Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 905 til 47 914 av totalt 50 225 spørsmål «forrige neste»
uglekasse
hvordan lager jeg en uglekasse?
N.S. (17.02.2008)
Svar:
Du finner masse informasjon om hvordan du lager uglekasser i nummer 1/2005 av bladet vårt "Fuglevennen". dette nummeret kan du laste ned i sin helhet fra adressa: http://www.fuglevennen.no/tidsskrift/. Ta også en titt på denne nettsiden for mer info: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/intro.php.
Frode Falkenberg (19.02.2008)
sommerfugler
hei. jeg er en jente på 12 år som lurer på hvor lenge sommerfugler lever??
hvis man har en sommerfugl inne, kan den dø lett?
og ett siste spørsmål.. vingene, kan det se ut som at vingen er sprukket?, og hvorfor i så fall.
kan dere vise meg ett bilde av en sommerfugls vinge NØYE..!!!
K. (18.02.2008)
Svar:
Sommerfuglenes livssyklus er delt i fire: egg, larve, puppe og voksen. Det er gjerne i den siste fasen, altså som voksen fargerik sommerfugl (imago), de har den korteste levetiden. Den kan variere fra bare noen uker til noen måneder. En del arter tar ikke til seg næring som voksne. Jeg vet ikke hva du mener med sprukket, men sommerfuglene har fire vinger, et par forvinger og et par bakvinger. Utformingen på sommerfuglenes vinger er det stor variasjon på, og noen er mer fliket enn andre. Ta en titt på http://www.lepidoptera.no/ for å se bilder av mange av våre sommerfugler (velg galleri).
Frode Falkenberg (19.02.2008)
Flaggspett
Bor ved skogen og har foringsplass for en mengde fugler vinterstid. Bl.a har vi alltid flaggspett på foringsplasse. En av dem, en hann har okupert en stærkasse i ett nabotre til foringsautomatene. Er dette normalt? Tenkte først over det i vår da jeg observerte hakkespett som var veldig interessert i kassa, den var da antageligvis bebbodd av kjøttmeis.Tenkte hakkespetten tok fugeungene, men så den aldri fly ut med noe i nebbet. Nå holder den til i kassa, kommer og spiser en stund, og flyr inn i kassa igjen. Sitter gjerne med hodet delvis ute og kikker også, er ikke dette pussig oppførsel da? Nesten så jeg lurer på om den har tenkt å hekke der i år???
T.H.L.(.I.S.M.S.L. (04.02.2008)
Svar:
Hei!
Flaggspetten kan benytte fuglekasser som overnattingsplass, men vil nok ikke finne på å hekke i de. De lager egne hull til det.Tore Reinsborg (18.02.2008)
fugler
hvorfor drar så mange sørover?
M. (04.02.2008)
Svar:
Hei!
Mange av fuglene våre drar sørover fordi de ikke vil takle matknappheten her om vinteren. Dette vil i størst grad gjelde de av fuglene våre som lever av insekter.Tore Reinsborg (18.02.2008)
merkelig adferd blandt fuglene i byen vår fredrikstad.
Har tusenvis av fugler som har flakset rundt i en 2-3 ukers tid. De flyr i unormalt store flokker å det ser ut de flyr uten mål og mening. Stuper rett mot biler på hovedveier. Og det ser ut som de rett og slett sliter med å orientere seg.
Håper på et raskt svar da dette er veldig spesielt å se på.
H. (03.02.2008)
Svar:
Hei!
Hvis det er kråker som oppfører seg slikt har det sin forklaring i at de opptrer i flokker om vinteren. De vil da kunne opptre i store mengder i nærheten av f.eks en overnattingsplass og flygemønsteret kan oppleves som veldig uryddig i forbindelse med dette.Tore Reinsborg (18.02.2008)
Finnes det en populær rasteplass for trekkfugl
Til en mulig avissak, ønsker jeg tips om det finnes øyer eller områder hvor trekkfugler til Norge m.fl. raster på - på vei nordover å til våren. Og som er kjent for dette og gjerne besøkt av ornitologer og andre interesserte.Lokasjonen bør fortrinnsvis ikke være for langt sørover i Europa, feks fra Nord-tyskland og nordover. Håper dere kan hjelpe en voksen også. :)
A.G. (01.02.2008)
Svar:
Hei!
Trekkfugler har forskjellige trekkruter til og fra Norge, og det vil være avhengig av hvilke arter det er snakk om for hvilke områder de raster i. Kortnebbgjessene som skal til Norge og videre til Svalbard har f.eks et opphold i Danmark før de flyr til Innherred i Trøndelag, videre via Vesterålen/Andøya til Svalbard. De overvintrer hovedsaklig i Nederland. Ellers er Jæren og Lista to områder i Norge hvor det samles mye trekkfugler på veg nord- og sørover.Tore Reinsborg (18.02.2008)
villfugler og foring
Hei! Jeg har et lite hus for frø der jeg har havre og solsikker. Dette huset tømmer meisene ved å plukke ut frø til de finner de de helst vil ha. Gulspurven og dompappen sitter på bakken og eter det som detter ned. I det siste har det samla seg opp frø på bakken. Det er snø på bakken og frøene blir frosne, men kan det likevel bli skadelige bakterier i dette for fuglene?
Jeg har i dag lat merke til en blåmeis uten halestjert. Er det vanlig? Kan den ha kommi utfor en katt?
Og en anna liten blåmeis ser ut som den er våt. Er det vanlig? Hva kan dette være?
Men ellers har jeg en tjuetalls meiser som ser ut til å være i veldig god form, samt en gjeng med gulspurv og en horde dompapp...Så her er det mye å titte på! :-)
H. (31.01.2008)
Svar:
Hei!
Det er ikke uvanlig at meisene kan miste stjerten, og det kan være flere årsaker til det. Predatorer som katter kan forårsake dette direkte ved at de fysisk kan fjerne stjerten, men også ved at fuglene kan "sjokkmyte" som en følge av angrep. Overnatting i et trangt rom kan også føre til at stjertfjær faller av. Stjertfjærene vil imidlertid vokse ut igjen. Hvis blåmeisa ser oppblåst ut kan det være en indikasjon på at den har fått salmonella-bakterier i seg.Tore Reinsborg (18.02.2008)
pilfink
jeg har en tett granhekk som det altid er en del pilfink i det jeg lurer på om pilfinken vil hekke i hekken hvis jeg setter opp mange fuglekasser der de har mulighet til og hekke i koloni eller om det heller vil benytte seg av låver og uthus i nærmiljøet
hilsen Tom arne..
N.N (31.01.2008)
Svar:
Hei!
Pilfinken er relativt følsom for forstyrrelser i hekketiden, så hvis du skal henge opp fuglekasser til den bør de henge 3-5 meter over bakken i litt større trær. Du kan gjerne henge opp kassene i nærheten av den populære hekken deres.Tore Reinsborg (18.02.2008)
er fuglen kaldblodig?
jeg lurer på hvilken dyr som er kaldblodig? fugl,fisk....
hva innebærer dette?
C. (06.01.2008)
Svar:
Hei!
Fuglene er varmblodige, men de er f.eks i stand til å sette ned kroppstemperaturen når det blir veldig kaldt. Fisk derimot er vekselvarm (kaldblodig) og kroppstemperaturen vil svinge i takt med omgivelsene. Dette medfører at de blir tregere i kaldt vann.Tore Reinsborg (18.02.2008)
Hakkespett
Hei. Jeg hørte på TV (animal planet) at hakkespetten kan høre med tungen. Når den har hakket et hull, kan den med tungen høre hvor byttet er. Er det i det hele tatt noen sannhet i dette?
B.K. (06.01.2008)
Svar:
Hei!
Spettene hører nok ikke med tunga, men de har en ekstremt lang tunge som de kan hente ut næringsemner med. F.eks bruker grønnspetten sin lange tunge til å hente ut maur langt inne i maurtua. Spettene kan oppfatte f.eks krafsing av stokkmaur inne i røttene på trær, hvoretter de hakker seg inn og henter ut maurene.Tore Reinsborg (18.02.2008)