Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 522 til 47 531 av totalt 49 924 spørsmål


#Fuglekasser

Andekasser

Er det flere arter ender som er hullrugere?? Kan du lage kasser til dei?? Mål til kassene?

N.M. (17.03.2008)

Svar:

I Norge hekker kvinand og laksand i kasser, og helt i nordvest, i Pasvik, hekker også lappfiskand som er en hullruger. Der kan også denne arten gå i kasser. Hvis du går inn på nettsiden under, finner du et nummer av Fuglevennen hvor slike kasser er omtalt:
http://www.fuglevennen.no/innsendt/pdf/oppslag/84/4737074945f53/fvv05nettutgave.pdf

Roar Solheim (18.03.2008)


#Fuglekasser

Fuglekassens høyde over bakkenivå

Jeg har laget fuglekasse for kjøttmeis og blåmeis. Hva er den ideelle høyde over bakken de bør henges opp?

F.H. (15.03.2008)

Svar:

Småfuglkasser kan henge ca 2 m over bakken. Fuglene vil ganske sikkert også bruke dem hvis de henger 4-5 meter over bakken, men da er det ikke så lett for deg å kontrollere dem! Det er alltid spennende å kontrollere hva som skjer i kassene, og om høsten bør ganmle reir kastes ut.

Roar Solheim (16.03.2008)


#Økologi og atferd

Merkelig fuglesang

Det fløy en fugl forbi tretoppene ute. Den var på størrelsen med en stor måke, men hadde en merkelig sang. Det hørtes ut som en kirkeklokke. ("dung", "dung") Den var gråsvart og gjorde stupe-bevegelser i luften. Den fløy fort. Hva kan det være?

L.S.P. (15.03.2008)

Svar:

Du har hørt noen av alle de underlige lydene som ravnen kan frambringe. Ravnene har utrolig mange flere lyder enn sine "korp-korp" rop, bl.a. kan de "klunke" slik du beskriver, og "huje" nesten som en hund eller et rop fra et menneske i nød. Det er særlig under fluktlek om våren at man hører ravnens klunkelyder.

Roar Solheim (16.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvitryggspett

Bilde vedlagt spørsmålet

hei på deg, tok et bilde av en hakkespett i fjor sommer på knaben, kvinesdal kommune og lurer på om det er hvitrygg spett, evt hvilke andre

E.H. (15.03.2008)

Svar:

Du har helt rett i dine antakelser. Dette er en hvitryggspett. Det var et veldig flott bilde!

Frode Falkenberg (15.03.2008)


#Fuglekasser

Spurveugle

Hei! Har 2 spurveugle-kasser som jeg skal henge opp, og har noen spørsmål angående det.

1. Det er veldig høyt fra bunn og opptil innflygingshullet, så hvis jeg putter i ca 10-15 cm flis er det likevell høyt opp, høyere enn andre typer, evt hvor mye flis skal jeg ha i? klarer da ugleungene å komme ut?
2. Kan jeg henge den opp like ved skogkanten der jeg bor, eller må jeg langt til skogs så de får være mest mulig i fred. Vært hyggeligå kunne observert dem hjemmefra
3.Det skal iflg. hekkeatlas være spurveugler i Valdres, men har ikke sett den her før derfor prøver jeg å lokke med reirplass, men har hørt at spurveugla ikke er så lett å få hekkende i kasse, selv om den er en huleruger
4.Når er det forsent å henge dem opp?

På forhånd takk!

A.E. (13.03.2008)

Svar:

En spurveuglekasse kan godt ha litt avstand fra bunnen og opp til hullet - ugleungene klarer fint å klatre opp selv! 10-15 cm smuldret treflis er bra. Henneligheten for å få spurveugle er at frontveggen må være minst 5 cm tykk, og inngangshullet bør ha diameter ca 4,5 cm. Heng kassene ca 3-5 m over bakken inne i eldre gran/barblandskog, gjerne skogholt nær kulturmark (de rikeste partiene). Henger kasse 30-50 m inne i skogen, er det bra.

Roar Solheim (13.03.2008)


#Økologi og atferd

Hubro/Hønsehauk (hunn)

Vet at hubro kan ta hønsehauk, men er det da snakk om små hanner, eller kan den klare å ta store sterke hønsehauk-hunner????

A.E. (13.03.2008)

Svar:

En hubro hunn vil nok klare å ta en hønsehauk hunn, men jeg tipper at det ikke er vanlig byttedyr. Hubroen vil jo helst forsøke å unngå å bli skadet selv. Men finske fuglefolk har dokumentasjon på hubro som har tatt voksen fiskeørn på reir!

Roar Solheim (13.03.2008)


#Diverse

Evigvarende skjæreplage

Vi bor i et område der det er utrolig mange skjærer. En av årsakene kan være at det er enkelte beboere som legger ut mat til fuglene, uten tanke på at det tiltrekker både måker og skjærer. Er det noen andre alternativer til å bli kvitt plagen enn å be naboene slutte å legge ut mat?
Med vennlig hilsen Gunnar Guhnfeldt

G.G. (13.03.2008)

Svar:

Om du ikke ønsker at fuglene skal være i ditt nabolag så er nok det å stoppe mattilgangen det eneste som hjelper. Unnskyld at jeg spør, men hvordan plager fuglene dere?

Frode Falkenberg (13.03.2008)


#Fuglekasser

Naturlig fuglekasse

Korleis lager dei naturlige fuglekasser?

N.M. (12.03.2008)

Svar:

"Naturlige" fuglekasser kan du lage ved å hule ut en trestammebit. Det enkleste er hvis du finner trestokker som er råtne i sentrum. Da kan du fortsette uthulingen med hoggjern og hammer. Bare vær forsiktig å ikke hogg for store fliser - da kan du banke hoggjernet fast inne i den hule trestammen, og det er ikke enkelt å få løs igjen! Når stammen er hult ut må du bore innflyvingshull og lage tak og gulv av plankebord.

Roar Solheim (12.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

hei tok også denne i danmark og lurer på hva det er?

E.H. (12.03.2008)

Svar:

Hei!
Bildet du har tatt er av en musvåk.

Tore Reinsborg (12.03.2008)


#Fuglekasser

Stærekasser

Har hengt opp tre stærekasser i et skogholt ca. 200 m fra bebyggelse. Den ene henger i ei gammel osp, ca. 2 m fra bakken. Her hekker stæren hvert år.De to andre henger ca. 50 m bortenfor, 3-4 m oppi to furutrær, her er det aldri stær. Kassene har de riktige målene, inngangshull peker forskjellige veier på alle tre. De henger alle i skyggen.Det er dyrket mark, hager og blandingskog i nærheten. Spredt bebyggelse. Er det noen spesiell grunn til at stæren velger denne ene kassen,er den "kresen"?

I.A. (11.03.2008)

Svar:

Hei!
Stæren kan av en eller annen grunn ha forkjærlighet for en spesiell kasse. Ofte kan det være samme paret som benytter seg av kassen i flere år, og det er ikke sikkert det er så mye stær i området at alle kasser vil bli opptatt. Arten er gått tilbake i flere områder, og er nå plassert i den norske rødlista (liste over truede arter).

Tore Reinsborg (12.03.2008)

««første 47 522 - 47 531 av 49 924 siste»»