Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 058 til 48 067 av totalt 50 356 spørsmål


#Diverse

hønse egg

Når en høne legger egg, hvordan vet man om det er et spiselig egg eller om det er en kylling inni det. Er alle hønse egg spiselige men hvis man bare lar dem ligge så utvikler det seg til kylling inni der? Dette er noe min mann og jeg har lurt på i mange år

H.G. (14.01.2008)

Svar:

Hvis hønseeggene skal utvikle en kylling må det være en hane tilstede slik at de er befruktet gjennom parring. I alle hønserier hvor det drives eggproduksjon er det ikke hane i besetningen og dermed heller ingen befruktede egg. Hvis man bruker hønseegg hvor det også er en hane i besetningen så er eggene spiselige, men de må tas med en gang slik at hønemor ikke får varme dem for da starter utviklingen av kyllingen.

Morten Ree (18.02.2008)


#Diverse

utviklingen av et fuglefoster

hvordan skjer utviklingen av et fuglefoster i egget, fra befruktet celle til egg tenker jeg på?

mvh Ruth Øverby

R.Ø. (14.01.2008)

Svar:

Fugl (og krypdyr) parrer seg lik pattedyr, slik at hannen overfører sedceller til hunnen. Der beveger sedcellene seg oppover hunnens eggleder, og de befrukter eggcellen før eggeskallet blir dannet. Eggeplommen beveger seg så nedover egglederen, blir tilført eggehvite, og til slutt dannes skallet ytterst før egget verpes av hunnfuglen. Det ligger flere egg i forskjellige utviklingstrinn klare i eggstokken for å bli overført til egglederen, men hunnfuglen har bare ett fullt utviklet egg i kroppen av gangen.

Morten Ree (18.02.2008)


#Diverse

Kunstig reir til stokkender

Hei
Hvordan kan jeg få flere stokkender til og hekke i et vann som ligger intil huset. Det er mink i dammen også som vi fanger i feller, men vi får jo ikke tatt alle. Har hørt det går og sette opp noen rør eller lignede?
Kan dere noeom dette

E.M.M. (13.01.2008)

Svar:

Stokkanda er svært fleksibel på hvordan den hekker, men jeg har ikke hørt om kunstige hekkeplasser for arten. Den liker best å legge sitt rede i tett vegetasjon, ikke nødvendigvis nær vann, hekking er funnet opptil 3km fra vann. Den kan også benytte gamle kvistreir høyt oppe i trær. Det er mulig at den kan fristes til å hekke i lignende anretninger som æ-hus (ærfugl). Den er også funnet hekkende i kvinandkasser. Men uansett hekkeplass så vil den nok uansett være utsatt for mink, som du sier holder til i samme vann.

Morten Ree (18.02.2008)


#Økologi og atferd

Svart-trost

Jeg bor i Trøndelag, men har fått besøk av Trost, men trodde ikke den var vanlig her, iallefall ikke på vinteren. Det er bare noen få som er å se sammen med de andre (spurv av alle slag) ved fugle-maten. Lurer på om de har "rotet" seg bort...

K. (13.01.2008)

Svar:

Svarttrosten, spesielt gamle hanner, overvintrer i store antall i Norge, spesielt i kyststrøkene. Disse kan ofte ha tilhold ved foringsplasser. Epler og brød er fin vintermat for disse. I gode bærår kan det også overvintre masse gråtrost. Men de aller fleste trostene trekker ut av landet på vinteren, de fleste drar til De Britiske øyer.
Les mer om svarttrost i Fugleatlaset på www.birdlife:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=203

Morten Ree (18.02.2008)


#Diverse

grågåstellig 2007

Hei Jeg bor i Porsgrunn (inderst i eidangerfjorden)
I Varden ble vi våren 07 oppfordret

til å telle grågåsa på vei oppover. Jeg talte i perioden siste halvdel av mars og tror jeg første 5-10 dagene av april et stort antall flokker fra 40-60 opptil over 300. Samlet registrerte jeg over 2500 fugler, med angivelse av klokkeslett.
Dette ble innrapportert til Varden. Har siden fulgt med i avisen for å se resultatet av det som jeg oppfattet var en omfattende undersøkelse. Har ikke sett noe til denne tid , skuffende!
På radioen i dag søndag var det et fugleprogram, håpet å høre noe der, men ble opplyst om internett, www.fugler.no ,
Var inne der men det var bare data for 2003 2005.
Har du opplysninger?

Hilsen tore ekholt, torekh@online no

N.N (13.01.2008)

Svar:

Det er Norsk institutt for naturforskning (NINA) ved Arne Follestad som står bak grågåsprosjektet. De kan kontaktes på telefon 73 80 14 00 eller via hjemmesiden www.nina.no.
Jeg har oversendt ditt spørsmål til Arne, men gjerne ta kontakt med NINA.

Morten Ree (18.02.2008)


#Diverse

Kråke som sier "Maoo!"

Hei, dette er ikke et spørsmål mer en kuriositet.

I april/mai 2007 ble det født en kråke (gra/svart) av et kråkepar som har bodd i borettslaget i mange år. Denne kråkeungen har fra første stund sagt "mao, mao, mao" i steden for den vanlige kråkelyden. Lenge trodde vi det var lyden av en katt eller en tropisk fugl som hadde forvillet seg, men nå har Mao (som vi har døpt den) bodd nærmere et år i området og sier fremdeles det samme. Han/hun bøyer hodet på en helt speiell måte når lyden kommer.
Det er nesten som den hilser når vi kommer ut i hagen, så vi roper høflig "Mao" tilbake ;-)

Lyst å høre på´n? Kom til Nesoddtangen!

S. (10.01.2008)

Svar:

Artig historie, den må ha en medfødt skade som gjør at den lager slik lyd. Ta gjerne kontakt med redaktør Roar Solheim i Fuglevennen så kan han skrive en liten morsom historie om Kattekråka deres.

Morten Ree (18.02.2008)


#Sykdom og skader

Fuglekopper

Jeg har nettopp lest om fuglekopper (en virussykdom) på denne siden. For et par år siden hadde vi flere meiser med svulster på hodet på fuglebrettet, det så ut slik det blir beskrevet her. I løpet kort tid forsvant nesten alle meisene, og året etter hadde vi ingen meiser her. I år har vi igjen mange meiser, men i dag fikk jeg se at en av meisene hadde hodet fullt av svulster. Skal vi slutte å fore? For øyeblikket har vi mye snø, og fuglene har vennet seg til å komme hit for å spise.

H.H. (06.01.2008)

Svar:

Fuglekopper er en smittsom virussykdom som smitter mellom fugler, men smitter IKKE fra fugl til menneske. Jeg synes du skal fortsette å forè fuglene som før. Meisene opptrer om vinteren alltid flokkvis enten de søker næring i skogen eller oppsøker fòringsplasser, og vil dermed uansett være eksponert for smitten.

Veterinærinstituttet er interessert i å få inn fugler som er angrepet av fuglekopper til undersøkelse. Viss du finner en død fugl kan du gjerne ta den i en plastpose, fryse den og sende den til:

Seksjon for vilthelse, Veterinærinstituttet, Postb. 8156 Dep., 0033 Oslo

Obdokuksjonen er gratis, men avsender må betale frakta.

Morten Ree (18.02.2008)


#Fugleforing

Unngå smågnagere på foringsplassen

Under foringsplassen blir det mye søl av fuglematen, spesielt er grønnfinken sløsen.Dette medfører her hos meg at det trekker til seg smågnagere,- rotter og mus. Finns det tips for en måte å gjøre dette på for å unngå dette. Jeg har måttet slutte med matingen da dyra trekker til huset også.
Hilsen Ragna

N.N (17.02.2008)

Svar:

Hvis forrester tiltrekker seg gnagere, og dette er et problem, må du fore med mat hvor det ikke detter mye rester ned på bakken. Da er ikke solsikkefrø så godt egnet. Meiseboller kan gå, likeledes halve kokosnøtter, talg og annet fett hvor fuglene må hakke løs små biter der maten er hengt opp.

Roar Solheim (17.02.2008)


#Fugleforing

Meisene er plutselig borte fra brettet vårt (i midten av februar)

Vi har hatt meiseboller, solsikkerfrø mm utenfor kjøkkenvinduet vårt i hele vinter, og med et stort antall av bålmeis og kjøttmeis.
Vi prøvde også med litt kokosmasse for litt over en uke siden.
Den siste uka har det ikke vært noe liv ved fuglebrettet vårt i det hele tatt. Vi synes det er veldig rart!
Det har vært vært fra -4 til +4, og lite nedbør (Asker), dagene blir lengre, kanskje fuglene har begynt å lete etter territorium?
Eller kan det ha vært noe galt med kokosmassen vi la ut?

G.O.I. (17.02.2008)

Svar:

Dette er alltid et vanskelig spørsmål, hvor svaret ikke er gitt. Mange opplever at fugl forsvinner fra forplassen når det blir varmegrader og/eller når snøen forsvinner på bakken. Det betyr ikke nødvendgvis at fugleforet er av dårlig kvalitet, men det kan rett og slett bety at det er mer interessant for fuglene å spre seg ut i terrenget og finne maten der selv. Kokosmasse, meiseboller og solsikkefrø pleier å være ettertraktet mat, så fuglene kommer nok raskt tilbake dersom vinteren skur tommestikkene til en ny omgang før våren riktig setter inn.

Roar Solheim (17.02.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken måke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, lurte på om noen kunne si meg hvilken måke dette er? Jeg kan ikke se forskjell på gråmåke og fiskemåke, og lurte på hva slags måke dette var. Ser ut som den ikke er helt voksen.

L. (04.02.2008)

Svar:

Bildet viser en fiskemåke, Larus canus. Fuglen er som du skriver ikke er helt voksen. Om bildet er tatt i vinter så er fuglen 1 1/2 år gammel. Se tilsvarende fugler under "second winter" på: http://cyberbirding.no/gull/ind_cg.php. Gråmåker er større, har kraftigere nebb med rød flekk på undernebbet, rosaaktig beinfarge og lys iris når de har utviklet grå rygg- og vingefarge som denne fuglen. En rekke gråmåkebilder finner du på: http://cyberbirding.no/gull/ind_hg.php.

Frode Falkenberg (16.02.2008)

««første 48 058 - 48 067 av 50 356 siste»»