Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 673 til 47 682 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Rovfuglenes øyne
Hvorfor har rovfugler begge øynene foran på hodet, mens andre fugler har øynene på siden av hodet?
E.G. (12.02.2008)
Svar:
Hei!
Rovfugler er spesialisert på jakt på andre fugler og dyr, og vil være avhengig av et godt syn i fartsretningen. Dette gjør at de har fått utviklet en anderledes øyestilling enn diverse andre fuglearter.Tore Reinsborg (19.02.2008)
Svaner
Har svanehannen og svanehunnen egne navn (sånn som gasse er hann av tamgås)?
K.A.V. (10.02.2008)
Svar:
Hei!
I alminnelig tale snakker vi bare om hannen og hunnen når det gjelder svaner. Hos ender er drik mye brukt om hannfuglen.Tore Reinsborg (19.02.2008)
Levetid småfugl
Jeg har hørt en plass at småfugl som linerle og spurv-dompap har så kort levetid. Hørt om 9-15 mnd . Stemmer dette.
T.F. (06.02.2008)
Svar:
Hei!
De minste spurvefuglene har veldig kort gjennomsnittlig levetid, og de fleste ungene fra et kull vil dø i løpet av første leveår. Har de overlevd første året, vil de ha økt sjanse til å overleve ytterligere et år sammenlignet med ungfuglene.Tore Reinsborg (19.02.2008)
Skadet fugl.
Katten min kom inn med en fugl, tror det er en grønnsisik. Fuglen overlevde, men var i dårlig form og har mistet en god del fjær slik at den ikke er flyvedyktig. Nå, dagen etter, virker den i fin form, den har fått vann og mat. Men siden den ikke kan fly har den vel ingen sjanse til å overleve nå på vinteren. Derfor ønsker jeg å stelle den i håp om at fjærene vokser ut, slik at den kan slippes fri igjen. Hvor lang tid tar det før fjærene vokser ut? Har du ellers noen gode råd for hvordan jeg best mulig kan ta meg av fuglen?
H. (16.02.2008)
Svar:
En fugl som ikke kan fly er nok ganske dødsdømt hvis den blir sluppet, derfor er det nok best du prøver å pleie den som best du kan fram mot våren. Kjøp gjerne solsikkekjerner (renskede solsikkefrø) og villfuglfrø. I tillegg kan du bruke kokt egg, eggehviten gir fuglen proteiner. Husk vann.
Fjærene vil gradvis vokse ut igjen, men se etter om den klarer å flakse normalt med vingene og om vingen(e) henger litt ned. Det er jo mulig at fuglene kan ha pådratt seg bruddskader i vingene i basketaket med katten?Morten Ree (19.02.2008)
Meiseboller i netting
Jeg har hørt at slike meiseboller i netting ikke er bra for småfuglene da de skjærer seg opp på tungen på dem når de spiser. Er dette tilfellet ? Kunne dere gitt en oppskrift på hvordan man lager slike selv ? Lurer på å bruke Filadelfiafett som basis.
J.M. (15.02.2008)
Svar:
Det er sagt at fuglene kan skade nebbet, men jeg tror dette er synsing og i liten grad tilfelle.
LAG DIN EGEN MEISEBOLLE
Kjøp 2 stk matfett, en pose solsikkekjerner (uten skall!), smelt matfettet og bland dette i en kjele. Ta 2 melkartonger og stikk to hull i bunnen på disse med ca 3 cm avstand. Kapp av en hyssing på ca. 80 cm å tre gjennom gjennom hullene slik at begge ender rekker ca 25 cm over melkekartongen. La blandingen av matfett og kjerner bli avkjølt slik at det blir en seig masse, øs denne opp i melkekartongene. Stram opp hyssingen og sett kartongene i fryseren. Når de er frosset tar du og river av kartongen bortsett fra de siste 2-3 cm av sidene som du lar bli igjen sammen med bunnen. Lag en knute av hyssingendene og heng opp "klumpen" over en grein i en busk/tre ca. 2m over bakken.Morten Ree (19.02.2008)
Kultursti
Hei! Vi er i ferd med å virkeliggjøre en tursti gjennom et utendørs galleri i en frodig nærskog (Stokke i Vestfold). Stedets egenart iscenesettes ved å anlegge en tursti rundt en liten ås. 12 kunstnere fra forskjellige land er invitert til å plassere sine kunstverk her. Jeg har før stilt spørsmål angående oppheng av fuglekasser med kunstnerisk utsmykning, om fuglene f.eks. vil reagere på sterke farger o.l. Grunnformen er meisekasser og en uglekassse. Vi skal søke ekstra penger til prosjektet og hadde trengt en kort uttalelse fra en ornitolog i forbindelse med søknaden. Prosjektet blir jo et slags eksperiment, samtidig som vi håper at det virkelig slår seg ned fugler der. Er det noen grense for hvor høyt kassene kan henge? Hvor mye av greinene rundt bør fjernes? Retning på kassene? Blir fuglekasser brukt av fuglene på noen måte om vinteren, f.eks. til overnatting? Vi ønsker at fuglekassene skal bidra til at folk stopper opp, legger merke til artsrikdommen i naturen, og kanskje også lytter til fuglesangen. Kanskje kunne vi også knytte Norsk Ornitologisk Forening til prosjektet på en eller annen måte?
Vennlige hilsner fra Elfi Sverdrup
E.S. (12.02.2008)
Svar:
Jeg synes det er en god ide at NOF kan være involvert i et slikt prosjekt og anbefaler i første omgang at dere tar kontakt med vår fylkesavdeling i Vestfold, http://www.holone.net/nofvf/ eller axelsen@online.no.
Dere er nok ganske sikre på å få hekkende fugler i kassene når de plasseres i skogsterreng. Svartkvit-fluesnapper,kjøttmeis og blåmeis er jo meget hekkevillig i standard småfuglkasse med flygehull 32mm. Heng gjerne også opp stærkasser, flygehull 50 mm. Når det gjelder uglekasser langs en vandringssti så vil jeg egentlig ikke anbefale dette. Det er nok stor sjanse for at dere kunne fått hekkende kattugle, men den kan være aggressiv og angriper ved å fly på folk, oftest i hode.
Meisekassene kan henges i høyde fra 1,5m ++, mens stærkassene må henges fra 4m ++. Kassene må ikke henges rett mot sør. Jeg tror ikke at fuglene bryr seg om at kassene er litt "fargesprakende". Kassene brukes til overnatting på høst/vinter. Det er en fordel hvis kassene blir rengjort en gang i året, f.eks. på mars, helst en litt kald dag da fuglelusa vil være aktiv ved plussgrader. Hva med å etablere en fòringsplass på vandringsrunden?
Ta gjerne kontakt med NOF på 73 84 16 40 for ytterligere tips og info-materiell
Lykke til!!Morten Ree (19.02.2008)
ryper
hvordan ser man om rypa er gammel eller ung?
J.M.O. (10.02.2008)
Svar:
Årsungen hos rypene vil ha 1-3 mørke fjær (håndsvingfjær) ytterst på den ellers hvite vingen. Når vinteren kommer og rypene skifter til sin hvite fjærdrakt så vil de unge rypene bli lik sine foreldre, med helt hvit fjærdrakt og svart stjert.
Morten Ree (19.02.2008)
alder på ørn ?
hvor gammel blir en ørn?
A.M.W.A. (10.02.2008)
Svar:
Eldste kjente alder på kongeørn er 32 år, mens det for havørn er registrert 21 år. Hos begge disse artene vil nok enkeltindivider oppnå en alder på over 30 år, men det er rimelig å anta at de fleste dør før de oppnår en slik høy levealder. Slike store fugler har en lav produksjon og må ha et langt liv får å føre bestanden videre. Ørnene får først som seksåringer fullt utviklet voksen fjærdrakt og de blir ofte 8-9 år gamle før de selv kan lykkes med å få egne unger. De legger som regel 2 egg og i de fleste tilfeller vil kun en unge forlate redet.
Hos ørnene så er de første leveårene svært vanskelige og det er stor dødelighet blant unge ørner. Mange dør av sult, mens andre blir utsatt for ulykker. Selv om havørn har vært fredet siden 1968 og kongeørn siden 1971 så foregår det dessverre en del ulovlig jakt og noen dør av den grunn.
Gå inn i Norsk Fugleatlas for å lese mer om ørnene på denne linken:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/Morten Ree (19.02.2008)
Hvite små fugler
For ca en mnd siden så jeg en liten klynge m små hvite fugler de var helt hvite med et bånd av svart de kunne minne om kolibri i flygingen men for meg så et ut som små nonner de var veldig flotte.Jeg ser litt på fugler når jeg er ute men disse har jeg aldri sett før.
H. (10.02.2008)
Svar:
Jeg tror du har sett en flokk med stjertmeis. De har en liten rund kropp som skinnende hvit bortsett fra en mørk rygg, på nært hold kan man også se deres rødbrune ryggsider. Det som er spesielt er at du ikke nevner stjertmeisas lange stjert, som utgjør nesten 2/3 av kroppslengden.
Se bilde av stjertmeis her:
http://www.miljolare.no/data/ut/bildearkiv/index.php?or_id=482&bi_id=8237&gruppe=2379Morten Ree (19.02.2008)
Gåsegribb
Hvor stort vingespenn har gåsegribben som holder til i Nord-Spania?
K.J.B. (15.02.2008)
Svar:
Gåsegribben har et vingespenn på 235 - 270 cm og en kroppslengde på 95 - 110 cm. Som hos alle rovfugler så er det hunnen som er den største.
Morten Ree (19.02.2008)