å romme fuglen som skal inne i kassen og at hullet er tilpasset den aktuelle fuglen. Såkalte hulerugere er ute etter hullrom i tre eller bygninger og er ikke så nøye på hvordan det er. I så måte er en fuglekasse ofte å regne som en luksusbolig ifht. mange av de hulrom de finner ellers.
Les mer om mål på fuglekasser her:
http://www.fuglevennen.no/aktiviteter/by/natur/bn4/

Morten Ree (14.02.2008)


#Diverse

Måkers fordøyelsessystem

Hei.
Sitter her og lurer på en sak: Hva slags fordøyelse har måkene? De sluker jo hele, levende fisker m.m. Har de krås, som mange andre fugler, eks. ryper? Håper på svar, og sier på forhånd takk.

L.H. (09.01.2008)

Svar:

Måkene har krås og et fordøyelsessystem likt de andre fuglene. Men de har i likhet med innsket og kjøttspisende fugler en svært sterk magesyre som er tilpasset det faktum at de sluker hele byttedyr.
Rypene som du nevner har som andre fugler som lever av vegetabilsk føde et behov for å sluke småstein for å få hjelp til å bearbeide maten i kråsen.

Morten Ree (14.02.2008)

««første 47 636 - 47 645 av 49 926 siste»»